Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Με εντάσεις ξεκίνησε η δίκη του Χ.Κόκκινου που κατηγορεί ο Γ.Χατζημάρκος για απάτη κατ’εξακολούθησιν

Spread the love

Με την εξέταση των τριών μαρτύρων κατηγορίας, ξεκίνησε χθες από το Μονομελές  Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εκδίκαση της υπόθεσης του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου  Χαράλαμπου Κόκκινου που αφορά την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς του και για την οποία κατηγορείται για απάτη κατ’ εξακολούθηση.

Η δίκη διεξήχθη σε φορτισμένο κλίμα και διεκόπη μετά από ένταση που υπήρξε μεταξύ του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και των συνηγόρων υπεράσπισης του κ. Κόκκινου, για τις 19 Φεβρουαρίου.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής από την πλευρά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την εταιρεία «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» διά των δικηγόρων κ.κ. Αλέξη Κούγια και Άκη Δημητριάδη καθώς και την κατάθεση στο δικαστήριο, αυτοτελών ισχυρισμών από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης κ.κ. Κωνσταντίνου Κάππου και Στέλιου Αλεξανδρή, οι οποίοι και επεσήμαναν πως το κατηγορητήριο ξεκίνησε από το ποσό των 13.000 ευρώ και κατέληξε στις 3.000 ευρώ ως έξοδα μετακίνησης του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου.

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος σε θέματα Συγκοινωνιών της Περιφέρειας και  πρόεδρος της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» κ. Χρήστος Μπάρδος ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως στα πρακτικά του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας με τα οποία και πληρωνόταν ο κ. Κόκκινος δεν ήταν υπογεγραμμένα. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία και ζήτησε ενώπιον του δικαστηρίου, τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Μπάρδος να προσκομίσει στον Εισαγγελέα, τα πρακτικά της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» για την τετραετία που εκείνος δεν ήταν πρόεδρος.

Ο κ. Μπάρδος είπε επίσης στο δικαστήριο πως ο κ. Κόκκινος εισέπραττε τα έξοδα των μετακινήσεών του εξαπατώντας το διοικητικό συμβούλιο, καθώς οι δαπάνες πληρώνονται εφόσον έχουν ληφθεί υπογραφές από την πλειοψηφία των μελών του, ενώ παραδέχτηκε πως δεν υπάρχει άλλη απόφαση του συμβουλίου που να ανακαλεί τις προηγούμενες που είχαν ληφθεί και με τις οποίες ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης έλαβε τα χρήματα.

Ενώπιον του δικαστηρίου κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα με την ιδιότητα του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος και εξιστόρησε πώς ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης, για την οποία μάλιστα – όπως τόνισε- ο ίδιος ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος του είχε ζητήσει να ελέγξει σε βάθος διακριτικά.

Ο κ. Ζαννετίδης είπε πως από τον έλεγχο αυτό προέκυψαν παραστατικά σύμφωνα με τα οποία για παράδειγμα, ο κ. Κόκκινος ταξίδευε από την Αθήνα για τη Ρόδο και εκείνος βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Ο ίδιος ερωτηθείς είπε πως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης επέστρεψε κάποια χρήματα στην «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» σε κάποιον υπάλληλο, αλλά η διαδικασία δεν είναι η σωστή, προσθέτοντας (ερωτηθείς) ότι ουδέποτε ζήτησαν από τον κ. Κόκκινο να επιστρέψει χρήματα.

Επίσης σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το αν ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ποτέ ότι πράγματι τα χρήματα τα εισέπραξε από τα εισιτήρια, ο κ. Ζαννετίδης απάντησε αρνητικά και συνεχίζοντας ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε στο ότι ο κ. Κόκκινος δεν έχει προβεί σε κάποια μήνυση σε οποιονδήποτε από την Περιφέρεια αλλά και στο γεγονός ότι ο ίδιος ο κατηγορούμενος εκδίδει τα δελτία τύπου τα οποία φέρει στο δικαστήριο ως πειστήρια της αθωότητας του.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση έκανε λόγο για «βαθιά πολιτική δίωξη» και κατά τη διάρκεια της εξέτασης του κ. Ζαννετίδη οι τόνοι και από τις δύο πλευρές των δικηγόρων ανέβηκαν αρκετές φορές με αποτέλεσμα να προκληθεί η αντίδραση της προέδρου η οποία και δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Εδώ μέσα δεν είναι πολιτική αρένα! Εδώ είναι δικαστήριο και δεν ενδιαφέρουν οι πολιτικές σας αντιπαλότητες»!

Η δίκη συνεχίστηκε με την εξέταση του μάρτυρα, ο οποίος ερωτηθείς από την υπεράσπιση γιατί ο κ. Κόκκινος εφόσον η διαδικασία που τηρούνταν δεν ήταν ορθή ελάμβανε τελικά τις αποζημιώσεις, απάντησε ότι αυτό γινόταν από υπάλληλο της εταιρείας επειδή εκείνη δεχόταν πιέσεις από τον πρόεδρο (δηλαδή τον κ. Κόκκινο). Διευκρινιστικές ερωτήσεις για το αν τελικά τα ταξίδια του κ. Κόκκινου γίνονταν για σκοπούς της «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.» έγιναν αρκετές φορές προς τον κ. Ζαννετίδη και από την Εισαγγελέα της έδρας καθώς,  όπως η ίδια είπε,  αν πράγματι ισχύει αυτό, τότε δεν υπάρχει απάτη (δηλαδή αδίκημα).

Ο κ. Ζαννετίδης απάντησε πως οι σκοποί των ταξιδιών ελέγχονταν από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, προσθέτοντας πως γνωρίζει ότι υπάρχουν άτομα που δεν έχουν υπογράψει τα πρακτικά. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης η οποία αναφέρθηκε σε ομόφωνες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Περιφερειάρχης
Στο ιστορικό της συνεργασίας με τον κ. Κόκκινο, στην έκτακτη γενική συνέλευση και την αλλαγή προέδρου όπου και ανέλαβε ο ίδιος για ένα μικρό χρονικό διάστημα τη θέση αυτή, αναφέρθηκε ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, καταλήγοντας στην εντολή ελέγχου για τον κ. Κόκκινο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε τα όσα και ο κ. Ζαννετίδης είχε νωρίτερα καταθέσει στο δικαστήριο,  ότι δηλαδή του είπε «κάνε έρευνα διακριτικά».
Ο Περιφερειάρχης στη διάρκεια της κατάθεσης του χαρακτήρισε τον κ. Κόκκινο «μηχανή παραγωγής μετακινήσεως» αναφερόμενος στον «άκρως εντυπωσιακό αριθμό μετακινήσεών του» όπως είπε, και ξεκαθάρισε ευθέως ότι «δεν γνωρίζει να έγινε καμία μετακίνηση για την «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.».

Ο Περιφερειάρχης είπε χαρακτηριστικά πως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης βρισκόταν στην Αθήνα 25η Μαρτίου,  ημέρα αργίας, ταξίδεψε στα Γιάννενα  κ.α.
«Δεν είχαμε να κάνουμε με μία απλή διαδικασία αλλά με έναν άνθρωπο που προσπαθούσε να αυξήσει το εισόδημα του με τον τρόπο αυτό» είπε ο κ. Χατζημάρκος τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για τις μετακινήσεις αυτές.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, κάτι για το οποίο ως χώρα έχουμε πληρώσει πολλά, όπως είπε και το συνέδεσε με την υπόθεση λέγοντας πως ο κ. Κόκκινος «έχει τύχει ασυλίας στο παρελθόν και νόμιζε ότι μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα μπορούσε να συνεχίσει να την έχει». Ο κ. Χατζημάρκος ξεκαθάρισε ότι έχει ζημιωθεί η εταιρεία και αναφέρθηκε στην ενημέρωση που έκανε για το θέμα αυτό στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας όπου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Η αμοιβή των δικηγόρων πολιτικής αγωγής
Το θέμα της αμοιβής των δικηγόρων πολιτικής αγωγής αναφέρθηκε ενώπιον του δικαστηρίου με αφορμή το δελτίο τύπου που εξέδωσε μία ημέρα πριν τη δίκη, ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος με τίτλο «Κ. Χατζημάρκο, απαντήστε επιτέλους: O φορολογούμενος λαός πληρώνει τον κ. Κούγια και τον κ. Δημητριάδη για να λύσετε τις προσωπικές σας διαφορές με τα αιρετά στελέχη της Αυτοδιοίκησης;».

Παίρνοντας το λόγο ο δικηγόρος κ. Αλέξης Κούγιας κατά την εξέταση του Περιφερειάρχη, αναφέρθηκε στο δελτίο τύπου και ρώτησε ευθέως τον κ. Χατζημάρκο ο οποίος και απάντησε ότι και οι δύο δικηγόροι ανέλαβαν την υπόθεση αμισθί, «δεν βγήκε κανένα κονδύλι, καμία διαδικασία δεν κινήθηκε από την Περιφέρεια για να εκδοθεί κονδύλι», ενώ πρόσθεσε πως «όλα αυτά φαίνονται καθώς δημοσιεύονται στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν με την εξέταση του Περιφερειάρχη από τους συνηγόρους υπεράσπισης οι οποίοι αναφέρθηκαν στα έγγραφα που έχει ζητήσει ο κ. Κόκκινος από την Περιφερειακή αρχή να του προσκομιστούν από το καλοκαίρι του 2015 και προτού ακόμη η υπόθεση να φθάσει στη δικαιοσύνη και μέχρι σήμερα δεν τα έχει λάβει.

Ο κ. Χατζημάρκος είπε πως «όποια αταξία βρέθηκε πήγε στην Εισαγγελέα κατά της διαφθοράς» και επεσήμανε πως είναι «υπέρ της διαφάνειας».
«Δεν θα κάνουμε όλη την κοινωνία συνεργούς. Ακριβώς για αυτό είμαστε σήμερα εμείς εδώ, δεν θα γίνουμε όλοι εγκληματίες» είπε ο Περιφερειάρχης, ενώ από την ένταση που προκλήθηκε η πρόεδρος του δικαστηρίου αναγκάστηκε – όπως είπε- να διακόψει τη δίκη η οποία τελικά θα συνεχιστεί έως ότου ολοκληρωθεί η εξέταση του κ. Χατζημάρκου από την υπεράσπιση, στις 19 Φεβρουαρίου.

ANAKOINΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Σε ανακοίνωσή του για τη δίκη, το γραφείο τύπου της Περιφέρειας, αναφέρει τα εξής: “Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Χαράλαμπος Κόκκινος, χθες, παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσής του ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου, όπου παραπέμφθηκε με την κατηγορία για απάτη κατ’ εξακολούθηση, επιτέθηκε στην Περιφερειακή Αρχή, με πρόσχημα το ερώτημά του για το πόσο αμείφθηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Άκης Δημητριάδης και Αλέξης Κούγιας «από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην επαίσχυντη αυτή

ανακοίνωσή του.
Την απάντηση ο Χαράλαμπος Κόκκινος την έλαβε στην αίθουσα του Δικαστηρίου κατά τη διάρκεια της δίκης του, όπου οι κ.κ.  Δημητριάδης και Κούγιας δήλωσαν πως δεν έχουν αμειφθεί για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, επιφυλασσόμενοι αμφότεροι να στραφούν εναντίον του και νομικά.  Το μόνο που η Περιφερειακή Αρχή έχει να προσθέσει επ’ αυτού είναι πως, αν ο Χαράλαμπος Κόκκινος σεβόταν στο ελάχιστο το δημόσιο χρήμα, δεν θα του είχε ασκηθεί από την Εισαγγελία δίωξη για απάτη κατ’ εξακολούθηση, για τον τρόπο που ο ίδιος το διαχειρίστηκε.

Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ

SHARE
RELATED POSTS
“Ο Δράκος της Ρόδου” προσφέρει και αποκαλύπτει, του γλύπτη Νίκου Γιώργου Παπουτσίδη
Προσυπογράφοντας, του Μάνου Στεφανίδη
Η ακροδεξιά του Μητσοτάκη αλλοιώνει τη Δημοκρατία, του Κώστα Αρβανίτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.