Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στην Πολιτική

Κε Χατζημάρκο, ισχύει το δυο μέτρα-δυο σταθμά στην έγκριση μετακινήσεων των κκ Λεονταρίτη και Κόκκινου; Απαντήστε δημόσια και εξηγήστε το γιατί

Spread the love

Κύριε Περιφερειάρχα Νοτίου Αιγαίου,

Κε Χατζημάρκο,

Απαντήστε δημόσια: οι πληροφορίες μας λένε ότι συνεχίζετε να  μην εγκρίνετε έξοδα μετακίνησης στον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κο Χαράλαμπο Κόκκινο που αφορούν στην αρμοδιότητά του ως Υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας, λχ συνάντηση με Αρχηγό Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας στην Αθήνα, Υπουργό και Γενικό  Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Καλείστε να εξηγήσετε δημόσια: Αν το παραπάνω ισχύει, γιατί ακολουθείτε δυο μέτρα και δυο σταθμά απέναντι στον προσφιλή σας κο Λεονταρίτη Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, και στον διωκόμενο δικαστικά από εσάς κο Χαράλαμπο Κόκκινο, Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου;

 

Τζίνα Δαβιλά

Διεύθυνση στο iPorta.gr 

 

Προς ενημέρωση των αναγνωστών μας αναδημοσιευουμε το άρθρο προς ενός έτους από την “Κοινή Γνώμη”

Δριμεία κριτική του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου για την ανισότιμη και προκλητική στάση της Περιφερειακής Αρχής στο κομμάτι των μετακινήσεων και της οικονομικής κάλυψής τους

“Ευνοϊκές μετακινήσεις στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων”

Απορρίφθηκαν μετακινήσεις για θέματα Πολιτικής Προστασίας του Χ. Κόκκινου ενώ εγκρίθηκε η συμμετοχή του Γ. Λεονταρίτη σε θρησκευτική εκδήλωση στη Ρόδο

Την “προκλητική τακτική” της συνεχίζει η Περιφερειακή Αρχή ως προς το κομμάτι της συστηματικής απόρριψης των αιτημάτων μετακίνησης για υποθέσεις της γεωγραφικής ενότητας του Νοτίου Αιγαίου που θέτει ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χαράλαμπος Κόκκινος, με τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής να αποδεικνύει παράλληλα, την “ευνοϊκή μεταχείριση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων”.

Η εισήγηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, Φιλήμονα Ζαννετίδη να μην εγκριθεί η οικονομική κάλυψη της μετακίνησης του κ. Κόκκινου στην Αθήνα με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων για ζητήματα της αρμοδιότητάς του στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας, αλλά αντιθέτως, να προταθεί η οικονομική κάλυψη μετακίνησης του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων στη Ρόδο για τη συμμετοχή του στον εορτασμό του Πολιούχου του νησιού, προκάλεσε νέα αντίδραση από τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, ο οποίος μέσω των δηλώσεών του στην εφημερίδα, επιφυλάχθηκε… σχετικά με την πάγια τακτική της Περιφερειακής Αρχής.

Θίγοντας ευθέως το θέμα της παρεμπόδισης ανάπτυξης των αρμοδιοτήτων του από τη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, ο κ. Κόκκινος καυτηριάζει την “ανισότιμη” αντιμετώπιση των δικών του αιτημάτων συγκριτικά με του συναδέλφου του στις Κυκλάδες, υποστηρίζοντας πως η Περιφερειακή Αρχή με την τακτική της “είναι εκτεθειμένη ανεπανόρθωτα”.

Συγκεκριμένα, αν και κατά τη συνεδρίαση του οργάνου, τα μέλη της αντιπολίτευσης, Τζώρτζης Μακρυωνίτης και Άννα Μαυρουδή υπερψήφισαν το σύνολο των αιτημάτων κάλυψης μετακινήσεων για τον Περιφερειάρχη, τους δύο Αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους στη χθεσινή συνεδρίαση, ωστόσο, σε δηλώσεις τους στην “Κοινή Γνώμη” υποστήριξαν κατηγορηματικά πως η στάση της Περιφερειακής Αρχής “να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά” απέναντι στους πολιτικούς συνεργάτες της, οφείλει να λάβει τέλος.

Η τακτική της Περιφερειακής Αρχής δια στόματος προέδρου Οικονομικής Επιτροπής

Συγκεκριμένα, η τακτική που στηλιτεύει ο κ. Κόκκινος σχετικά με τη συστηματική απόρριψη των αιτημάτων του όσον αφορά στην οικονομική κάλυψη των μετακινήσεών του – αποκλειστικά – για θέματα της χωρικής ενότητας στην οποία είναι Αντιπεριφερειάρχης και φέρει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας, επιβεβαιώνεται από την τοποθέτηση του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής.

Αν και ο κ. Ζαννετίδης στη χθεσινή συνεδρίαση θέλησε αρχικά να “περάσει” τάχιστα το θέμα των μετακινήσεων των αυτοδιοικητικών προσώπων, τονίζοντας χαρακτηριστικά σχετικά με την εισήγηση, “όπως και την προηγούμενη φορά, κατά πλειοψηφία”, ωστόσο η περιφερειακή σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Άννα Μαυρουδή επέμεινε προς τον ίδιο να εισηγηθεί συγκεκριμένα τί προτείνει προς υπερψήφιση και τί όχι.

“Θα πρέπει να είναι σαφές για να ξέρουμε τί εγκρίνουμε. Δεν κάνουμε διεκπεραίωση πρόεδρε. Πρέπει να ξέρουμε τί συζητάμε. Εισηγείστε όλες τις εγκρίσεις μετακινήσεων;” σχολίασε η ίδια, με τον κ. Ζαννετίδη να απαντά εν συνεχεία πως, “έχουμε θέμα με τον κ. Κόκκινο” και όπως πρόσθεσε διευκρινιστικά προς τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, “πλην του κ. Κόκκινου που αναφέρουμε κάθε φορά τους λόγους που δεν τις εγκρίνουμε”.

Ο ίδιος, κληθείς να επισημάνει συγκεκριμένα τους λόγους της απόρριψης των αιτημάτων του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου σχετικά με τη μετάβασή του στην Αθήνα για συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα για θέματα Πολιτικής Προστασίας (από 16 έως 17 Νοεμβρίου 2017) και για την πραγματοποίηση συνάντησης εργασίας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) κ. Καλογερόπουλου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της κ. Γκοτσοπούλου Θεόδωρο επίσης για θέματα Πολιτικής Προστασίας (από 22 έως 23 Νοεμβρίου 2017), περιορίστηκε στο να αναφέρει πως, “Σε ό,τι αφορά την Αθήνα (σσ. είμαστε αρνητικοί) διότι δεν υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση με την Περιφερειακή Αρχή, δεν εκπροσωπεί την Περιφερειακή Αρχή. Είναι κινήσεις δικές του, χωρίς να μας ενημερώνει”.

Ωστόσο, μοναδική έγκριση που παραχώρησε προς τον ίδιο τον κ. Κόκκινο η Περιφερειακή Αρχή αποτέλεσε η μετακίνησή του στη Σύμη από 19 έως 20 Νοεμβρίου, αφού ως υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας έχει δικαίωμα εκ του νόμου να μεταβεί με φόντο δε και τα σοβαρά προβλήματα που έπληξαν το νησί και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Στη Σύμη φυσικά ναι, εφόσον επίκειται στις διατάξεις του άρθρου 160 του 3852” σχολίασε σχετικά ο κ. Ζαννετίδης.

Σε αντίθεση με την αρνητική στάση της Περιφερειακής Αρχής στα αιτήματα του κ. Κόκκινου, αντιθέτως, χθες, εγκρίθηκαν οι μετακινήσεις του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων (από 9 έως 12 Νοεμβρίου 2017) προς τη Ρόδο με τον λόγο της μετακίνησης στην εισήγηση να αφορά ακριβώς σε “έκτακτη μετακίνηση με σκοπό να παραστεί στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Πολιούχου της Ρόδου, συνοδεία της εικόνας του Αγίου Κωνσταντίνου Υδραίου που θα μεταφερθεί από τη Σύρο στη Ρόδο”, όπως παρομοίως μεταξύ άλλων και η κάλυψη των εξόδων του για μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη για το διάστημα “από 16 Νοεμβρίου 2017 έως 31 Ιανουαρίου” προκειμένου όπως αιτιολογείται γενικόλογα “να συμμετάσχει σε ημερίδες, εκθέσεις και εκδηλώσεις εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου”.

Χ. Κόκκινος: “Μου κόβουν μετακινήσεις για Πολιτική Προστασία. Η πολιτική κατάντια της Περιφερειακής Αρχής συνεχίζεται”

Ερωτηθείς να απαντήσει σχετικά με την τακτική που διατηρείται απέναντί του στο κομμάτι των μετακινήσεων, ο κ. Κόκκινος έκανε λόγο περί “συνέχισης της πολιτικής κατάντιας της Περιφερειακής Αρχής”.

“Επαναλήφθηκε για μία ακόμη φορά το θλιβερό φαινόμενο να καταψηφίζονται από την πλειοψηφία της Περιφερειακής Αρχής, υπηρεσιακές μου μετακινήσεις που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των πολιτών, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων μου, όπως αυτές μου δίνει η νομοθεσία με σκοπό να βοηθήσουν τον τόπο” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Κόκκινος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του σχετικά με την “πολιτική κατάντια που συνεχίζεται”.

“Από τη μία, υποχρεωμένοι από τον νόμο, μου εγκρίνουν μετακίνηση που έχει να κάνει με την περιοχή της Δωδεκανήσου, για παράδειγμα στη Σύμη που θυμίζω ότι έχουμε περιπτώσεις όπου παλιά δεν μου ενέκριναν μετακινήσεις στην περιοχή της Δωδεκανήσου και μιλώ για την πλειοψηφία και από την άλλη πλευρά, με την αιτιολογία ότι ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου δεν εκπροσωπεί την Περιφερειακή Αρχή, μου κόβουν μετακινήσεις που έχουν να κάνουν με την Πολιτική Προστασία” σχολίασε σε καυστικό τόνο ο Χαράλαμπος Κόκκινος, επισημαίνοντας πως, οι δύο συναντήσεις στην Αθήνα για τις οποίες έχει καταθέσει με σαφήνεια τους λόγους που επιβάλλουν τη μετακίνησή του, όφειλε η Περιφερειακή Αρχή να μην τις απορρίψει. Ερωτηθείς να γνωστοποιήσει αυτούς τους λόγους, ο ίδιος ανέφερε πως, “Με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κ. Λέκκα η συνάντηση έχει να κάνει με τους σεισμούς στην Κω, όταν μάλιστα εκεί έχουμε δεχθεί μεγάλο σεισμό πρόσφατα και έχουμε σεισμικές δονήσεις αλλεπάλληλες στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα και είναι ανάγκη να οργανωθούν σεμινάρια και ενημέρωση του κόσμου για το πώς αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα”, ενώ επίσης πρόσθεσε πως, “μου κόβουν μετακίνηση την ΕΕΤΑΑ για να συζητήσω επίσης προγράμματα που αφορούν την Πολιτική Προστασία με την ηγεσία της με το πρόσχημα ότι δεν εκπροσωπώ την Περιφερειακή Αρχή”.

Εντοπίζοντας αντίφαση στα λόγια και τις πράξεις της Περιφερειακής πλειοψηφίας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου έθεσε το ρητορικό ερώτημα “Δηλαδή δεν την εκπροσωπώ σε αυτές τις συναντήσεις και την εκπροσωπώ στη Σύμη που θα μεταβώ μεθαύριο; Το σχήμα είναι οξύμωρο”.

Φανερώνεται το ήθος των ανθρώπων που έχουν την εξουσία στα χέρια τους όσον αφορά την περιοχή μας”

Με φόντο τα ανωτέρω και την “ανισότιμη” μεταχείριση του ίδιου συγκριτικά με τον συνάδελφό του χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ο Χαράλαμπος Κόκκινος διεμήνυσε πως “Εννοείται πως όλα αυτά που έχουν συμβεί, δεν θα περάσουν απαρατήρητα και από τη Δικαιοσύνη”, υποστηρίζοντας πως, “η ανοχή έχει τελειώσει”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα, “Ο κ. Χατζημάρκος, ο κ. Ζαννετίδης και οι συγκεκριμένοι κύριοι που προσπαθούν καθημερινά να μου βάζουν εμπόδια στο έργο μου ή να υποβαθμίζουν την παρουσία μου στην περιοχή έχουν παρεκτραπεί από τον πολιτικό ρόλο τους και το μόνο που κάνουν – αντί να κάνουν έργο στην περιοχή – είναι να επιδίδονται σε τρικλοποδιές, σε ανθρώπους για τους οποίους μάλλον έχουν στόχο την εξόντωσή τους και αδιαφορώντας για τον θεσμικό ρόλο, τον οποίον υπηρετούμε”.

Από την πλευρά του δε, θέλησε να διευκρινίσει πως, “αυτές οι αντιφάσεις σε συνδυασμό με ευνοϊκές μετακινήσεις του συναδέλφου Αντιπεριφερειάρχη, του κ. Λεονταρίτη και δεν το λέω ως αντιπαράθεση σε προσωπικό επίπεδο με τον ίδιον, αλλά σε επίπεδο διαφορετικής μεταχείρισης που από την αρχή σχεδόν της περιφερειακής μας θητείας, υπάρχει ως δεδομένο, έχουν ξεπεράσει κάθε όριο”, αφού όπως πρόσθεσε κατηγορηματικά “το να πάει κάποιος σε μία εορταστική εκδήλωση που βρίσκεται ο Περιφερειάρχης, που βρίσκεται ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, εγκρίνεται, αλλά το αν εγώ ζητήσω να έρθω στη Σύρο μεθαύριο, δεν θα εγκριθεί”.

Σε καυστικό τόνο εκ νέου δε, υποστήριξε με τη μορφή ρητορικού ερωτήματος πως, “Χωρίς τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων δεν θα γινόταν η εορτή του Πολιούχου της Ρόδου;”, καταλήγοντας πως, “Καλώς και ήρθε, αλλά να σταματήσει αυτή η τακτική”.

Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του στα παραπάνω γεγονότα για το κομμάτι των μετακινήσεων, ο κ. Κόκκινος υποστήριξε για τα μέλη της Περιφερειακής Αρχής πως, “όλα αυτά τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα στα μάτια του κόσμου”, τονίζοντας θετικά τη στάση της αντιπολίτευσης, δηλαδή του κ. Μακρυωνίτη και της κ. Μαυρουδή να ψηφίσουν την κάλυψη των μετακινήσεων.

“Η στάση η δική τους είναι στάση νομιμότητας και αυτοδιοικητικής σοβαρότητας. Από εκεί και πέρα κάποιοι καταπατούν και το νόμο με τις αποφάσεις τους και κάποια στιγμή θα βρεθούν ενώπιόν του” επανέλαβε σχετικά, λέγοντας τέλος πως, η τακτική της Περιφερειακής Αρχής “βγάζει μάτι και δείχνει το ήθος των ανθρώπων που έχουν την εξουσία στα χέρια τους αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας”.

Τζ. Μακρυωνίτης: “Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ο Περιφερειάρχης “διώκει” τους συνεργάτες του”

Από την πλευρά του, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης στην Οικονομική Επιτροπή, Τζώρτζης Μακρυωνίτης στηλίτευσε έντονα την τακτική που ακολουθείται κι εκφράζεται στα περιφερειακά όργανα εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής απέναντι σε αυτοδιοικητικό στέλεχος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “Θεωρώ ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου έχει τουλάχιστον συγκεκριμένες αρμοδιότητες τις οποίες δεν μπορεί να τις αφαιρέσει ο Περιφερειάρχης και σίγουρα για το συμφέρον της Περιφέρειας θα πρέπει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντά του”.

Καθιστώντας μάλιστα σαφές πως, το θέμα της εσωτερικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Περιφερειακή Αρχή και χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου κι έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, δεν επιτρέπεται να απασχολεί τα συλλογικά όργανα, πρόσθεσε πως, “όποια και αν είναι η αντιπαράθεση του Αντιπεριφερειάρχη με τον Περιφερειάρχη ή αντίστροφα, θεωρώ ότι αυτό δεν πρέπει να αποβαίνει εις βάρος της Περιφέρειας”.

Ωστόσο, ο κ. Μακρυωνίτης θέλησε να υπογραμμίσει για μία ακόμη φορά πως, “είναι γνωστό ότι ο κ. Περιφερειάρχης τελευταία έχει ξεκινήσει μία διαδικασία να “διώκει” και τους συνεργάτες του” εξηγώντας παράλληλα, πως, “λειτουργεί αυταρχικά και αυτό είναι γνωστό πλέον και στα περιφερειακά συμβούλια”, στη διάρκεια των οποίων υποστήριξε πως διακρίνεται ότι “δεν υπάρχει πλέον η έννοια της δημοκρατικής λειτουργίας”.

Επικεντρώνοντας μάλιστα τον σχολιασμό του στο “επίμαχο” θέμα της Οικονομικής Επιτροπής και υπογραμμίζοντας πως, “Είδαμε ότι εγκρίνεται μία μετακίνηση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων για να πάει σε θρησκευτικές εκδηλώσεις στη Ρόδο κι επίσης, του ίδιου Αντιπεριφερειάρχη εγκρίνεται μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχει σε εκδηλώσεις”, υποστήριξε πως, “αν και δεν πρέπει να απεμπολούμε τα δικαιώματά μας ως περιφερειακοί σύμβουλοι, ως αυτοδιοίκηση” ωστόσο υπογράμμισε πως, “όμως δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του και σημειώνοντας πως, “Ο κ. Κόκκινος είναι ένα στέλεχος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και δεν πρέπει να υπάρχει κανένα εμπόδιο στην άσκηση των καθηκόντων του”, ο κ. Μακρυωνίτης έκλεισε τον σχολιασμό του, υποστηρίζοντας πως, ακόμη και για την αφαίρεση των αρμοδιοτήτων του κ. Κόκκινου, “δεν ξέρω με τί πολυτέλεια το κάνει αυτό ο Περιφερειάρχης” αφού όπως τόνισε, “Έτσι κι αλλιώς δεν περισσεύουν τα στελέχη”.

Α. Μαυρουδή: “Πρέπει να αναδειχθεί και να λυθεί το θέμα”

Σε παρόμοιο τόνο με τον κ. Μακρυωνίτη υπήρξε σαφής η δήλωση της περιφερειακής συμβούλου της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννας Μαυρουδή, η οποία υποστήριξε κατηγορηματικά πως, το θέμα της αντιπαράθεσης και της συνακόλουθης στάσης της Περιφερειακής Αρχής, πρέπει να λυθεί.

“Το πρόβλημα συνεργασίας και συνεννόησης του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με τον Περιφερειάρχη είναι γνωστό εδώ και καιρό. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πρέπει να επιλυθεί και να επιλυθεί και πολιτικά, διότι οφείλουμε να συνεργαστούμε” υποστήριξε σχετικά η κ. Μαυρουδή, εξηγώντας μάλιστα πως, “Είναι πλειοψηφία, διοικούν την Περιφέρεια και αυτό νομίζω πως ξεπερνά τα όρια του ανεκτού”.

Επιπλέον, η ίδια, τονίζοντας πως, πρόκειται για μία κατάσταση “που έχει παγιωθεί”, αναγνώρισε την ευθύνη της αντιπολίτευσης ως προς το κομμάτι της ύπαρξης μέχρι σήμερα περιθωρίων για ανάπτυξη της εν λόγω αντιπαράθεσης σε δημόσιες συνεδριάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, “είναι και δική μας ευθύνη της αντιπολίτευσης, γιατί δεν το έχουμε αναδείξει επαρκώς”.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “αυτή η κατάσταση δεν υπηρετεί το καλό των νησιών”, ολοκλήρωσε τις δηλώσεις της, λέγοντας τέλος πως, “Θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα και δεν ξέρω αν είναι και νόμιμο όλο αυτό, το να αφαιρούν από τον κ. Κόκκινο αρμοδιότητες και να παραμένει στη θέση του έχοντας μόνο την Πολιτική Προστασία και να του κόβονται μετακινήσεις. Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται” υποστήριξε κατηγορηματικά.

SHARE
RELATED POSTS
Παρεμβάσεις στο κάστρο Μονολίθου
Εγώ κουστουμάκι, κύριε;, του Γιώργου Πίτσου
Προς Γ.Χατζημάρκο: Στον πανικό σας, είστε ο εαυτός σας. Δεν σπρώχνουν ούτε γι’αστείο κάποιον μ’ένα πόδι, κε Ευστρατίου, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.