Ανοιχτή πόρτα

Οι δύο φανατισμοί, του π.Μάξιμου Παναγιώτου

Spread the love

Τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται βίαιες αντιδράσεις φανατικών μουσουλμάνων, ισλαμιστών, σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η όλη υπόθεση έχει δυό αρνητικά σημεία, δυό φανατισμούς:

Ο πρώτος φανατισμός έχει να κάνει με την επιθετικότητα των άθρησκων Ευρωπαίων ενάντια σε κάθε ιερό και όσιο. Η αμφισβήτηση της πίστεως στο Θεό, που άρχισε από το Διαφωτισμό του ΙΗ΄  αιώνα διατηρεί και σήμερα φανατικούς υποστηρικτές. Αυτοί ενορχηστρωμένα σε βιβλία, περιοδικά και  Μ.Μ.Ε. πολεμούν κάθε πίστη σε Θεό. Οι ίδιοι στηριζόμενοι στην ελευθερία του Τύπου χλευάζουν ως επί το πλείστον το Χριστό και ελάχιστα άλλους αρχηγούς θρησκειών. Για το Χριστό τελευταία  έχουν χαλκευτεί πολλές μυθοπλασίες, που τον  παρουσιάζουν σαν ένα αμαρτωλό και αδύνατο  άνθρωπο. Η στάση τους μοιάζει με εκείνο τον τρελό που φτύνει τον ήλιο ενώ στην  πραγματικότητα φτύνει τον εαυτό του.

Ο δεύτερος φανατισμός είναι των φανατικών μουσουλμάνων, των ισλαμιστών. Αυτός εκδηλώνεται με απειλές και καταστροφές εναντίον των μη ισλαμιστών. Οι ισλαμιστές θεωρούν πως οι αποικιοκράτες ευρωπαίοι στο παρελθόν και οι αμερικανοί σήμερα φταίνε για κάθε δεινό των χωρών τους. Επίσης θεωρούν ότι κάθε μη ισλαμιστής είναι άπιστος και γι’ αυτό καταδικασμένος για την κόλαση. Αυτοί οι ισλαμιστές οδηγούν πολλούς νέους στην αυτοκτονία, αρκεί να σκοτώσουν κάποιους εχθρούς με την εντύπωση ότι αυτό γίνεται για το Θεό.

Και οι δυο φανατισμοί, δυστυχώς, δεν καλλιεργούν κλίμα σεβασμού του άλλου και των ιδεών του, που χρειάζεται στα νέα δεδομένα της παγκόσμιας γειτονιάς.

Ο Πατήρ Μάξιμος Παναγιώτου είναι Αρχιμανδρίτης και ζει στη Ρόδο.

η εικόνα προφίλ του ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

SHARE
RELATED POSTS
Το σάπιο, του Σταύρου Θεοδωράκη
Notre-Dame…, by George Sarafoglou-του Γιώργου Σαράφογλου
Η Πρωτογενής Παραγωγή πυλώνας της Ανάπτυξης στο Νότιο Αιγαίο: Μια πενταετία χαμένη, του Γιώργου Γκούφα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.