Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Μνημόσυνο γιορτής- Η μάνα μου, η κυρία Βαρβάρα, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

 

GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

 

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

(Μνημόσυνο, όπως κάθε χρόνο)

Η κυρία Βαρβάρα … όπως την αποκαλούσε ο φίλος μου, Παύλος Μάτεσις. Κι ο κυρ Σπύρος … όπως τον φώναζε όλη η γειτονιά. Εδώ, στη ταράτσα της Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη 143, στον Άγιο Δημήτριο Ταμπουρίων, μεσημέρι γιορτής μάλλον. Ίσως η 25η Μαρτίου του 1961;

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία εφιαλώθηκε και επιχρωματίστηκε σε στρόγγυλο πιάτο αργότερα στην Γιοκοχάμα όταν ο πατέρας μας ταξίδεψε με ναυτικό φυλλάδιο ως τρίτος μηχανικός. Πρώτα χρόνια της Δικτατορίας.

Σαν σήμερα λοιπόν, της Αγίας Βαρβάρας, εγκαινιαζόταν για το σπίτι μας η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων η οποία και διαρκούσε ως τ’ Αγιαννιού. Ανήμερα! Γιατί την επόμενη ξανάνοιγαν τα σχολεία και έτσι τελείωναν οι σχόλες κι οι γιορτές.

Άνοιγε που λέτε τότε το μονίμως κλειστό σαλόνι, το λεγόμενο “ψυγείο” επειδή δεν θερμαινόταν ποτέ, άναβε ο πολυέλαιος, γινόταν γενική καθαριότης με τη μάνα μας να δίνει το παράγγελμα, στόλιζαμε το δέντρο, φορούσαμε τα καλά μας και περιμέναμε επισκέψεις. Γιόρταζε, βλέπετε, η νοικοκυρά του σπιτιού! Το ουσιαστικό αφεντικό του.
Έρχονταν λοιπόν συγγενείς, φίλοι και γείτονες. Λικέρ, κουαντρώ, φοντάν, αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού. Αργότερα πάστες και ουίσκι με φυστίκια για τους άντρες…

Προσέξτε στην επιχρωματισμένη φωτογραφία το κολιέ και το μαύρο φόρεμα της μάνας μου. Τα φορούσε σε ανάλογες εκδηλώσεις, επισκέψεις σε γιορτές ή γάμους, επί δεκαετίες. Ο πατέρας μου μάλλον φοράει το γαμπριάτικο του το οποίο αργότερα μεταποιήθηκε για μένα όταν πήγα στην τέταρτη Γυμνασίου. Το φόρεσα με πολύ καμάρι. Ιδιαίτερα το γιλέκο.

Σήμερα η μάνα μας γιορτάζει αλλού, γιορτάζει αλλιώς με άπλετη φωτοχυσία στους ουρανούς καθώς συνεπικουρεί κι ένα φεγγάρι που γεμίζει σιγά σιγά.

Χρόνια σου πολλά μαμά. Όσο ζω εγώ κι ο Πάρις, το ξέρεις καλά πως θα γιορτάζεις. Και δεν πειράζει που δεν θα φας γλυκό αν και σου αρέσει τόσο. Λιχούδα μαμά! Δεν είπαμε; Δεν ενδείκνυνται τα γλυκά στην ηλικία σου.

(το τσολιαδάκι εδώ κάτω είμαι εγώ κι ο μπόμπιρας με το καπέλο ο Πάρις)

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Απόψε στο μισοσκόταδο μου φαίνεσαι πιο όμορφη, του Δημήτρη Κατσούλα
Ο αστυνομικός, της Τζίνας Δαβιλά
Λουκουμάδες για καλό, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.