Υγεία

Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη



   Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Είναι το κρέας απαραίτητο στη διατροφή μας; Αποτελεί την καλύτερη πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης ή ενοχοποιείται για την εμφάνιση νεοπλασιών και καρδιακών παθήσεων;  Ας επιχειρήσουμε να αποτιμήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κατανάλωσης του.

Το κλειδί είναι η  ισορροπημένη διατροφή. Κανένα τρόφιμο  δεν βλάπτει την υγεία, αν καταναλώνεται με μέτρο. Στην περίπτωση του κρέατος οι διατροφολόγοι συστήνουν στους ενήλικες να καταναλώνουν το πολύ 120gr  την εβδομάδα. Είναι και το θέμα των αυξητικών ορμονών που χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Άρα καλό είναι να γνωρίζουμε την προέλευση του κρέατος που θα καταναλώσουμε. Το «κρέας από το χωριό» είναι μία καλή λύση, αρκεί να είμαστε βέβαιοι ότι πληρούνται οι συνθήκες υγιεινής στον τόπο σφαγής του, δηλ. στο σφαγείο. Και βέβαια να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, που περιέχουν περισσότερα πρόσθετα και λίπος απ’ ό, τι ένα απλό κομμάτι κρέας μοσχαριού, χοιρινού ή αρνιού. Όχι λοιπόν σε σαλάμι, μπέικον, ζαμπόν ή άλλα αλλαντικά, κυρίως αν αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας: αποτελούν διατροφική βόμβα, που καλό είναι να μένει και μακριά από τα παιδιά.

Μοσχάρι ή χοιρινό;

Το χοιρινό περιέχει λιγότερες θερμίδες, λιγότερο λίπος και λιγότερο κορεσμένο λίπος σε σχέση με το μοσχάρι. Ωστόσο, το μοσχάρι περιέχει σχεδόν διπλάσια ποσότητα σιδήρου σε σύγκριση με το χοιρινό, γι’ αυτό και θεωρείται κατάλληλο για την αντιμετώπιση της αναιμίας. Το χοιρινό υπερτερεί σε φαινυλαλανίνη, μεθειονίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη, ενώ το μοσχαρίσιο σε ισολευκίνη, λευκίνη, βαλίνη και λυσίνη. Το άπαχο βοδινό κρέας, παρέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά για τον οργανισμό ενώ δεν έχει πολύ λίπος. Αναφορικά με την περιεκτικότητα σε λίπος του κιμά, ποικίλλει, οπότε προτιμάμε λιγότερο λιπαρά κομμάτια.

Στα οφέλη του κόκκινου κρέατος- κυρίως για παιδιά και νέους – συγκαταλέγονται ο ψευδάργυρος ο οποίος ωφελεί το δέρμα και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου συμβάλλει στην πρόληψη κρυολογημάτων και άλλων λοιμώξεων. Όχι ότι δεν  μπορείτε να βρείτε ψευδάργυρο σε άλλες τροφές όπως στρείδια, γάλα και φακές. Το κόκκινο κρέας είναι  καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (φωσφόρος, κάλιο, μαγνήσιο, σελήνιο), γι’ αυτό και είναι βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι «πλήρης», δηλ. περιέχει όλα τα αμινοξέα που το σώμα δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνο του.

…Και οι κίνδυνοι

Πανευρωπαϊκή μελέτη για τη διατροφή και τον καρκίνο, διαπίστωσε ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες από δύο μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του εντέρου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερο από μια μερίδα. Επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνα, επειδή η διαδικασία παρασκευής και μαγειρέματός τους, μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ενώσεις που ονομάζονται ετεροκυκλικές αμίνες.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, η μεσογειακή διατροφή –φτωχή σε κόκκινο κρέας, αλλά πλούσια σε φυτικές τροφές και ψάρια- μπορεί να μειώσει έως και κατά 2/3 τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Alzheimer.  Τέλος, το κόκκινο κρέας έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και «κακή» χοληστερόλη, που μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών και καρδιακές παθήσεις.

Η  πιο κοινή κατηγορία χορτοφάγων στον δυτικό κόσμο είναι οι Vegeterian οι οποίοι δεν τρώνε κρέας  αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά.  Με επίγνωση του ότι ζούμε στην Ελλάδα που το κρέας πρωταγωνιστεί –κακώς- στη διατροφή μας, τουλάχιστον ας το καταναλώνουμε στις επιτρεπόμενες ποσότητες.  Δώστε γεύση στη ζωή σας με ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αρωματικά φυτά…

Ποιες τροφές αντικαθιστούν το κρέας;

Αν αποφασίσατε να αφαιρέσετε το κρέας από τη διατροφή σας, βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά του.

Τέτοιες τροφές είναι:

Σόγια. Με πρωτεϊνική αξία, περιεκτικότητά σε βιταμίνη Ε και πολυκαόρεστα λιπαρά οξέα. Το πιο γνωστό προϊόν της,  το tofu, μοιάζει με τυρί αλλά έχει ουδέτερη γεύση: απορροφά γεύσεις και αρώματα από σάλτσες και μαρινάδες. Το «μαλακό» tofu μπορεί να αντικαταστήσει το γιαούρτι σ’ ένα smoothie, ή να αποτελέσει τη βάση για μία κρεμώδη σούπα.

Κινόα.  Υπερτροφή, που δίνει πρωτεΐνη και περιέχει σημαντικές ποσότητες σιδήρου, βιταμίνης Ε, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και φυτικών ινών.

Όσπρια.  Εμπλουτίζουν τη διατροφή με βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνη. Είναι πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος απορροφάται καλύτερα εάν προσθέσουμε στο φαγητό λεμόνι. Ναι στο φακόρυζο!

Ξηροί καρποί.  Πλούσιοι σε ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, και χαλκό.

Φρούτα. Σταφίδες, σύκα, βερίκοκα, φράουλες, βατόμουρα.

Ηλιόσποροι και  σπόροι κολοκύθας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Ε & Β, χαλκό και σελήνιο. Ταιριάζουν  σε δημητριακά, σαλάτες, και σούπες.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ελαιόλαδο: Πολύτιμος σύμμαχος!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Dr Despoina Katsoxi
Το «κλειδί» της καλής σχολικής ζωής, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Τροφές κατά του άγχους!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.