Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Φώτης Χατζηδιάκος: “Το “ΟΧΙ” των ΕλλήνωΝ του ’40 και το ΟΧΙ σε κάθε κατακτητή”

 

ΜΗΝΥΜΑ, ΦΩΤΗ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΥ

για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η ιστορική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 συνδέεται άρρηκτα με την νεότερη ιστορία της Δωδεκανήσου. Η κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 βρίσκει τα Δωδεκάνησα υπό ιταλική στρατιωτική κατοχή. Το περήφανο «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στους κατακτητές αναπτερώνει το ηθικό και τις ελπίδες των Δωδεκανησίων. Oι Δωδεκανήσιοι που ζούσαν στην ελεύθερη Eλλάδα, καθώς κι όσοι κατόρθωσαν να δραπετεύσουν από τα νησιά έσπευσαν τότε να καταταγούν εθελοντές στον ελληνικό στρατό και συγκροτήθηκε ταχύτατα, από τις πρώτες ακόμα εβδομάδες του πολέμου, το «Δωδεκανησιακόν Σύνταγμα», που αποτέλεσε τμήμα της 20ής Mεραρχίας και πήρε μέρος στις επιχειρήσεις κατά των Γερμανών στο μακεδονικό μέτωπο.

Την μέρα εκείνη, την 28η Οκτωβρίου 1940, στη Ρόδο οι Iταλοί σφραγίζουν το Ελληνικό Προξενείο στη Ρόδο και εντείνουν τα μέτρα παρακολούθησης και καταπίεσης του πληθυσμού, ενώ συνέλαβαν όλους τους Έλληνες υπηκόους και τους έκλεισαν σε στρατόπεδο στην τάφρο του φρουρίου της Pόδου υπό φριχτές συνθήκες διαβίωσης. Τα Δωδεκάνησα δοκιμάζουν όλη τη φρίκη του πολέμου με τις φυλακίσεις και εκτελέσεις πατριωτών, τους βομβαρδισμούς, τις πολεμικές επιχειρήσεις, παράλληλα με τη δράση των καταδρομέων και τις πράξεις αντίστασης των Δωδεκανησίων, διατρανώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αντιφασιστικό και αντιναζιστικό αγώνα μέχρι την απελευθέρωση τους.

Το «Όχι» των Ελλήνων του 1940 και το «Όχι» των Δωδεκανησίων, απέναντι στο ιταλικό φασιστικό καθεστώς, απέναντι στην αξίωση παράδοσης και υποταγής της πατρίδας μας, αποτύπωσε διαχρονικά την πίστη του λαού μας στα ιδανικά της ελευθερίας, της φιλοπατρίας, της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας και της εθνικής ανεξαρτησίας.

Η ιστορική μνήμη, μας καλεί να επανακαθορίσουμε τον ιστορικό μας ρόλο στη νέα πραγματικότητα και να αντιτάξουμε ένα ακόμη ‘ΟΧΙ’, ενάντια στον οποιονδήποτε κατακτητή.

Ο τέως ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ

ΦΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΙΑΚΟΣ


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
Οι δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΣ Αντγου Αλκιβιάδη Στεφανή από τη Ρόδο
P1010198.JPG
Με άδεια έδρανα συνεδρίασε το Δημοτικό Σώμα Ρόδου για το θέμα των Ρομά- Απειλή κατοίκων Κοσκινού και Τσαϊρίου ότι το λόγο θα πάρουν τα όπλα
Pane di capo δροσιστικά γλυκά – Εικόνες

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.