Ανοιχτή πόρτα

Οι προκλήσεις της εποχής, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου. Επίσης, είναι υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας με το ΠΑΣΟΚ

φωτογραφία: Shutterstock/rawf8

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Ο Ελληνικός Λαός αποφάσισε με μια μεγάλη πλειοψηφία για το ποια πολιτική δύναμη θέλει να διαχειριστεί τις τύχες του και τις τύχες της χώρας στο επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Μια ανάποδη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος θα μπορούσε να ήταν ΄΄ ο Ελληνικός Λαός αποφάσισε ποιες πολιτικές δυνάμεις δεν θέλει και δεν εμπιστεύεται να διαχειριστεί τα πολιτικά πράγματα στο άμεσο μέλλον΄΄.

Και οι δύο αναγνώσεις θα ήταν αληθοφανείς.

Η Νέα Δημοκρατία επικράτησε με ένα μεγάλο ποσοστό αλλά το κυριότερο είναι ότι κυριάρχησε με υπερδιπλάσιο ποσοστό από την αξιωματική αντιπολίτευση, κάτι που είναι βέβαιο ότι δεν το περίμενε κανείς, ούτε καν οι πιο αισιόδοξοι εκλογολόγοι του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού.

Αυτή η επιβεβαίωση της κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας δεν σημαίνει βέβαια ότι ο Λαός έδωσε λευκή επιταγή στην παρούσα Κυβέρνηση, γιατί σύμφωνα με το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα υπάρχουν δυνατότητες ελέγχου από τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα στις πράξεις και τις αποφάσεις της.

Ένας μεγάλος κίνδυνος για την κυβέρνηση είναι ότι με την αίσθηση του ΄΄κυρίαρχου΄΄ και της έλλειψης ισχυρού αντιπάλου να εφησυχάσει και να μην αντιμετωπίσει εγκαίρως και συστηματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και η κοινωνία ( εξωτερικά θέματα, ακρίβεια, επιτόκια, ενεργειακή κρίση κ.α.).

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανές ότι αποτελεί τον μεγάλο χαμένο αυτών των εκλογικών αναμετρήσεων. 

Πλήρωσε τα λάθη της διακυβέρνησής του; πλήρωσε την έλλειψη στρατηγικής ως αξιωματική αντιπολίτευση; πλήρωσε την έλλειψη πολιτικού στίγματος; την εμμονή στο κλειστό κόμμα και στις κλειστές διαδικασίες; μπορεί ένα από αυτά ή όλα μαζί κι ίσως και πολλά άλλα. Το σίγουρο είναι ότι μετά την παραίτηση Τσίπρα το σπιράλ της αποσυσπείρωσης και της εσωστρέφειας κατατρέχει και θα απασχολεί ίσως για πολύ καιρό την Κουμουνδούρου, με πολύ αμφίβολα αποτελέσματα και γι’ αυτή ακόμη την ύπαρξή του.

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ αυτό έκανε μια μικρή νίκη, αλλά δεν αποκόμισε τα ( αριθμητικά οφέλη που όλοι ανέμεναν μετά την ουσιαστική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά τα πρώτα χαμόγελα ικανοποίησης, χρήσιμο είναι στην Χαριλάου Τρικούπη να αναλογιστούν τι ακριβώς πρέπει να αλλάξουν στη στρατηγική τους και στο πολιτικό τους αφήγημα, για να αποτελέσουν ουσιαστικά, αλλά κυρίως αριθμητικά, την εναλλακτική μελλοντικά πρόταση εξουσίας.

Για τα υπόλοιπα κόμματα αυτό που μπορεί να επισημανθεί είναι ότι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ δείχνει μια μικρή αντίδραση του κόσμου προς την παρούσα κατάσταση, αναμένοντας πιο δυναμικές αντιδράσεις από τα αριστερά, όμως η είσοδος των άλλων κομμάτων δείχνει μια απαξίωση της πολιτικής και μία τυφλή αντίδραση χωρίς θέσεις και εποικοδομητικές προτάσεις, που στην παρούσα φάση θα ήταν χρήσιμες για την κοινωνία.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι πολιτικά γυρίζουμε πίσω, ότι ο κόσμος μάλλον συντηρητικοποιείται και τελικά ότι η Νέα Δημοκρατία έχασε πολλές δυνάμεις προς τα δεξιά της, αλλά αναπλήρωσε το ποσοστό της από το κέντρο που το μεγαλύτερο μέρος του το έχασαν   ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Ας Ευχηθούμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία όλα να έγιναν για καλό!!!!

SHARE
RELATED POSTS
Επιδοτούμενες θερμάστρες!…* (Subsidized outdoor heaters), του Γιώργου Σαράφογλου (by George Sarafoglou)
Δικαστικό Μέγαρο, Παλιό Νοσοκομείο, Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου: αποκατάσταση-συντήρηση-ολοκλήρωση εργασιών
«Τα δύσκολα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ κοινωνικής συμβίωσης»: 43ο, της Μαρίας Γεωργαλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.