Πόρτα στην Πολιτική

Να μην τολμήσει ο Ερντογάν…, του Αντώνη Η. Διαματάρη   

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Η Τουρκία αποφασίζει τι θα κάνει με την Αγία Σοφία. Θα αποφασίσει αν θα την αφήσει ως έχει, Μουσείο ή αν θα την μετατρέψει σε Τζαμί. Παράλληλα, κυκλοφορεί και μια τρίτη άποψη: να παραμείνει Μουσείο, αλλά να χρησιμοποιείται παράλληλα και ως Τζαμί, κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται στο Μπλε Τζαμί.

Να σημειώσω ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επιτρέπει την ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία και πρόσφατα ο Ερντογάν παρακολούθησε από ηλεκτρονικό Μέσο την «προσευχή του Κατακτητή» στην επέτειο της πτώσης της Πόλης.

Την απόφαση, θεωρητικά, θα την πάρει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο (Turkey’s Council of State), αλλά ποιος αμφιβάλλει ότι θα γίνει αυτό που θέλει ο Ερντογάν.

Κατ’ αρχήν δεν θα έπρεπε ποτέ η Αγ. Σοφία να γίνει Μουσείο, το 1934. Ο Ατατούρκ όφειλε να κάνει το σωστό και να την κάνει Εκκλησία.

Ήταν μια μεσοβέζικη, απαράδεκτη λύση, που προφανώς τότε θεωρήθηκε καλύτερη, από το τίποτα, από την δική μας πλευρά.

Τώρα, το λογικό βήμα, μετά από… 86 χρόνια θα ήταν να αποκατασταθεί η Αγία Σοφία στην αρχική της χρήση, δηλαδή να μετατραπεί σε εκκλησία.

Να κάνει η Τουρκία ένα βήμα προόδου. Να ακολουθήσει την ροή της Ιστορίας, της κοινωνίας, του πολιτισμού. Οχι της οπισθοδρόμησης. Αρκετά πια!

Είναι πολύ πιθανόν ότι ο Ερντογάν επανέφερε το θέμα της Αγ. Σοφίας στο προσκήνιο για πολιτικούς λόγους. Για να τονώσει την πολιτική του βάση, η οποία έχει μια σοβαρή φθίνουσα πορεία. Και μια, να προσθέσω, παράλληλη αντι-ελληνική και αντι-χριστιανική θέση.

Αν αυτό ισχύει, τότε υπολογίζει ότι θα έχει μόνο πολιτικά οφέλη. Οτι δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό κίνδυνο.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα προχωρήσει σε μια τέτοια ντροπιαστική για τον Ελληνισμό και την Χριστιανοσύνη απόφαση.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα πρυτανεύσει το ωμό πολιτικό βραχυπρόθεσμο συμφέρον του.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα θεωρήσει πως είναι αρκετό να έχει τις πλάτες του προέδρου Τραμπ.

Δεν μπορεί να ξεχνά ότι η Αμερική έχει εκλογές τον Νοέμβριο.

Δεν μπορεί να ξεχνά ότι χρειάζεται μια μίνιμουμ ξένη γενική αποδοχή.

Πάνω απ’ όλα, όμως, θα πρέπει να γνωρίζει καλά από τώρα, ότι η μετατροπή της Αγ. Σοφίας σε τζαμί, πρώτον θα αποκαλύπτει πλήρως – Σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας- και διά γυμνού οφθαλμού τα επιθετικά του σχέδια σε βάρος της Ελλάδας.

Και, δεύτερον, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός δεν θα το δεχτούμε με σταυρωμένα χέρια και ότι δεν θα αρκεστούμε μόνο σε προσφυγή στην UNESCO γι’ αυτό το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και στον ΟΗΕ.

Αλλά ότι θα πληρώσει και ανάλογο τίμημα.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.” των Η.Π.Α.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Μιλένα Μπαχαρνίκου, μια δυνατή υποψηφιότητα στο Συνδυασμό του Δημάρχου Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη
Ηλίας Καραβόλιας
Οι μόνιμοι κομπάρσοι, του Ηλία Καραβόλια
Άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά, του Χρήστου Χωμενίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.