Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Μικρή ιστορική (πολιτική) αναδρομή, του Δρ Βασίλειου Μαστρογιάννη

Spread the love

Ο κ. Βασίλειος Μαστρογιάννης* είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ( ΠΟΛΙΤΙΚΗ) ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Δεδομένου ότι ζούμε σε μια εποχή ανακατατάξεων , πολιτικών- κοινωνικών- οικονομικών, θα πρέπει ίσως να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή για να βάλουμε σε τάξη τις σκέψεις μας, με βάση τις εμπειρίες μας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε την εντολή από τον Προοδευτικό κόσμο το 2009 [με το σύνθημα “άλλαξέ τα όλα”], για να φέρει το καινούργιο και το άφθαρτο πρόσωπο της Διακυβέρνησης. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Επειδή το ίδιο  φαίνεται να γίνεται και σήμερα,  θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ΑΛΛΑΓΗ δεν σημαίνει ότι πρέπει να ψωνίζεις πολιτικούς από το καλάθι.

Όσοι λοιπόν μιλούν πλέον ανοιχτά και δυνατά για αλλαγές, κυρίως σε πρόσωπα, θα πρέπει να προσδιορίσουν το προφίλ αυτών που θα μπορούσαν να αποτελέσουν το μέλλον για την προοδευτική παράταξη.

Επ΄ αυτού μερικά ερωτήματα:

-Μπορούν τα πρόσωπα που ΄΄προκαλούν αποστροφή στην κοινή γνώμη΄΄ να είναι μέσα στις επιλογές της επόμενης μέρας;

-Μπορούν στελέχη με έλλειμμα επιστημονικής και ρεαλιστικής πολιτικής συγκρότησης να συμμετέχουν στη διαμόρφωση σύγχρονου εναλλακτικού σχεδίου;

-Μπορούν πρόσωπα που δεν πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση να αποτελούν τους κύριους διαμορφωτές της προοδευτικής πολιτικής;

-Μπορούν εν τέλει πρόσωπα – πολιτικά αλλά και υπηρεσιακά- που παραπέμπουν σε ένα τραγικό  παρελθόν  κακο-διαχείρισης κρίσεων, λανθασμένων πολιτικών, ατυχών παρεμβάσεων, αποτυχημένων στρατηγικών και καταστρεπτικών επιχειρησιακών σχεδίων, να πλασάρονται ως το καινούργιο και ανανεωμένο;

-Με ποια εχέγγυα και αξιοπιστία θα αποταθούν στο Λαό, όσοι αποδοκιμάστηκαν,για να τους εμπιστευτεί εκ νέου όταν στη συνείδησή του  τους έχει ήδη απορρίψει;

Συνεχίζω με τη “διδακτική” αναδρομή.

Το 2010 σταδιακά ο κόσμος που για δεκαετίες στήριζε ΠΑΣΟΚ άρχισε να αποχωρεί και να αναζητά άλλες πολιτικά παραπλήσιες  επιλογές. Αρχικά η ΔΗΜΑΡ εμφάνισε μια δυναμική και φαινόταν ότι θα αποτελούσε μια εναλλακτική πρόταση για τον κόσμο που προερχόταν από το ΠΑΣΟΚ.

Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, στην πορεία (2012- 2015) οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους πολίτες στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήρε τελικά και την εντολή να κυβερνήσει την Χώρα.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή της διαφορετικής επιλογής του απλού  κόσμου ελάχιστα στελέχη – κι αυτά όχι από εκείνα που λέμε πρωτοκλασάτα -του ΠΑΣΟΚ τον ακολούθησαν , αλλά αντίθετα τα περισσότερα από αυτά που έμειναν πίσω, προσπαθούσαν με κάθε τρόπο ( η τριάδα, οι διακόσιοι, οι ογδόντα  κλπ) να καταλάβουν την εξουσία του ΠΑΣΟΚ και από εκεί να ξαναφέρουν πίσω τον απλό  κόσμο, “παίρνοντάς” τον από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν πια κατάλαβαν ότι ο κόσμος δεν γυρίζει πίσω και οι ίδιοι δεν έχουν πολιτική τύχη  μένοντας στο ΠΑΣΟΚ, μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ όπου αμέσως τους στρώθηκε κόκκινο χαλί και τους δόθηκαν κυβερνητικά και κομματικά οφίτσια.

Θα πρέπει επιτέλους να το ξεκαθαρίσουμε :

Όλος αυτός ο κόσμος που δεν ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στο δρόμο που είχε πάρει, το έκανε πρωτίστως για τα πρόσωπα που το εκπροσωπούσαν και το είχαν φέρει σε αυτό το σημείο και δεν ήθελαν με τίποτα να τους ξαναβρούν μπροστά τους στην κεντρική σκηνή άλλου χώρου, από την πίσω πόρτα, με την άδεια της Ηγεσίας αλλά χωρίς τον απαραίτητο ΄΄καθαρμό΄΄.

Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν ότι ο απλός κόσμος ( κι όχι τα προβεβλημένα- ανεπάγγελτα-μεγαλοστελέχη) είναι αυτός που έδωσε την ( πολιτική δύναμη) σε ένα άλλο κόμμα της ευρύτερης αριστεράς(?) να έρθει στην εξουσία , αφήνοντας πίσω όλους αυτούς που τους είχαν διαψεύσει.

Ξαφνικά, χωρίς  ουσιαστική και πολιτική αιτία, το Κόμμα που στηρίχθηκε από το 30% του εκλογικού σώματος  άρχισε να μαζεύει κάθε κομμάτι,ομαδούλα και μικρο-μέγαλοστελέχος ( από το εναπομείναν 4- 5- 7% ΠΑΣΟΚ), που μέχρι προχθές το πολεμούσε λυσσαλέα και  να το δι-ορίζει εξ οφίτσιο μέλος της ηγετικής ομάδας και ΄΄καθοδηγητή΄΄ σε έναν κόσμο που μόλις λίγα χρόνια πριν, ΌΛΟΥΣ αυτούς τους άφησε ΠΊΣΩ, να διολισθαίνουν σε δεξιές πολιτικές,υπόγειες διαδρομές, διαπλοκές και ανομολόγητες συνεργασίες.

Τι δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί που κάνουν αυτές τις επιλογές?

Το γεγονός ότι ό κόσμος έκοψε τους δεσμούς με ένα ιστορικό κόμμα που κυριάρχησε στο προοδευτικό χώρο για σαράντα χρόνια, μόλις κατάλαβε και ένιωσε ότι δεν μπορεί πια  με αυτά τα πρόσωπα του τότε που τα βρίσκει και πάλι μπροστά του στο σήμερα σε έναν άλλον πολιτικό χώρο να τον εκπροσωπεί, δεν τους προβληματίζει;.

Τι τους κάνει σήμερα να πιστεύουν -όσοι το πιστεύουν- ότι ένας διαψευσμένος και απογοητευμένος κόσμος δεν θα κάνει και πάλι τη ρήξη και θα σταματήσει να τους  ακολουθεί σε πολιτικές επιλογές με πρόσωπα που δεν συμφωνεί;

Μπορεί εύκολα να πει κάποιος ότι η γοητεία του Αρχηγού είναι αρκετή για να συγχωρεί ο κόσμος τις λάθος επιλογές σε πολιτικές και πρόσωπα, αενάως.

Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω σε αυτό γιατί έχει απαντήσει πολλαπλώς η Ιστορία η οποία διδάσκει ότι οι γοητείες και οι κυριαρχίες έχουν ημερομηνία λήξης,έρχονται και παρέρχονται.

Η πραγματική σύνδεση των Ηγετών με την κοινωνία και τις υγιείς δυνάμεις της ( κι όχι με τις παρεούλες και τα μικροσυμφέροντα) έρχεται μέσα από την ενεργοποίηση και συμμετοχή στη δημιουργική πολιτική καθαρών και ικανών ατόμων, τα οποία με την κατάλληλη συνεργασία και οργάνωση μπορούν να αφήσουν ανεξίτηλο και διαχρονικό αποτύπωμα εκσυγχρονισμού και εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος, που θα το εμπιστευτεί ο κόσμος.

Σε έναν τέτοιο Ηγέτη που θα το καταφέρει αυτό,  ο κόσμος θα σταθεί δίπλα και θα δημιουργήσει σχέσεις- δεσμούς ΄΄αίματος΄΄ που δεν θα διαταραχθούν εύκολα.

Μπορεί να γίνει αυτό;

Οψόμεθα και διαβεβαιώνουμε  -μέσα από τον πλούτο των παρόμοιων ιστορικών δεδομένων – ότι οι ψευδαισθήσεις χαρισματικών, χωρίς αλήθεια, ουσία και γνώση, καθαρότητα και αυτοκριτική, κάποια στιγμή τελειώνουν και αντικαθίστανται από ανώμαλες προσγειώσεις.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Ο κ. Χαρδαλιάς αγαπάει τα ζώα!, του Γιώργου Αρκουλή
Στις Θερμοπύλες της ευθύνης, του Πάνου Μπιτσαξή
Πάγιο αίτημα του Δήμου Ρόδου  η ανωτατοποίηση της ΑΣΤΕΡ

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.