Ανοιχτή πόρτα Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Με τους…πελεκάνους του Σμόλικα, της Μαρίας Καρχιλάκη

Κάμποσες μέρες πάνω-κάτω, χωρίς ανάσα σχεδόν, στην Κόνιτσα και τα Μαστοροχώρια της, την Άρτα και τα Γρεβενά ψάχνοντας πετρογέφυρα και τους επιγόνους των θρυλικών μαστόρων που τα σήκωσαν και τά’φτασαν στον ουρανό. “Όπου κι αν έχω πάει, όπου πηγαίνω, τις πέτρες κοιτώ. Με τη πέτρα μεγάλωσα, αυτή μ’ έζησε, την αγαπάω. Δεν άντεχα, όταν τις έχτιζα, ν’ ακούω να μου υποδεικνύουν ‘να φύγει μια μύτη εδώ, ένα δόντι παραπέρα· να γίνει λεία’. Μα πώς να πληγώσεις την πέτρα -απαντούσα. Δες πόσο όμορφη είναι. Δεν πάει το χέρι μου να το κάνω, δεν μπορώ…” -μου λέει ένας από τους παλιούς πελεκάνους (πελεκητές της πέτρας), γιος, εγγονός και δισέγγονος χτιστάδων από το Κεράσοβο, ψηλά στον Σμόλικα. Μεγάλη τύχη νά’χω ‘οδηγούς’ σ’ αυτή τη σειρά ντοκιμαντέρ τον σπουδαίο ερευνητή Σπύρο Μαντά και τον κορυφαίο πανεπιστημιακό δάσκαλο Βασίλη Νιτσιάκο. Μακάρι η προβολή τους -από τη νέα χρονιά- να στρέψει το βλέμμα υπηρεσιών και αρμοδίων στα ανεπανάληπτα αυτά μνημεία και να δώσει ερέθισμα για τη σωστή και συστηματική τους προστασία.

Μαρία Καρχιλάκη

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Το άρθρο δημοσιεύεται και στο ccn.gr.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Το μήνυμα της Δευτέρας – Τα “ερπετά” και οι Άξιοι
Στην Ελλάδα η δεύτερη ευκαιρία δεν λειτουργεί και έτσι συνεχίζουν να συνωστίζονται στο περιθώριο περαστικοί σαν τον Ζακ, του Άγγελου Παπαδημητρίου
“Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” προς δίδυμο Λεονταρίτη-Χατζημάρκου: η καιροσκοπική κοροϊδία σας, λαμβάνει τέλος. Τελικά, λεφτά υπάρχουν;”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.