Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Οι  τοσο-δούλοι, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

Ο Γιάννης Πανούσης είναι Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών

Στην πολιτική δεν υπάρχει κανείς τόσο ανίκανος ώστε να μη βρίσκονται άλλοι χειρότεροί του και σπανίως είναι κάποιος τόσο ικανός ώστε να μην υπάρχουν άλλοι καλύτεροί του.

Ν.Γ.Μουρτζούχος, Οδοιπορικό ιδεών Η’

Δεν έχει τόση σημασία ποιο αξίωμα κατέχεις, πόσο χρήμα διαθέτεις, πόσους διάσημους γνωρίζεις κ.ο.κ.

Δεν έχει τόση σημασία αν ορισμένοι πρόσκεινται στο δεξιό δεσποτισμό  ή στον αναρχοαριστερισμό. Δεν έχει τόση σημασία αν κάποιοι χαρακτηρίζονται εθνικοί ολετήρες[;] και κάποιοι κοινωνικοί οδοστρωτήρες[;],αν υπάρχει ρεφορμιστική μπουρζουαζία και μεταρρυθμιστικός οπορτουνισμός.

Μεγαλύτερη σημασία απ’όλα τα παραπάνω έχει να μην κυβερνάνε τη ζωή μας ‘μικρά ανθρωπάκια’. Αυτοί που αντι-γράφουν παλιά συνθήματα και μας τα σερβίρουν για ‘μετα-νεωτερικά’, αυτοί που παρουσιάζονται σαν Καίσαρες ενώ απλώς είναι Βρούτοι ,αυτοί που προτιμούν να ‘σκοτώσουν την Ιστορία’ παρά να παραδεχτούν τα λάθη τους, αυτοί που δηλώνουν ότι δεν έχουν ανάγκη από τη Θεία Χάρη γιατί έχουν εξασφαλίσει  τη Μαρξική ή την καπιταλιστική επιφοίτηση, αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται ότι η κίνηση των ιδεών δεν επιτυγχάνεται με το χάιδεμα του ψυχισμού των μαζών[;] ή με τα εξ Αποκαλύψεως δόγματα.

Αυτά τα ‘μικρά ανθρωπάκια’ τη μοναδική υπηρεσία που παρέχουν [συνήθως σε όποιον δίνει τα περισσότερα] είναι να στοχοποιούν  τους –κατά περίοδο και κατά περίπτωση- εχθρούς των αφεντικών τους. Καθίστανται ταυτόχρονα [και ένοχοι εις ολόκληρον] ‘δολοφόνοι χαρακτήρων, θεσμών και ιδεών’.

Όλα τα κόμματα αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να βρουν τρόπο ν’απαλλαγούν από αυτούς τους τοσο-δούλους, οι οποίοι κυκλοφορούν ανάμεσά μας με διάφορα προσωπεία [πολιτικοί, διανοούμενοι, επιστήμονες κλπ] και συμβάλλουν με το χείριστο παράδειγμα στη διεύρυνση της κρίσης.

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Ελληνική Μακεδονία είναι Ελληνική (Το plan b της απευκταίας αποτυχίας), του Πάνου Μπιτσαξή
Το Έθιμο αναβιώνει από το 1957 από την οικογένεια Σ. Καρίπη, του Τέρη Χατζηιωάννου (Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Μ.Π. Ρόδου)
430151_391377247544627_936270679_n.jpg
Για τους “κράχτες” της Μ. Πόλης, του Τέρη Χατζηιωάννου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.