Υγεία

Κρυολόγημα: Σε θέση μάχης για να το αντιμετωπίσουμε! , της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Μύτη που «τρέχει», μπούκωμα, φτέρνισμα, αδύναμη γεύση και όσφρηση, πονόλαιμος και βήχας. Είναι η εποχή που τα κρυολογήματα κάνουν θραύση!  Ώρα λοιπόν ,να οργανώσουμε την άμυνά μας, στην επίθεση που δεχόμαστε! 

Το κρυολόγημα, συνήθως μάς φιλοδωρεί με μία εβδομάδα ταλαιπωρίας, ωστόσο το…μαρτύριο μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο  σε παιδιά, ηλικιωμένους ή αν το ανοσοποιητικό είναι πεσμένο. Αυτές τις ήπιες λοιμώξεις μύτης και φάρυγγα, προκαλούν πάνω από διακόσιοι  διαφορετικοί ιοί. Μία έως τρεις ημέρες μετά την είσοδο του ιού στον οργανισμό, κάνουν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά συμπτώματα. Κι αν καπνίζετε, θα ξεμπερδέψετε δυσκολότερα από τους υπόλοιπους! 

Ανάμεσα στους ιούς που προκαλούν το κρυολόγημα είναι ο ρινοϊός, ο κοροναϊός και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, μία ιογενής λοίμωξη η οποία επηρεάζει τους πνεύμονες. Το κρυολόγημα είναι μεταδοτικό,  συνήθως μέσω του αέρα ή της αφής. Κι επειδή αναπτύσσουμε ανοσία μόνον στον ιό από τον οποίον προσβληθήκαμε, γι’ αυτό και είναι πιθανό να αρρωστήσουμε περισσότερες από μία φορές τη σεζόν. Το κρυολόγημα δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη: το προκαλούν διαφορετικοί ιοί κι έχει πιο ήπια διαδρομή. 

Πώς θα προφυλαχθώ;

Πλένετε συνεχώς τα χέρια σας. Ιδιαίτερα αν αγγίξατε αντικείμενα που χρησιμοποίησε κάποιος που κρυολόγησε. 

Μην είστε…διαχυτικοί με όσους έχουν κρυολογήσει. Ξεχωρίστε μέσα στο σπίτι τα πιάτα και τις πετσέτες! 

Μη βάζετε τα χέρια  στη μύτη και τα μάτια. Αν δεν το κάνετε, διευκολύνετε τον ιό να εισβάλει στον οργανισμό σας. 

Πλύνετε τα παιχνίδια του  παιδιού μετά το παιχνίδι, στην περίπτωση που έχει κρυολογήσει. Μάθετέ του από μικρό να παίρνει τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης. 

Η υγρασία στο περιβάλλον είναι απαραίτητη. Έτσι, δεν θα ξεραθούν τα ιγμόρεια σας.

Αερίστε καλά τους χώρους. Ο καθαρός αέρας είναι ό,τι καλύτερο κι ας είναι ψυχρός! 

Κρυολόγησα! Τί να κάνω;

Μη μεταδίδεται το κρύωμά σας στους άλλους! Καλύψτε μύτη και  στόμα με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Στη συνέχεια, πετάξτε το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο και πλύνετε τα χέρια σας. Μείνετε μακριά από ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα (άσθμα κ.α) 

Καταναλώνετε υγρά. Βοηθούν μύτη και λαιμό να μην στεγνώσουν. Η  βλέννα να παραμένει υγρή κι έτσι απομακρύνεται ευκολότερα από τη μύτη.

Αποφύγετε καφεΐνη και αλκοόλ. Συμβάλουν  στην αφυδάτωση του οργανισμού. 

Ναι στα αντιπυρετικά.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αποσυμφορητικά  για τη μύτη ή απογχρεμπτικά σκευάσματα. Ωστόσο, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον θυρεοειδή τους ή έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν πρέπει να λαμβάνουν αποσυμφορητικά και οφείλουν να ενημερώσουν τον θεράποντα ιατρό τους. Το ίδιο ισχύει και για τις έγκυες. 

Όχι στα αντιβιοτικά! Δεν έχουν καμία αξία στο κοινό κρυολόγημα γιατί καταπολεμούν βακτήρια και όχι ιούς. 

Μην καπνίζετε! Μείνετε μακριά και από όσους καπνίζουν… 

Ξεκουραστείτε. Μένοντας μακριά από το χώρο εργασίας ή το σχολείο, συμβάλλετε στη μείωση της εξάπλωσης της μόλυνσης. 

Τσάι με μέλι ή χλιαρό νερό με λεμόνι.  Γιατροσόφι της γιαγιάς για ν’ αντιμετωπίσετε το βήχα. 

Βιταμίνες. Η Βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και τα αντιοξειδωτικά καροτενοειδή- άφθονα σε καρότα και χρωματιστές πιπεριές- ενισχύουν το ανοσοποιητικό. 

Ψευδάργυρος. Αναζητήσετε τον σε οστρακοειδή, σπανάκι και γλυκιά κολοκύθα. 

Εχινάκεια. Κάνει θαύματα αν τα συμπτώματα είναι στην αρχή τους! 

Κοτόσουπα.  Η κλασική λύση για γρίπη και κρυολόγημα επειδή συμβάλει στην καταστολή της φλεγμονής. Αν προσθέσουμε καρότο, κρεμμύδι, σκόρδο ή τζίντζερ θα ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας.

Επισκεφθείτε το γιατρό αν: ο βήχας επιμένει, έχετε ψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πονά το αυτί σας ή αν αντιμετωπίζετε χρόνια αναπνευστική πάθηση. Οι επιπλοκές ενός κρυολογήματος είναι ωτίτιδα, λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα ή πνευμονία. 

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

SHARE
RELATED POSTS
Η διατροφή… ασπίδα του ανδρικού προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ήλιος και σπυράκια, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η διαλειμματική νηστεία ως τρόπος ζωής, του Δημήτρη Κουρέτα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.