Ανοιχτή πόρτα

Μια δύσκολη απόφαση: Να δικαστεί ο Τραμπ ή όχι;, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο  Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Ακόμα και να θέλει κανείς να αγνοήσει, για οποιοδήποτε λόγο, τις εισηγήσεις της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου, δεν μπορεί.

Και ο λόγος είναι ότι πρόκειται για ιστορικές αποφάσεις. Για πρώτη φορά στην Ιστορία των ΗΠΑ η Βουλή παραπέμπει έναν πρόεδρο στο υπουργείο Δικαιοσύνης εισηγούμενη να δικαστεί για τέσσερα σοβαρότατα αδικήματα που διέπραξε, σε βαθμό εγκλήματος, σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, με στόχο  την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος το 2020.

Η ομαλή εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την λειτουργία μιας Δημοκρατίας. Μια πρακτική που γινόταν σχεδόν χωρίς σκέψη μέχρι τώρα στην Αμερική, αλλά παραλίγο να εμποδιστεί από τον πρόεδρο Τραμπ.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η Επιτροπή διεξήγε μια από τις πιο ενδελεχείς έρευνες στην Ιστορία της χώρας.

Εξέτασε πάνω από 1000 μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και σχεδόν όλους τους κορυφαίους σύμβουλους του πρώην Προέδρου. Μελέτησε πάνω από ένα εκατ. έγγραφα, email κ.λπ. και βίντεο. Η περίληψη από μόνη της φτάνει στις 150 σελίδες.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η Επιτροπή δεν έχει την εξουσία να παραπέμψει σε δίκη τον πρώην Πρόεδρο. Μόνο το υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να το κάνει αυτό. Αρα η πίεση σε αυτό είναι τώρα τεράστια.

Ενδεικτικό της βαρύτητας των καταγγελιών είναι ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που σε προηγούμενες περιπτώσεις έσπευδε να ανοίξει ομπρέλα προστασίας στον Τραμπ, αυτή την φορά -τουλάχιστον μέχρι τώρα- δεν το έκανε.

Ενας πιθανός λόγος μπορεί να είναι ότι ο Τραμπ δεν είναι πια… ο Τραμπ. Δεν ελέγχει πια ασφυκτικά το κόμμα του, σε βαθμό που αν υποστήριζε έναν  υποψήφιο η νίκη του ήταν εξασφαλισμένη και το αντίθετο.

Οπως έδειξαν οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου η πολιτική του δύναμη έχει εξασθενίσει.

Και, επιπλέον, οι νέες κατηγορίες της Επιτροπής εναντίον του θα τον εξασθενίσουν ακόμα περισσότερο.

Αναμφισβήτητα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ δύσκολη απόφαση, με εθνικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις.

Μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι «ένας πρόεδρος δεν πάει φυλακή αλλά σπίτι του», όπως και ότι «ο πρόεδρος δεν είναι υπεράνω του νόμου».

Image

Αντώνης Η. Διαματάρης

Σύμβουλος έκδοσης «Ε.Κ.»

SHARE
RELATED POSTS
Kasselakis, το πιό γρήγορο πιστόλι! (the fastest gun)!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
Ελλάδα, τα παιδιά σου, του Ηλία Καραβόλια
11828616_10207249877466084_1588398591576263362_n.jpg
Πώς θα υπολογίζονται τα μόρια Εισαγωγής υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, του Γιάννη Καραγιάννη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.