Υγεία

Νέα φθινοπωρινή αρχή!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Mε το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και την επιστροφή στην καθημερινότητα, ο Σεπτέμβρης αποτελεί ιδανική περίοδο επανεκκίνησης, με θετική διάθεση και σωστές αποφάσεις! 

                                  ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ 5085133, ΡΟΔΟΣ 2241069007
                                  ΛΕΩΦ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 24, 85104, ΡΟΔΟΣ 2241005085
                                  3Ο ΧΛΜ ΡΟΔΟΥ-ΛΙΝΔΟΥ, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241005080
                                  ΒΕΝΕΤΟΚΛΕΩΝ 37, 85132, ΡΟΔΟΣ 2241037957
                                  ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 85150, ΡΟΔΟΣ 2241037090

PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Νέοι στόχοι. Ας αντλήσουμε δύναμη απ’ όσα μάς εμπνέουν, βάζοντας τέλος σε εκκρεμότητες και προβληματικές καταστάσεις που μας απομυζούν ενέργεια. Εναρμονίζουμε τα «ναι» και τα «όχι» σύμφωνα με τις επιθυμίες μας και κρατάμε σε απόσταση ασφαλείας τους «τοξικούς» ανθρώπους. Αν εμείς δεν πιστέψουμε στον εαυτό μας και τις δυνατότητές του, κανείς δεν πρόκειται να μάς κάνει…δώρο όσα ονειρευόμαστε!

Εκφράζω τις σκέψεις μου. Αν δε μιλήσουμε, αν δεν εξηγήσουμε με σταθερότητα και σαφήνεια τις ανάγκες μας, κανείς δεν θα γνωρίζει τί ακριβώς θέλουμε.

Τολμώ τις αλλαγές.  Μπορούμε ν’ αντλήσουμε ευκαιρίες, ακόμη και μέσα από την πιο δύσκολη συγκυρία. Κάθε αλλαγή μάς αγχώνει και μάς αποσυντονίζει αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η νέα κατάσταση δεν μπορεί να εξελιχθεί προς όφελός μας. Χωρίς ωστόσο να παρασυρόμαστε από τις συγκυρίες, δημιουργούμε εμείς, το μονοπάτι που θέλουμε να βαδίσουμε.

Φροντίζω όσους αγαπώ. Οι αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας και η κούραση που αισθανόμαστε για ν’ ανταπεξέλθουμε, μάς κάνουν «κακούς ακροατές» των μηνυμάτων που μας στέλνουν οι δικοί μας άνθρωποι. Κι όμως. Μπορούμε να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις, δείχνοντάς αγάπη, φροντίδα και ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ας λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι πυροσβεστικά. Αν γνωρίζουμε τί συμβαίνει γύρω μας, κερδίζουμε χρόνο και βελτιώνουμε την ποιότητα της ζωής μας.

Χρόνο για τον εαυτό μας. Το «δεν προλαβαίνω» συνήθως έχει να κάνει με κακό προγραμματισμό. Επειδή όμως δεν γίνεται να τα προλάβουμε όλα, βάζουμε προτεραιότητες και προχωράμε. Δεν μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες μέσα σε μια μέρα!

Ποιοτικός ύπνος. Τα ξενύχτια απορρυθμίζουν και αποδυναμώνουν τον οργανισμό. Το φως της ημέρας μας γεμίζει ενέργεια και μάς κάνει δημιουργικούς. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε νωρίς. Όταν ο οργανισμός είναι ξεκούραστος, αποδίδει καλύτερα. Και για να έχουμε καλό ύπνο, δε κοιμόμαστε  με γεμάτο στομάχι!

Ισορροπημένη διατροφή. Όχι σε  αλκοόλ, λιπαρά και ζάχαρη. Ναι σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά. Μήλα, μπανάνες, αχλάδια, πορτοκάλια, σταφύλια, ακτινίδια, ρόδια αλλά και σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδια, πράσα, λάχανο, καρότο και ρεπανάκια, περιμένουν να πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι μας! Ενισχύουμε τον οργανισμό με βιταμίνη C, ψευδάργυρο, βασιλικό πολτό, πρόπολη και όχι μόνο!

Άφθονο νερό. Ο ενυδατωμένος οργανισμός είναι πάντα ετοιμοπόλεμος να αντιμετωπίσει κάθε αντιξοότητα.

Φθινοπωρινή κατάθλιψη. Οι επιστήμονες την αποκαλούν Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή. Το μειωμένο ηλιακό φως, προκαλεί βιοχημική ανισορροπία στον εγκέφαλο, που προκαλεί κατάθλιψη.  Η αλλαγή των εποχών επηρεάζει τα επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης, που είναι φυσικές ουσίες οι οποίες καθορίζουν τον ύπνο και την ψυχολογία μας. Έτσι το φθινόπωρο νιώθουμε λύπη, ανησυχία, άγχος, κούραση, υπνηλία, διάθεση απομόνωσης αλλά και…λιγούρες για υδατάνθρακες.  Συνήθως, τα συμπτώματα εντείνονται το χειμώνα. Για να τ’ αποφύγουμε αυξάνουμε το χρόνο έκθεσή μας  στο ηλιακό φως.

Κινούμαστε. Περπατάμε ή χρησιμοποιούμε ποδήλατο! Ανεβαίνουμε από τις σκάλες και ξεχνάμε το ασανσέρ. Μια μικρή βόλτα κάθε απόγευμα είναι ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφορτισθούμε και να ολοκληρώσουμε τη μέρα μας.

Ακούμε τον οργανισμό μας! Ο οργανισμός έχει τη δική του γλώσσα. Μιλά για τις ανάγκες του και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μέσω διαφόρων συμπτωμάτων που λειτουργούν σαν «καμπανάκι» που στόχο έχει να μας θέσει σε εγρήγορση. Όσο νωρίτερα ανταποκριθούμε στον «συναγερμό» του, τόσο ευκολότερα θ’ αντιμετωπίσουμε την…απειλή.

Τσεκ απ! Ελέγχουμε με τις ανάλογες προληπτικές εξετάσεις, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία!

Μικρές αποδράσεις. Ο Σεπτέμβρης είναι ο καλύτερος μήνας για  εκδρομές τα Σαββατοκύριακα. Δεν θέλει πολλά χρήματα αλλά επινοητικότητα!  Έτσι, καμία Δευτέρα δεν θα μας βρει κακόκεφους…

SHARE
RELATED POSTS
Η εμμηνόπαυση είναι μαλωμένη με τη ζυγαριά;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
 Ωφελεί ο μεσημεριανός ύπνος;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
26231484_1752651811426397_2666596933427585021_n.jpg
Τεστ αίματος θα ανιχνεύει ταυτόχρονα 8 διαφορετικούς καρκίνους -Έλληνας ογκολόγος ο επικεφαλής της έρευνας

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.