Ανοιχτή πόρτα Βιβλίο

Καρτ-ποστάλ “Τα Νησιά ΙΙ” του Βασίλη Πη, της Τζίνας Δαβιλά

Τζίνα Δαβιλά

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

και  Pane di capo στη Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

Από αριστερά: Τζίνα Δαβιλά, Βασίλης Πης, Σουλεϊμάν Αλάγιαλι Τσιαλίκ (ποιητής)

«Τα Νησιά ΙΙ» είναι η νέα ποιητική συλλογή του Βασίλη Πη. Αμέσως έχουμε κινηματογραφικό σκηνικό με θεατές όσους είναι πάνω, γύρω, ψηλά και έξω από τα νησιά. Γιατί κάθε νησί είναι ταξίδι και λιμάνι, είναι αποχαιρετισμός και αγκαλιά.

Επηρεασμένος από την ανθρωπιστική φιλοσοφία των Προσωκρατικών που είχαν ως κέντρο και άξονα τον Άνθρωπο, με στόχο την ιερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, ο Βασίλης Πης σκαλίζει βαθιά, επίπονα, μα και θεραπευτικά την ψυχή, γαργαλά τη σκέψη και ανοίγει το δρόμο για την αυτοεξέλιξη με ποιητικούς στίχους που θυμίζουν Καρούζο, Καβάφη, Αναγνωστάκη, Χριστιανόπουλο προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω: χωρίς να υιοθετεί την συμβουλή, με μια ευγενική προστακτική, τόση όση χρειάζεται για να εμψυχώσει  τον αναγνώστη, τον οδηγεί στην αυτοαποκάλυψη.

Η ποίησή του είναι γεμάτη εικόνες γνώριμες, νοσταλγικές, πολύ προσωπικές, πολύ «δικές» μας,  ώστε αμέσως γίνεται οικείος.

Επιπλέον, με βαθύ σεβασμό στην Πατρίδα, στα Ιερά, στα Αθάνατα, στην  Ιστορία, στο σήμερα, μας φέρνει μπροστά στις ευθύνες μας, τόσο ως πολίτες της Ελλάδας και των νησιών μας, όσο και ως Ανθρώπους που έχουμε ανάγκη να ζήσουμε με πληρότητα, ευσυνειδησία, επίγνωση, εντιμότητα προσωπικά, ερωτικά, κοινωνικά, πολιτικά.

Τα ποιήματά του είναι μικρά καρτ-ποστάλ, όμορφες κάρτες που στέλνουμε με ειλικρινή αγάπη στους ανθρώπους που ζουν μακριά μας.

Μικρές ιστορίες αποτυπωμένες σε σαράντα ή πενήντα λεξούλες, στις οποίες βρίσκουμε πτυχές του εαυτού μας, κρυμμένες, ανεξήγητες, προβληματισμένες, υπεύθυνες, λυπημένες, ευαίσθητες, ελπιδοφόρες.

Ο Βασίλης Πης και «Τα Νησιά ΙΙ» διαπράττουν αυτό το ανεξήγητο που έχουμε μέσα μας και εκείνος τολμά να το εκφράσει. Χωρίς υπερβολή, χωρίς επιτήδευση, με μια πράξη απλή, ειλικρινή και έντιμη: την αφοσιωμένη γραφή στον ποιητικό λόγο.

2 Μαρτίου 2019, Βιβλιοπωλείο “Το Δέντρο”, Ρόδος,

Από τον χαιρετισμό-εισαγωγή της παρουσίασης της ποιητικής συλλογής “Τα Νησιά ΙΙ” του Βασίλη Πη, εκδόσεις “Οδός Πανός”. Διοργάνωση: Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου-Βιβλιοπωλείο “Το Δέντρο”


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

SHARE
RELATED POSTS
12003223_10207170147642369_940732370248170668_n.jpg
Διαβάστε την ομιλία της Μαρίας Κοζάκου για το iPorta.gr [20 Ιανουαρίου 2018, Αθήνα, Polis Art Cafe]
Στρατιωτικοί Άγιοι – Άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
9η Μαϊου 1945: H μέρα της νίκης των λαών κατά του φασισμού, του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.