Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Μνημείο Νοσοκομείου Ρόδου: τα 5 θύματα του πληρώματος του ΕΚΑΒ του 2002

Spread the love

Ξημερώματα 17ης Ιουνίου 2002. Πτώση Ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ.

Δεκαοκτώ χρόνια μετά ένα μνημείο προσφοράς στο Νοσοκομείο Ρόδου δημιουργημένο επί Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Γιάννη Μαχαιρίδη  θυμίζει την πτώση του Ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ τύπου Agusta A109, το οποίο συνετρίβη λίγο μετά την απογείωσή του, τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2002, στο όρος Βίγλα της Ανάφης με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι πέντε επιβαίνοντες.

Το ελικόπτερο τύπου Agusta A109 είχε αναχωρήσει στις 00:50 από το αεροδρόμιο της Ρόδου έφθασε στην Ανάφη, από όπου παρέλαβε την ασθενή Άννα Δαμίγου 62 ετών η οποία θα μεταφερόταν με θρόμβωση στο νοσοκομείο της Ρόδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γιατρός της Ανάφης είχε ζητήσει αρχικά να μεταβεί στο νησί ελικόπτερο από την Αθήνα και την Κρήτη, κάτι όμως που ήταν αδύνατο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Τελικώς, η Ρόδος έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να μεταφερθεί η ασθενής από την Ανάφη στη Ρόδο.

Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ απογειώθηκε στις 02:10 για να επιστρέψει στη Ρόδο. Γύρω στις 02:15 χάθηκαν τα ίχνη του. Οι έρευνες ξεκίνησαν μετά τις 4:00. Συμμετείχαν δύο ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα C-130, ένα ελικόπτερο Super Puma και δύο κανονιοφόροι του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν πέντε ώρες αργότερα στα βουνά της Ανάφης.

Οι επιβαίνοντες

Χρήστος Αντύπας – ιατρός του ΕΚΑΒ

Ελευθέριος Φερεντίνος – διασώστης του ΕΚΑΒ

Βασίλειος Χαμτζίδης – κυβερνήτης

Στεφάν Μάγιερ – συγκυβερνήτης

Άννα Δαμίγου – ασθενής

Η Ελλάδα είναι γεμάτη ήρωες. Ανθρώπους που θυσιάστηκαν για το επαγγελματικό τους καθήκον. Με τόλμη και ανιδιοτέλεια. Σήμερα θυμίσαμε γιατί υπάρχει αυτό το μνημείο έξω από τα Επείγοντα. Γιατί οι άνθρωποι που τίμησαν την ανθρωπιά τους δεν πρέπει να ξεχνιούνται ποτέ.

 

SHARE
RELATED POSTS
Μανώλης Γλυνός: Απρέπεια και επικινδυνότητα της ΠΝΑι, φιμώνουν εμάς και επιβραβεύουν τις κρεμάλες;
akanthous.jpg
Σ. Σαββίδης, Δήμαρχος Ακανθού: “9 από 110.000 δήμους της ΕΕ είναι σε κατεχόμενα εδάφη”- Στη Ρόδο σπάνιο φωτογραφικό υλικό
Δήμος Ρόδου και Πανεπιστήμιο Αιγαίου πολλαπλασίασαν τις κοινές δράσεις τους.

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.