Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Λέσβος με τη ματιά του Άρη Μεσσίνη: σαν να μην πέρασε μια μέρα από το 2015, της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Τζίνα Δαβιλά

Στην Σκάλα Συκαμνιάς στην Λέσβο πριν λίγη ώρα… Φωτογραφίες: © Aris Messinis/AFP

Παρόμοιες φωτογραφίες του διακεκριμένου και πολυβραβευμένου φωτογράφου και ανταποκριτή του Γαλλικού ειδησεογραφικού Πρακτορείου Άρη Μεσσήνη έχουμε δημοσιεύει στο iPorta.gr ο 2015 και 2016, τότε που η υφήλιος φαινόταν περισσότερο ευαισθητοποιημένη από τις βόμβες στη Συρία.

Σήμερα είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ή μάλλον έχουν περάσει τόσα χρόνια ανίκανα να δώσουν ( οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το προσφυγικό)  τη λύση που έπρεπε. Να οδηγηθούν οι πρόσφυγες – γιατί για πρόσφυγες μιλάμε, όχι για μετανάστες –  εκεί που επιθυμούν ή έστω να οδηγηθούν στις ερημωμένες ελληνικές υπαίθρους, να τις καλλιεργήσουν για να ζήσουν, να ακολουθήσουν τον ελληνικό ή ελληνορθόδοξο τρόπο ζωής [βασική προϋπόθεση] χωρίς παρεκκλίσεις  και αντιρρήσεις. Χωρίς τζαμιά, χωρίς υποψίες τρομοκρατίας, με σεβασμό στην ανθρώπινη υπόστασή τους, αλλά χωρίς εκπτώσεις σε αυτό που πρεσβεύει η ελληνική κουλτούρα. Με έλεγχο αλλά όχι βία και άτυπο (ελληνικό) εμφύλιο.

Αλλά έχουμε ένα βασικό πρόβλημα: γνωρίζουμε οι Έλληνες ποια είναι η βασική μας κουλτούρα; Φοβάμαι πως ακόμη θαυμάζουμε τους προγόνους μας χωρίς να υπηρετούμε με πάθος το ελληνικό ιδεώδες. Υποταγμένοι για τρίτη δεκαετία στην ύλη, νεόπλουτοι και νεόπτωχοι, το μόνο που μας απόμεινε είναι μια ρετουσαρισμένη ανθρωπιά και πολύς θυμός. Πολύς θυμός. Για οτιδήποτε μας ξεβολεύει ή μας απειλεί ή νομίζουμε πως μας απειλεί.

Ο κ. Μπιτσαξής προσεγγίσει το μεταναστευτικό μιλώντας για τον μουτζούρη... θυμάστε την ατμομηχανή με το κάρβουνο.  Πολύ το κάρβουνο για το προσφυγικό. Όλα πάνε τόσο αργά γιατί, προφανώς, είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν αποφάσεις ρηξικέλευθες.  Ποιος θα αναλάβει το πολιτικό κόστος λ.χ. της μεταφοράς των προσφύγων όχι μόνο στα κλειστά κέντρα, αλλά στα ανοιχτά ύπαιθρα; Με τρόπο πολιτισμένο. Κρίμα για μια ΝΔ που καυχιέται πως είναι η μήτηρ των επενδύσεων. Επένδυση δημιουργική είναι να αποκτήσει ζωή και η ύπαιθρος. Αλλά, προφανώς, είναι ψιλά γράμματα για τους τεχνοκράτες και πλουτοκράτες. Η ανθρωπιά και το ευγενές συνααίσθημα είναι επενδύσεις που δεν γεμίζουν τα πορτοφόλια.

Ακολουθούν οι φωτογραφίες του Άρη Μεσσίνη. 

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Ελλάδα δεν μας ανήκει, της ανήκουμε, του Χρήστου Μαγγούτα
Η ποίηση στο τραγούδι. Μνήμη Γ. Σπανού, του Μάνου Στεφανίδη
Αυτός ο κόσμος, αν υποφέρει, δεν υποφέρει από απουσία Θεού, αλλά από παρουσία ανθρώπου, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.