Πόρτα στην Πολιτική

Κούλογλου για τις εξορύξεις χρυσού και τη μάχη της προπαγάνδας

Spread the love
Την κατηγορηματική αντίθεση της αυτοδιοίκησης από όλο το πολιτικό φάσμα και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στα επενδυτικά σχέδια της ELDORADO GOLD στη Θράκη και στη Χαλκιδική, επισήμανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΔΕΛΤΑ της Αλεξανδρούπολης και στην ΕΡΑ Kομοτηνής, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση- επιστημονική ημερίδα για την εξόρυξη χρυσού που διοργάνωσε με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να αντληθούν είναι ότι υπάρχει διακομματική ομοφωνία ενάντια σε αυτή την επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή. Αυτό μου έκανε εντύπωση γιατί το ίδιο υποστηρίζουν δήμαρχοι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας που έτυχε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ήρθε να παρακολουθήσει την εκδήλωση, πήρε το λόγο τονίζοντας ότι παρότι είναι δεξιός δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τα σχέδια για εξορύξεις. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και άλλων δημάρχων.».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι  η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την αντίδραση της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Στ. Κούλογλου απάντησε: «έχω κάποιες επιφυλάξεις, αλλά καλύτερα να ρωτήσετε την κυβέρνηση. Έχω την αίσθηση ότι στα παρασκήνια έχουν δοθεί οι διαβεβαιώσεις στην καναδική εταιρεία ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα δοθούν όλες οι διευκολύνσεις ώστε να ξεκινήσει η εξορυκτική δραστηριότητα και στη Θράκη.»

Συνεχίζοντας ανέφερε: «θα  υπάρξουν κονδύλια για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Θα δεχτείτε και επιθέσεις, πολύ προπαγάνδα, ύπουλη γκρίζα διαφήμιση και ναι θα πέσουν πολλά λεφτά για την εξαγορά ανθρώπων και συνειδήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Στ. Κούλογλου, «η λέξη κλειδί για το ζήτημα είναι η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας» και πρόσθεσε: «ελπίζω ο πρωθυπουργός να τηρήσει αυτό που είπε (ότι αν δεν συναινέσει η τοπική κοινωνία δεν θα γίνει), αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν αντιφατικές γνώμες για το τί πιστεύει η κοινωνία και δεδομένου ότι η ELDORADO πιστεύει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη και χαρούμενη που θα καταστρέψουν το περιβάλλον της, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επικαλεστεί την άποψη της εταιρείας.»

«Η κυβέρνηση έχει μια εσφαλμένη εντύπωση για το τί σημαίνει επένδυση για το μέλλον. Η οικονομική επένδυση δεν είναι επένδυση με κάθε τρόπο και σε βάρος του περιβάλλοντος και του μέλλοντος μιας περιοχής», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Η βασική βιομηχανία της χώρας μας δεν είναι η χρυσοθηρία, αλλά ο τουρισμός που πάμε να τον καταστρέψουμε. Πολύ περισσότερο σε μια περιοχή όπως η Θράκη που είναι πολύ όμορφη. Έχει απάτητες παρθένες ομορφιές».

Kαταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «τώρα η σκυτάλη περνάει στις τοπικές κοινωνίες και εμείς από τη δική μας την πλευρά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε το θέμα διεθνώς. Θα πιέσουμε την Κομισιόν και θα κάνουμε συμμαχίες με άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν ευαισθησίες σε αυτό το θέμα, από την Αριστερά και τους Πράσινους, μέχρι τους Σοσιαλιστές και τη Δεξιά, γιατί και εκεί υπάρχουν ευρωβουλευτές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες».

SHARE
RELATED POSTS
Κώστας Αρβανίτης: Ευθεία επίθεση κατά της λειτουργίας της Δικαιοσύνης
Χάσαμε με αυτογκόλ, του Νίκου Βασιλειάδη
28-170817kotzias13.jpg
Ν. Κοτζιάς: Το μήνυμα προς την Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αρχών

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.