Πόρτα στην Πολιτική

Κώστας Αρβανίτης: Ανθρωπιστικό έγκλημα ο εγκλωβισμός προσφύγων στη Λέσβο

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

Στο μεσημεριανό μαγκαζίνο του ρ/σ Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL μετέφερε την εικόνα που συνάντησε η αντιπροσωπεία της GUE/NGL και του ΣΥΡΙΖΑ σε Μόρια και Καρά Τεπέ.

«Είδαμε όλοι τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και την προώθησή του από τον Κύριο Μαργαρίτη Σχοινά και της φον ντερ Λάιεν. Η κατάσταση έχει ως εξής: Σκηνές πάνω στον βοριά. Βάλανε χώματα μήπως προστατεύσουν τους ανθρώπους από το βοριά, με πάνω από 6 μποφόρ η κατάσταση θα είναι ανυπόφορη. Δεν έχουν πόσιμο νερό, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στην υγιεινή. Δεν υπάρχουν τουαλέτες, υπάρχει μία για κάθε 50-60 άτομα. Και αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι επειδή γίνονται τεστ για τον κορωνοϊό, οι σκηνές είναι τόσο συνωστισμένες που και να μην έχεις, κολλάς. Αυτό φυσικά θέτει σε κίνδυνο και τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη».

Συνεχίζοντας, τόνισε πως η εικόνα που αντίκρυσαν στο Καρά Τεπέ δεν υπάρχει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. «Δεν υπάρχει σε ευρωπαϊκή χώρα τέτοια εικόνα. Αυτή η εικόνα θυμίζει Σάμπρα και Σατίλα, παραπέμπει όχι σε χώρα της ΕΕ. Αυτό το αφήγημα είναι ντροπιαστικό για την Ευρώπη. Αυτή η εικόνα αντικατοπτρίζει το αφήγημα του κυρίου Σχοινά;» αναρωτήθηκε. «Είναι αποθήκη ψυχών, κι εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ και τη GUE το καταγγέλλουμε και θα το καταγγέλλουμε. Αυτή η δομή θα στεγάσει 13.000 ανθρώπους. Η Μόρια των 5.000 φαντάζει καλύτερη από τη σημερινή εικόνα».

Κατηγόρησε, ακόμη, την κυβέρνηση για διγλωσσία. «Άλλα λέει ο κύριος Χρυσοχοΐδης στον Guardian, άλλα ο κύριος Μηταράκης στους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων της ΕΕ, άλλα η κυβέρνηση στον ντόπιο πληθυσμό και άλλα προς τα έξω. Aυτό που έχει αξία και πρέπει να κρατήσουμε είναι η πολιτική θέση της GUE/NGL και του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε μπορεί να γίνει φυλακή της Ευρώπης, και είμαστε εναντίον στο αφήγημα για “Ελλάδα – Ασπίδα” – που ευαγγελίζεται ο κύριος Μητσοτάκης – και “νησιά και ενδοχώρα – φυλακή”. Το αίτημά μας, που συμπληρώνει η πρωτοβουλία των 169 ευρωβουλευτών από 6 πολιτικές ομάδες, είναι ο απεγκλωβισμός της Ελλάδας. Οι άνθρωποι θα εγκλωβιστούν εδώ. Αυτό είναι κρίση και για αυτούς, και για τον ντόπιο πληθυσμό και για τη χώρα. Σε αυτό επιμένει ο κύριος Μητσοτάκης και προχωρά σε ανθρωπιστικό έγκλημα. Κι εμείς για αυτό παλεύουμε πάντα, για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων».

Κλείνοντας, σχολίασε θετικά την ειδησεογραφική κάλυψη της αποστολής από διεθνή δίκτυα όπως Al Jazeera, Euronews, Associated Press, που έχει μεγάλη αξία και για την ενημέρωση του κοινού και για τη διεθνοποίηση του προβλήματος.

Ο Κώστας Αρβανίτης συμμετέχει στο διήμερο ταξίδι – αυτοψία που πραγματοποιεί αντιπροσωπεία της ευρωομάδας της Αριστεράς. Μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και με ευρωβουλευτές από Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία, Πορτογαλία θα συναντηθούν με τοπικούς φορείς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και εργαζόμενους, αφού πρώτα επισκέφθηκαν και την κατεστραμμένη Μόρια αλλά και τη νέα, «προσωρινή» δομή στο Καρά Τεπέ.

SHARE
RELATED POSTS
05-23352017336518s.jpg
Δ.Παπαδημητρίου: Προγράμματα εγγυημένης απασχόλησης για 150.000 ανέργους σχεδιάζει η κυβέρνηση
Είναι ο Κορονοϊός “λαϊκιστής” ή μεταρρυθμιστής;, του Γιάννη Πανούση
Ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.