Πόρτα στην Πολιτική

Οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη νοθεύουν το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, του Κώστα Αρβανίτη

Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων)

Το θέμα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, και συγκεκριμένα την περίπτωση των απειλών, της πειθαρχικής δίωξης αλλά και της προσπάθειας να παραμεριστεί νομοθετικά η εισαγγελέας Τουλουπάκη, ανέδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, στην παρέμβασή του κατά την συζήτηση της πρώτης ετήσιας έκθεσης για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στις χώρες της ΕΕ, αναφέρθηκε στις επισημάνσεις της έκθεσης για τη χώρα μας, και συγκεκριμένα για τα ζητήματα ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, ελέγχου της διαφθοράς και διασφάλισης της διαφάνειας για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ.

Ο Κώστας Αρβανίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις περιπτώσεις διώξεων κατά ανεξάρτητων ερευνητών δημοσιογράφων, που επιχειρείται να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την ερευνητική δημοσιογραφία στη χώρα μας.

Τέλος, επεσήμανε με έμφαση την ιδιαίτερη περίπτωση της Εισαγγελέως Τουλουπάκη, μιας δικαστικής λειτουργού η οποία υφίσταται απειλές και διώξεις με αφορμή όχι άλλη από αυτήν την ίδια την άσκηση των καθηκόντων της, καθήκοντα που αφορούν φυσικά το πολύκροτο σκάνδαλο Novartis και τη διερεύνησή του.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

Θα ήθελα να σταθώ στο θέμα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, του ελέγχου της διαφθοράς και της διασφάλισης της διαφάνειας για την ιδιοκτησία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και τις διώξεις των δημοσιογράφων της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Το τονίζω από την πρώτη μέρα που είχα την τιμή να είμαι στο Ευρωκοινοβούλιο, και δεν ξαφνιάστηκα καθόλου όταν το είδα στην έκθεση της Επιτροπής για την Ελλάδα. Είναι λοιπόν θεμελιακής αξίας ζητήματα για το Κράτος Δικαίου και στην Ελλάδα.Τονίζουμε την ανάγκη επίλυσης και διόρθωσής τους με κάθε ευκαιρία, και για αυτό το αναφέρω και σε εσάς.Σοβαρότατο θέμα, που όμως δεν υπάρχει μέσα στην έκθεσή σας για την Ελλάδα, αλλά είμαι σίγουρος ότι περισσότεροι από εσάς εδώ μέσα το έχετε ακούσει, είναι το συστηματικό φαινόμενο παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, οι οποίες νοθεύουν το Κράτος Δικαίου και την ιστορικά κατακτημένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των κρατικών λειτουργιών. Σίγουρα κάτι θα σας θυμίζει η υπόθεση Novartis και το όνομα της Εισαγγελέως κυρίας Τουλουπάκη.Γνωρίζετε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις στην Ευρώπη που έχουν απειληθεί δικαστές ή εισαγγελείς εξαιτίας των καθηκόντων τους, ενώ χειρίζονται υποθέσεις διαφθοράς;

Σας

ευχαριστώ.

 

 


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Περιστολή δημόσιων δαπανών αντί φόρων, του Παναγιώτη Καρκατσούλη
Αποστασία αλλά με … επίπεδο, του Παναγιώτη Καρκατσούλη
«Θέλω η υγεία μου να αξίζει περισσότερο από 150 ευρώ», της Βασιλείας Μαξακούλη
2018… Η ζωή κυλάει δίχως να ρωτάει, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.