Πόρτα στην Πολιτική

Κούλογλου: το προσφυγικό δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα, όπως το χειρίσθηκε η κυβέρνηση

Spread the love

Κούλογλου: το προσφυγικό δεν είναι ιδεολογικό ζήτημα, όπως το χειρίσθηκε η κυβέρνηση

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Κώστα Μπλιάτκα για τον Status FM ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην απώλεια του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου λέγοντας πως έκανε και τη δική του πολύ σημαντική και σπουδαία καριέρα με τραγούδια τα οποία άνοιξαν νέους δρόμους στο πολιτικό τραγούδι στην αρχή και στη συνέχεια σε όλα τα είδη μουσικής που προσπάθησε. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος ήταν μαχητής και καλλιεργημένος, ήταν αριστερός και δεν αλλαξοπίστησε στην πορεία όπως έχουν κάνει πολλοί άλλοι, τα χρήματα και η φήμη δεν τον άλλαξαν.

Για την παρουσία γυναικών σε ηγετικές θέσεις της Ευρώπης ο κ. Κούλογλου επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό του κλίματος και των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα που αλλάζει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όταν βλέπει κανείς μία 33χρονη πρωθυπουργό σε μία σκανδιναβική χώρα υπάρχει σαφέστατα μία αλλαγή και μία βελτίωση της θέσης των γυναικών. Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε φτάσει σε συνθήκες ισότητας. Πρέπει να σας πω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κανείς μία εκδήλωση, μία επιτροπή, χωρίς οι θέσεις να καταλαμβάνονται με βάση και το κριτήριο της αναλογίας των γυναικών, πρέπει να υπάρχει ίση εκπροσώπηση. Αν σε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ο Πρόεδρος είναι άντρας, p αντιπρόεδρος πρέπει να είναι γυναίκα. Δεν μπορεί να είναι τρεις άνδρες, πρώτος αντιπρόεδρος, δεύτερος αντιπρόεδρος, αυτό δεν υπάρχει, απαγορεύεται. Συνέστησα μία επιτροπή για να δώσουμε ένα βραβείο που καθιερώθηκε με δική μου πρωτοβουλία για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και τους δημοσιογράφους και σε αυτήν την επιτροπή  έπρεπε να είναι οι μισές τουλάχιστον γυναίκες.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αλλάζει και το πολιτικό κλίμα. Διότι οι γυναίκες εξακολουθούν να παραμένουν μειοψηφία στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα και γιατί έχει αποδειχθεί ότι όταν οι γυναίκες καταλαμβάνουν θέσεις εξουσίας συχνά γίνονται πιο σκληρές από ότι οι άντρες, π.χ η Θάτσερ στη Μεγάλη Βρετανία ή η Μέρκελ.

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Μ. Bρετανία ο κ. Κούλογλου ανέφερε πως οι ακροδεξιοί εθνικιστές που δημαγωγούσαν ότι με το Brexit η Μεγάλη Βρετανία θα επιστρέψει στις δόξες της αυτοκρατορίας, στην πραγματικότητα θα κάνουν τη Μεγάλη Βρετανία, Μικρή Αγγλία. Θα υπάρξει  θέμα με τη Σκωτία και με τη Βόρειο Ιρλανδία. Με δημαγωγία του τύπου ότι θα έχουμε καλύτερη υγεία και τα λοιπά και τα μεγαλεία τα παλιά παρέσυραν τον κόσμο, τον οδήγησαν σε απόφαση για το Brexit και η Μεγάλη Βρετανία έκτοτε περνάει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι προοπτικές δεν είναι ευοίωνες διότι ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε καθαρά αλλά από την άλλη ήταν σα παλιάτσος στη σκηνή,  είπε απίστευτα πράγματα, έπεσε σε αλλεπάλληλες γκάφες. Αλλά τα ήξεις-αφήξεις των αντιπάλων του δεν δουλεύουν – ειδικά σε εκλογές που είναι στην πραγματικότητα ένα είδος δημοψηφίσματος. Πρέπει κανείς να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα και το βασικό ερώτημα ήταν ή Brexit ή όχι. Σε αυτό το δίλημμα οι Εργατικοí έλεγαν και ναι και όχι, να το δούμε. Αλλά από κει και πέρα τώρα ξεκινάνε τα πολύ δύσκολα για τη Μεγάλη Βρετανία που έχει χάσει την παλιά της δύναμη και δεν είναι αυτοκρατορία. Όπως και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνες στο σημερινό πάρα πολύ ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, σε έναν κόσμο που υπάρχουν πολλές δυνάμεις μεγάλες όπως είναι η αναδυόμενη Κίνα, οι ΗΠΑ φυσικά, η Ινδία, η Ρωσία. Πρέπει οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμένουν ενωμένες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις, τις οικονομικές, πολιτικές, τις στρατιωτικές. Η Μεγάλη Βρετανία μόνη της δεν θα τα καταφέρει και οδηγείται σε πολλαπλό γεωπολιτικό και οικονομικό αδεέξοδο.

Σε σχέση με το προσφυγικό η Ε.Ε. δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε να κάνει και δεν βοηθάει όσο θα έπρεπε να βοηθήσει την Ιταλία και την Ελλάδα που είναι οι δύο χώρες που δέχονται τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. Η στάση της Ευρώπης έχει να κάνει ασφαλώς με το γεγονός ότι το προσφυγικό έχει αναδειχτεί σε βασικό εσωτερικό πολιτικό θέμα σε μία σειρά από χώρες όπως και στη Γερμανία το οποίο εκμεταλλεύεται η άκρα δεξιά για να  πολλαπλασιάσει τις δυνάμεις της. Η διευκόλυνση της Ελλάδας και της Ιταλίας όπως η αναλογική κατανομή των προσφύγων – αυτό που λέμε relocation που είχε αποφασιστεί να φύγουν από την Ελλάδα και Ιταλία και να πάνε σε διάφορες χώρες – μπλοκάρεται από άλλες χώρες με ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως είναι η Ουγγαρία και η Πολωνία – η ομάδα του Βίζενγκραντ.

Από κει πέρα, στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση έκανε σοβαρά λάθη σε αυτό το ζήτημα, πήγε να αντιμετωπίσει ιδεολογικά το προσφυγικό. Πίστευε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μαλακή στάση και αν σκληρύνει τη στάση θα το έλυνε. Είναι όμως γεωπολιτικό ζήτημα που δεν εξαρτάται από εμάς. Κινήσεις όπως την επομένη των εκλογών να κλείσει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να παραδοθούν στην αστυνομία τα σχετικά θέματα ήταν ένα λάθος. Η αστυνομία δεν μπορεί να λύσει τέτοιου είδους θέματα. Από κει και πέρα έχουμε μία προσπάθεια περισσότερο να διασκεδάσει το κοινό που ψήφισε ΝΔ παρά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, να λύσει το πρόβλημα. Οπως η αναγγελία των 4 ή 5 κλειστών μονάδων με 5.000 έγκλειστους πρόσφυγες και μετανάστες το καθένα. Αυτό ήταν ένα έργο που δεν θα εφαρμοστεί φυσικά, μία φυλακή 5.000 χρειάζεται άλλους 500 προσωπικό να την επιτηρεί, χώρια ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το συμπέρασμα είναι ότι αυτή τη στιγμή πρέπει η χώρα μας να συνειδητοποιήσει ότι δεδομένης της έλλειψης βοήθειας από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τους λόγους που είπαμε αλλά και του πολέμου που συνεχίζεται στη Συρία λόγω και των τυχοδιωκτισμών του Ερντογάν,  θα έχουμε κι άλλους πρόσφυγες και κάποιοι από αυτούς θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι.

Το καλύτερο λοιπόν είναι αντί να τους πάρουμε το ΑΜΚΑ και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μην πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, να μην εμβολιάζονται, το καλύτερο είναι να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε αυτούς τους πρόσφυγες στην ελληνική κοινωνία δεδομένου ότι τους έχουμε συχνά ανάγκη.

Και έχουμε ανάγκη για δύο λόγους, το δημογραφικό, και εδώ έχουμε μεγάλο έχουμε μεγάλο στρατηγικό πρόβλημα, οι πολιτικοί δεν μιλούν για αυτό. Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να ακολουθήσουμε το πείραμα της που έχει γίνει στην Ιταλία. Σε διάφορες περιοχές στην Ιταλία, περιοχές που όπως και στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι χωριά εγκαταλείπονται ή ακόμα και αν δεν εγκαταλείπονται έχουν μείνει 4,5 ηλικιωμένοι που σε λίγο θα αφήσουν αυτή τη ζωή και τα εγκαταλείπουν. Εκεί πήγαν με προγράμματα, δώσανε τα σπίτια τα μισογκρεμισμένα, εγκαταλελειμμένα σε πρόσφυγες για 10 χρόνια και τους έδωσαν τη δυνατότητα να δουλεύουν σε αγρούς γιατί στην Ιταλία όπως και στην Ελλάδα η οι νέοι δεν πάνε να δουλέψουν στα χωράφια. Έτσι και τα χωριά αναζωογονήθηκαν, άνοιξαν μπακάλικα, μανάβικα, καφενεία ξανά και υπήρξε οικονομική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή.

SHARE
RELATED POSTS
Όταν προσπερνάς την λαϊκή εντολή, της Τζίνας Δαβιλά
Για τον Ιατρικό Τουρισμό συζήτησαν Θεοχάρης, Κόνσολας, Πατούλης
tsipras-maximou.jpg
Χαμηλές προσδοκίες έχει το Μαξίμου για τη σημερινή συνάντηση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.