Πόρτα στην Πολιτική

Κούλογλου: Υποχρεωτική γκάφα η έναρξη προανακριτικής επιτροπής για τη δήθεν σκευωρία της Novartis – Παρουσίαση του “La Strategia” στη Θεσσαλονίκη

Spread the love

 «Υποχρεωτική γκάφα» της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ χαρακτήρισε την έναρξη της προανακριτικής επιτροπής για τη (δήθεν) σκευωρία της Νοvartis, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, παρουσιάζοντας σε εκδήλωση της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Θερμαϊκού, στη Θεσσαλονίκη, την προβολή του ελβετικού ντοκιμαντέρ «Η Στρατηγική». Στην εκδήλωση που παρακολούθησαν εκατοντάδες πολίτες, παρουσίασαν από κοινού το ελβετικό ντοκιμαντέρ ο Στ. Κούλογλου και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Β’ Θεσσαλονίκης και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, Δώρα Αυγέρη.

Συγκεκριμένα, ο Στ. Κούλογλου ανέφερε τα εξής:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα του παλιού συστήματος της ΝΔ και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η έναρξη προανακριτικής επιτροπής για τη σκευωρία είναι μια πολύ μεγάλη υποχρεωτική γκάφα που έκαναν. Έκαναν γκάφα γιατί ξανάφεραν στην επιφάνεια την υπόθεση Novartis και ήταν υποχρεωτική αυτή η γκάφα, γιατί ο Σαμαράς είχε πει ότι «θα τους πάω μέχρι το τέρμα» – αναφερόταν στον Τσίπρα και το Παπαγκελόπουλο-Ρασπούτιν- τελικά ο Μητσοτάκης δεν του έκανε όλη τη χάρη, του έκανε τη μισή. Τώρα παίζουν καθυστέρηση για δύο λόγους. Πρώτον για να απαξιώσουν την όλη κοινοβουλευτική διαδικασία και δεύτερον για να μην συζητήσουμε για την υπόθεση Novartis, έστω και πάνω στη βάση της σκευωρίας, αλλά να συζητάμε για το αν ο Πολάκης με τον Τζανακόπουλο θα είναι έξω ή μέσα από την επιτροπή».

Συνεχίζοντας, ο Στ. Κούλογλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται να περάσει «στα ψιλά» το σκάνδαλο της Νovartis:

«Η αξία αυτού του ντοκιμαντέρ είναι ότι αποδεικνύει πόσο πραγματικό και πόσο μεγάλο είναι αυτό το σκάνδαλο. Σε μία εποχή που η Ελλάδα πέρασε τη μεγαλύτερη κρίση της και την ώρα που οι άνθρωποι δεν είχαν 10 ευρώ να αγοράσουν τα φάρμακά τους, η εταιρεία αυτή θησαύριζε εξαιτίας αρκετών χιλιάδων γιατρών, αλλά και εξαιτίας κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών που έδωσαν το πράσινο φως ή διευκόλυναν αυτές τις παράνομες πρακτικές διαφθοράς. Αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Την ίδια στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, επειδή ακριβώς αφορά όλο το σύστημα, να παρουσιαστεί όλη αυτή η υπόθεση ως μία σκευωρία – ως κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί στην πραγματικότητα, ή πως ακόμα και αν έχει συμβεί, αφορά έναν περιορισμένο αριθμό γιατρών και σχεδόν κανένα πολιτικό.»

Αναφορικά με τους τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που συνεργάζονται με το FBI και οι οποίοι μιλούν στο ελβετικό ντοκιμαντέρ με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ο Σ. Κούλογλου επισήμανε:  «Οι τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρουσιάζονται από την αντίπαλη πλευρά ως άνθρωποι που μπήκαν σε αυτό το πρόγραμμα γιατί ήθελαν να κερδίσουν χρήματα. Στην πραγματικότητα, οι μάρτυρες αυτοί δούλευαν στη Novartis σε πολύ καλές θέσεις με πολύ καλές αμοιβές. Όπως συμβαίνει κάποιες φορές στην ιστορία, υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται μπροστά σε μεγάλα ηθικά διλήμματα και χρειάζεται κάποια στιγμή στη ζωή τους να πουν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Αυτοί οι άνθρωποι βρέθηκαν σε αυτή το ηθικό δίλημμα και είπαν το μεγάλο ναι. Δεν μπορούσαν να ζήσουν άλλο έτσι, δεν μπορούσαν να ανεχθούν άλλο αυτή τη διαφθορά και δέχθηκαν να μπουν σε αυτόν τον κίνδυνο. Διότι η υπόθεση να πάει κανείς προστατευόμενος μάρτυρας και μάλιστα στις ΗΠΑ είναι μια πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση. Το αμερικανικό σύστημα τιμωρεί την παραμικρή ψευδορκία που θεωρείται πολύ μεγάλο αδίκημα και στην περίπτωση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί και οι μάρτυρες οφείλουν να τα πουν όλα. Αν σε πιάσουν στην πορεία και πεις στο παραμικρό ψέμα πας για ψευδορκία και καταλήγεις στη φυλακή. Οι συγκεκριμένοι τρεις μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν δεχτεί απειλές και τεράστιες πιέσεις. Δεδομένου δε, ότι οι μάρτυρες που είναι στην Ελλάδα δεν έχουν προσμονή για καμία απολαβή, ενώ ο νόμος θα έπρεπε να διευκολύνει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και να τους προσφέρει τη δέουσα οικονομική και ψυχολογική υποστήριξη».

Από την πλευρά της, η Δ. Αυγέρη εξέφρασε την «αμηχανία» που νιώθει ως δημοσιογράφος, νομικός και πολιτικός βλέποντας το ελβετικό ντοκιμαντέρ που περιγράφει με αληθινό τρόπο, αυτό που οι άλλοι αποκαλούν «σκευωρία». Η ίδια τόνισε ότι είναι μέλος μιας προανακριτικής επιτροπής που εξετάζει πρώτα τις κατηγορίες για μία σκευωρία, τη στιγμή που δεν έχουν απαντηθεί ούτε πολιτικά ούτε νομικά τα ερωτήματα για το αν υπάρχει σκάνδαλο. Εξάλλου, σημείωσε πως αυτό το «υποδειγματικό» ντοκιμαντέρ δεν έχει βρει χώρο στην ελληνική τηλεόραση, με εξαίρεση μια προβολή που έγινε στο σταθμό ΚΟΝΤΡΑ και πως θα μπορούσε να έχει δημιουργηθεί και από Έλληνες δημοσιογράφους που είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν, αλλά δεν το έκαναν.

SHARE
RELATED POSTS
Όλοι και όλα fake;, του Γιάννη Πανούση
Για όποιον ενδιαφέρεται ή σε όποιον αφορά, του Γιάννη Πανούση
Ουάου, του Πάνου Μπιτσαξή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.