Πόρτα στην Ελπίδα

Μουσικές εμπνεύσεις για τη μέρα χωρίς αυτοκίνητο!, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

Ελπίδα Νούσα

 

 

Αν κουραζόμαστε με τα πόδια, μην καβαλήσουμε κάποιο καλάμι…

Ας καβαλήσουμε  ένα ποδήλατο, ένα πατίνι, ένα ηλιακό τρίκυκλο που τείνει να γίνει και της μόδας ή ας πάρουμε το αστικό λεωφορείο, βρε αδερφέ!

«Παγκόσμια Ημέρα ΧΩΡΙΣ αυτοκίνητο», σήμερα, φίλοι μου!

Κλειστό το κέντρο των πόλεων για κάθε τι μηχανοκίνητο, πλην της δημόσιας συγκοινωνίας, απόφαση, που μάς ενθαρρύνει ως πολίτες να ανακαλύψουμε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης…

Αν μάλιστα είχατε γεννηθεί γύρω στο 1900 και ζούσατε στη Βρετανική εξοχή, πιθανότατα θα είχατε συναντήσει τον “Φοίβο” μετά του αναβάτη του, κ. Έλγκαρ!

Ναι, ναι!

Ο αγαπημένος μας συνθέτης Έντβαρντ Έλγκαρ, γνωστός για τις ορθοπεταλιές του, έχει μείνει στην ιστορία για την αγάπη του για το ποδήλατο…

Ο βρετανός καλλιτέχνης είχε βαφτίσει ένα περίφημο  Royal Sunbeam, που είχε στην κατοχή του, “Φοίβο”!

To ποδήλατο λάτρευαν και χρησιμοποιούσαν και άλλοι συνθέτες.

Ανάμεσά τους ο Γκούσταβ Χολστ, ο οποίος διέσχισε ένα μεγάλο μέρος της ερήμου της Σαχάρα με ποδήλατο κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Αλγερία το 1906…, αλλά κι ο Πέρσι Γκρέιντζερ ήταν φανατικός ποδηλάτης, επίσης …

Ο Ραλφ βον Ουίλιαμς συχνά μετακινείτο με το ποδηλατό του στις εξοχές και τα χωριά της Αγγλίας προκειμένου να συλλέξει λαϊκά τραγούδια και μελωδίες, ενώ  και ο Γκούσταβ Μάλερ, φαίνεται να ήταν ενθουσιασμένος με τη νέα μόδα.

Εκτός από ορειβάτης υπήρξε λάτρης του ποδηλάτου επίσης, και υποστήριζε πως μόνο η ποδηλασία τού πρόσφερε ανακούφιση στην ταλαιπωρία από τις αιμορροΐδες του…
Όπως μαθαίνουμε από επιστολές του συνθέτη, απολάμβανε τη βόλτα με το νέο δίτροχο.
Πολλοί λένε πως η διαδρομή που έκανε με το ποδήλατό του στις εξοχές του Maiernigg όταν ολοκλήρωσε την Τέταρτη Συμφωνία του αντικατοπτρίζονται στην επόμενη μουσική του έμπνευση.

Το σκέρτσο του 2ου  μέρους της “Πέμπτης Συμφωνίας” του με την ένδειξη “ισχυρά και με σχετική ταχύτητα”, και τον προγραμματικό υπότιτλο: “κόσμος χωρίς βάρος” λειτουργεί ως ηχοτόπιο αυτής της δύσκολης, αλλά με αίσιο τέλος, ποδηλατικής διαδρομής.

Λίγο νωρίτερα ο Γιόζεφ της Δυναστείας Στράους, φημισμένος μηχανικός και μουσικός της εποχής του, επηρεασμένος από την ποδηλατομανία που έχει ξεσπάσει στη Βιέννη με την εφεύρεση του “velocipede”, (χαρακτηριστικό ποδήλατο με το μεγάλο μπροστινό τροχό), γράφει μια polca schnell,μια ταχύτατη δηλαδή πόλκα, ο ρυθμός της οποίας  αποτυπώνει την “ασταμάτητη” πορεία του νέου μεταφορικού μέσου, που αντικατέστησε το άλογο.

Ολιγόλεπτη, φρενήρης, κεφάτη και σκερτσόζα η “πόλκα των δύο τροχών”, ενθουσίασε τους κοσμικούς κύκλους της Βιέννης!!

Σήμερα λοιπόν, και αν μπορούμε κάθε μέρα, πάμε για ορθοπεταλιές!
Διεκδικούμε μιαν άλλη ποιότητα ζωής!
Κατεβαίνουμε στο κέντρο της πόλης με το…όνειρό μας, το ποδήλατό μας, κι όλη τη ζωή μπροστά…!

Josef Strauss : “Velocipede Polka”:

Στις ΦΩΤΟ:
1. Ο Έλγκαρ με τον δίτροχο “Φοίβο” του
2. Το ποδήλατο του Μάλερ,  Mahler Museum, Aμβούργο

SHARE
RELATED POSTS
Ο Μάης και τα μάγια του, της Ελπίδας Νούσα
Περί έρωτος και Μπερλιόζ, της Ελπίδας Νούσα
Ο Τάβενερ της Ελλάδας, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.