Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Μια ωρολογιακή βόμβα πάνω στο ενεργό ρήγμα του Στρατωνίου, του Δρ Κωνσταντίνου Παπαζάχου

Spread the love

Ο Κώστας Παπαζάχος είναι Καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης και Διευθυντής Εργ.Γεωφυσικής 

Η κατασκευή 4 φραγμάτων στην περιοχή του ρήγματος του Στρατωνίου (Καρατζά Λάκκος και Λοτσάνικο στην περιοχή των Σκουριών, και διπλό φράγμα του Κοκκινόλακκα στη περιοχή Μαδέμ Λάκκου) δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με την αντισεισμική ασφάλειά τους και τις επιπτώσεις που θα έχει η ενδεχόμενη αστοχία τους στην περίπτωση ισχυρού σεισμού. Ενδεικτικά:

Α) Τα φράγματα του Κοκκινόλακκα θα φιλοξενήσουν τον πρώτο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Ελλάδα, ο οποίος είναι χωροθετημένος πρακτικά πάνω στο ενεργό ρήγμα του Στρατωνίου, που έχει δώσει τις μεγαλύτερες επιφανειακές μετατοπίσεις από σεισμό (περίπου 2 μέτρα) στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα (σεισμός Ιερισσού, 1932). Σε καμία μελέτη που έχει υποβληθεί δεν εξετάζεται η συμπεριφορά των φραγμάτων σε ταυτόχρονη σεισμική δόνηση ΚΑΙ μετατόπιση από το σεισμικό ρήγμα, που είναι κάτω ακριβώς από τη λεκάνη του Κοκκινόλακκα. Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η χωροθέτηση ενός χώρου με επικίνδυνα απόβλητα πάνω σε ένα ενεργό ρήγμα.

Β) Παρ’ όλες τις αδυναμίες των μελετών της εταιρείας, οι ίδιες οι μελέτες δείχνουν πολύ μεγάλες δυναμικές κινήσεις (πάνω από 1g) και στατικές μετατοπίσεις (από σχεδόν 1 έως και 9 μέτρα) για τα φράγματα, τιμές εξαιρετικά υψηλές, κατά πολύ μεγαλύτερες από τα όρια που θέτουν οι σχετικές διεθνείς οδηγίες ασφάλειας.

Γ) Τα επικίνδυνα υλικά θα μείνουν στα φράγματα για ΠΑΝΤΑ. Κατά συνέπεια, τα φράγματα θα δεχτούν μετά βεβαιότητας το δυσμενέστερο σεισμικό σενάριο από το ρήγμα του Στρατωνίου σε κάποια στιγμή της ζωής τους (σεισμός μεγαλύτερος πιθανότατα από 7.0), οδηγώντας τα σχεδόν σίγουρα στην αστοχία, ιδίως μετά το τέλος της εκμετάλλευσης, όταν θα έχουν μείνει και χωρίς καμία συντήρηση και υποστήριξη.

Η παρουσίαση έγινε στις Βρυξέλλες σστις 20.11.2019 . Το iporta.gr ευχαριστεί θερμά τον κο Δρ Παπαζάχο γιαα την παραχώρηση του υλικού. 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η ομοιότητα με το «τέρας», του Κωστή Α. Μακρή
Ο δικός μας Τζορτζ, της Αλεξάνδρας Καρακοπούλου
2 Μαΐου 1919, του Κώστα Χατζηαντωνίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.