Πόρτα στην Πολιτική

Οι περιορισμοί της πραγματικότητας, του Ηλία Καραβόλια

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

Είναι πολύ πιθανό ότι γίνεται παγκοσμίως πρόβα τζενεράλε για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ( βλ. κίνητρα σε νέους για εμβολιασμό ) και πλήρη επικράτηση ψηφιακών συναλλαγών( άρα και ψηφιακών νομισμάτων).

Ο συνδυασμός ψηφιοποίησης και ελάχιστων εισοδηματικών παροχών προσπαθεί να αποτρέψει την αστάθεια και τις μακροπρόθεσμες κυκλικές διακυμάνσεις που αφήνει πίσω της η πανδημία.

Οι κοινωνίες, εκτός του βιοτεχνολογικού και βιοπολιτικού φορτίου, έχουν να διαχειριστούν και τα νέα οικονομικά δεδομένα : έναν συστημικό πατερναλισμό που προσπαθεί να κινητοποιήσει κεφάλαιο ώστε να δημιουργηθεί ένα «ελάχιστο απόθεμα εγγυημένης απασχόλησης».

Δεν είναι απίθανο να δούμε την εφαρμογή μόνιμων εισοδηματικών πολιτικών με στοχευμένη κατανομή δημοσίων δαπανών και προσλήψεων σε περιοχές και κλάδους υψηλής ανεργίας.

Το ορατό χέρι της κρατικής διοίκησης θα αντιπαρατίθεται με το αόρατο χέρι των αγορών ώστε να συνεχίσουν την «δουλειά» τους οι μηχανισμοί της συσσώρευσης.

Τα αρνητικά επιτόκια συνεχίζουν να δημιουργούν χρηματοοικονομικούς περιορισμούς ενω οι εντεινόμενες κοινωνικές, τεχνολογικές και πολιτισμικές ανισότητες θα αυξάνουν τους εισοδηματικούς περιορισμούς.

Θα ζούμε στον αστερισμό της «μη ενδογένειας» του χρήματος : αυτό θα προσδιορίζεται εξωγενώς από τις κεντρικές τράπεζες και όχι από την ζήτηση για δάνεια και επενδύσεις.Το τέλος της αναδιανεμητικής μεταβλητής που καλείται επιτόκιο θα συμβαδίζει με την ασύμμετρη πληροφόρηση.

Με απλά λόγια : ο μακαρίτης Κεϋνς θα έπρεπε να ξαναγράψει σε δυναμικό πλέον μακροοικονομικό υπόδειγμα τις σπουδαίες θεωρίες του υιοθετώντας τα απρόσμενα δεδομένα της μαζικής παύσης σε παραγωγή και κατανάλωση.


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Δήμαρχος Πεντέλης κος Δημήτρης Στεργίου: “Ο απαραίτητος Φάκελος Αυτοδημουργίας, της Τζίνας Δαβιλά
Μέμνησο;, του Γιάννη Πανούση
Η επιστροφή του GREXIT: σενάριο προ εκλογών, της Μαρίας Καρχιλάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.