Υγεία

Ναι στη φασολάδα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Το «εθνικό» μας φαγητό,  κρύβει πολλά οφέλη  για την υγεία. Όχι τυχαία, η μεσογειακή διατροφή, επιτάσσει να καταναλώνουμε όσπρια, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα.

Τα φασόλια είναι τα δημοφιλέστερα όσπρια, τα οποία μάς φιλοδωρούν, με πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, άμυλο, φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες της ομάδας B αλλά και ανόργανα στοιχεία, όπως κάλιο.   Γεμάτα φυτικές ίνες, αποτρέπουν τη δυσκοιλιότητα. Για να ενισχύσουμε τις πρωτεΐνες των φασολιών, πλαισιώνουμε το γεύμα, με πατάτα, ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι ή ξηρούς καρπούς. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελούν εξαιρετικό μίγμα σύνθετων υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Το περίβλημά τους περιέχει φλαβονοειδή με σημαντική αντιοξειδωτική δράση ενώ τα ισοφλαβονοειδή και οι λιγνάνες τους, έχουν αντιική και  αντιμυκητιακή δράση.

Ωστόσο, καλό είναι να μην καταναλώνονται αν αντιμετωπίζουμε  γαστρεντερικά προβλήματα (έλκος, γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα ή σε περίοδο έξαρσης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου). Το «φούσκωμα», το προκαλεί η δομή των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων τους αλλά και οι φυτικές ίνες. Να σημειωθεί ότι οι πεπτικές ενοχλήσεις συνήθως είναι εντονότερες σε όσους δεν τρώνε συχνά φασόλια.

Τα περισσότερα φασόλια είναι χαμηλά σε λιπαρά ενώ δεν περιέχουν καθόλου χοληστερόλη, εκτός κι αν είναι εμπλουτισμένα με άλλα συστατικά: ελέγχουμε τις ετικέτες της συσκευασίας τους, ιδίως στις έτοιμες κονσέρβες φασολιών.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Κεράσια τα αντιοξειδωτικά!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς αντιμετωπίζεται η κυστίτιδα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
«AλλαΖΩ- Προσπερνώντας τον καρκίνο» -Κυριακή 9 Ιουνίου στο Ιωνικό Κέντρο

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.