Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Νίκη στο ΕΚ για το κίνημα κατά των εξορύξεων στις Σκουριές Χαλκιδικής, του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

 

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, Τακτικό μέλος LIBE (Επιτροπής Δικαιωμάτων) & αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του ΕΚ (PETI), στην οποία εξετάστηκε η αναφορά των κατοίκων της Ιερισσού, ενάντια στις εξορύξεις στις Σκουριές:

Βρυξέλλες – 20 Ιανουαρίου 2020

 ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ

Μια ουσιαστική νίκη πέτυχε σήμερα το κίνημα κατά των εξορύξεων στη Χαλκιδική. Η αρμόδια για τις αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το ζήτημα και να συνεχίσει την διερεύνησή του και με αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις καταγγελίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι νίκη πρώτα και κύρια του κινήματος των κατοίκων, οι οποίοι για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή με ολοκληρωμένες και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, γεγονός που διαμόρφωσε συνθήκες ομοφωνίας για τη λήψη της τελικής απόφασης. Χαρακτηριστική ήταν η συμφωνία και του Εκπροσώπου του ΕΛΚ Ρουμάνου Ευρωβουλευτή Lóránt Vincze.

Στη συζήτησε πήρε μέρος και ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπερασπίστηκε τον αγώνα των κατοίκων, που όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα που προώθησαν την εγκληματική για το περιβάλλον και τις ζωές τους επένδυση.

Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή στην νομική τεκμηρίωση της σημερινής παρουσίας στην Επιτροπή του γνωστού για τους αγώνες του στο πλευρό των κατοίκων νομικού, Αλέξανδρου Αδαμίδη.

Καθοριστική ήταν και η διαμεσολάβηση του Αλέξη Γεωργούλη, μέλους της Επιτροπής Αναφορών, χάρη στον οποίο ο Κώστας Αρβανίτης και οι αγωνιστές από τη Χαλκιδική είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το ζήτημα στην σημερινή συνεδρίαση.

Η τοποθέτηση του Κώστα Αρβανίτη:

Όταν η επικεφαλής των Πρασίνων, Σκα Κέλερ, επισκέφθηκε την περιοχή, είχε μείνει άναυδη με το μέγεθος της καταστροφές, όπως και όλοι όσοι έχουν δει την καταστροφή. Ως δημοσιογράφος επισκέφθηκα και εγώ την περιοχή, έχω καλύψει δημοσιογραφικά το θέμα. Η καταστροφή στο περιβάλλον, στους ανθρώπους, στον πολιτισμό, στην κληρονομιά μας, είναι τεράστια.

Πόσο αξίζει η ζωή; Πόσους κόκκους χρυσού αξίζει η ζωή; Η καταστροφή στον υδροφόρο ορίζοντα, στο θαλάσσιο περιβάλλον, στα χωριά, δεν μπορούν να εξισωθούν με 600 ή και με χίλιες θέσεις εργασίας. Συμφωνώ με τους συναδέλφους μου που τοποθετήθηκαν νωρίτερα, και με τον συνάδελφο από το ΕΛΚ και η οπτική τους μου δίνει αισιοδοξία.

Είναι αναμφισβήτητα δίκαιο αίτημα, που έχει τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Κυβερνητική ευθύνη, τόσο για την επένδυση, όσο και για τις καθυστερήσεις, από την προηγούμενη κυβέρνηση, όμως τώρα βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον, που τους «κλείνουν το μάτι».

Πρέπει το ζήτημα να παραμείνει ανοιχτό, να στείλουμε παρατηρητές στην περιοχή, να πάμε το θέμα στην αρμόδια Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI). Να δούμε αν όλα αυτά που γίνονται έχουν σχέση με την Ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον, ειδικά στην περιβαλλοντική κρίση που βιώνουμε σήμερα. Η ΕΕ και η επιτροπή έχει να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο εδώ, γιατί ό,τι γίνει σήμερα στις Σκουριές, στην Χαλκιδική, θα ξαναγίνει αύριο στη Θράκη και μετά στη Βουλγαρία. Πρέπει να δράσουμε χτες.

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη στο Ράδιο Παρατηρητής και τη Νατάσα Βαφειάδου, για τη χθεσινή νίκη του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις στη Χαλκιδική.

Βρυξέλλες – 21 Ιανουαρίου 2020

 Για το θέμα των εξορύξεων και τη σημαντική νίκη που πετύχαμε εχθές:

Το θέμα δεν έκλεισε: η Επιτροπή Αναφορών (PETI) δέχθηκε τις καλά τεκμηριωμένες απόψεις των  κατοίκων της περιοχής, αλλά και τις δικές μας, με ομόφωνη απόφαση. Πετύχαμε το θέμα να πάει στην Επιτροπή Περιβάλλοντος (ENVI) και, επιπροσθέτως, να σταλούν στην περιοχή παρατηρητές, για να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι την καταστροφή. Το ζητήσαμε και έγινε δεκτό. Αυτή είναι η νίκη μας.

Η νίκη αυτή οφείλεται και στη δουλειά που κάναμε όταν ήρθαν στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών της Χαλκιδικής, αλλά και της Θράκης. Στη διάρκεια της επίσκεψής τους οργανώσαμε μια μεγάλη εκδήλωση για το θέμα, κάναμε συζητήσεις και επαφές με πολιτικές ομάδες, οι οποίες εχθές φάνηκε ότι απέδωσαν. Εκτός από την αγωνιστικότητα και τη μαχητικότητα, επενδύσαμε και στο θεσμικό κομμάτι, των συμμαχιών. Το παλέψαμε και το καταφέραμε.

Αυτό που συμβαίνει στη Χαλκιδική δεν είναι επένδυση. Δεν είναι δυνατόν για το συμφέρον μιας εταιρείας, να καταστραφεί μία ολόκληρη περιοχή. Δεν θα τελειώσει εκεί αυτή η πρακτική· στη συνέχεια σειρά θα να πάρουν άλλες περιοχές, όπως η Θράκη. Η ζημιά που προκαλείται είναι πολύ μεγαλύτερη από το κέρδος, που θα το καρπωνόταν η εταιρεία και μόνο.

Υπάρχει ένα επικίνδυνο σεισμικό ρήγμα και ζήτημα με τα απόβλητα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα, με τις καλλιέργειες. Και με καπιταλιστικούς όρους καθαρά να το δούμε, η ζημιά είναι πολλή μεγάλη και αφήνει πίσω συντρίμμια, χωρίς κανένα αντάλλαγμα για την τοπική κοινωνία.

Στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ελβετία, θα δεχόμασταν να γίνει κάτι τέτοιο; Η Χαλκιδική είναι έδαφος της ΕΕ. Αυτά δε συμφωνούν με την ευρωπαϊκή πολιτική, η οποία πρέπει να είναι ενιαία. Τινάζουμε το περιβάλλον στον αέρα και παράλληλα μιλάμε για Green New Deal; Αυτό είναι κοροϊδία.

Δεν γίνεται να μιλάς για οικολογική κρίση και παράλληλα, να επιτρέπεις τέτοιες πρακτικές. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Εκεί ήταν η νίκη μας, ότι πετύχαμε το θέμα να παραμείνει ανοιχτό. Ήμουν πολύ συγκρατημένος, ως προς το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης της Επιτροπής, και η χαρά από το αποτέλεσμα είναι μεγάλη.

Θα έχουμε περισσότερες εξελίξεις στους επόμενους 2 μήνες. Τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους και αυτό το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω.

Για την συμβολή του Αλέξανδρου Αδαμίδη:

Ο γνωστός για την συμβολή τους στην υπόθεση, στο πλευρό των κατοίκων, νομικός Αλέξανδρος Αδαμίδης, έδωσε στο γραφείο μας την απαραίτητη νομική τεκμηρίωση, μας όπλισε, για να πετύχουμε το αποτέλεσμα αυτό. Η αντιπροσωπεία των κατοίκων ήταν επίσης πολύ καλά προετοιμασμένοι, τεκμηριωμένοι και παρουσίασαν με τον καλύτερο και πλέον ουσιαστικό τρόπο την περίπτωσή τους.

Για τη στάση των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ:

Πολύ ευχάριστη έκπληξη ήταν η τοποθέτηση του Ρουμάνου ευρωβουλευτή Lóránt Vincze από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που πήρε θέση ταυτόσημη με τη δική μας. Υπάρχουν εξορύξεις και στη δική του περιοχή και η τοποθέτησή του ήταν σαν να μιλάει Πράσινος ή Αριστερός. Υπήρχαν πολλοί ευρωβουλευτές από την Βαλκανική παρόντες, που συντάχθηκαν μαζί μας.

 

SHARE
RELATED POSTS
Υφυπουργός Τουρισμού κος Μάνος Κόνσολας: «Ξεκινά η λειτουργία της Σχολής Ξεναγών Θεσσαλονίκης»
“Απόδημοι νεκροθάφτες”! (Expatriate gravediggers)!, του Γιώργου Σαράφογλου – by George Sarafoglou
Ψήφος Αποδήμων-“Μια Αιωνιότητα -(30 χρόνια)- και μια Μέρα”! Expatriate Vote- “Eternity -(30yrs.)- and a Day”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.