Υγεία

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας-προλάβετε!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος πιο κοινός τύπος καρκίνου στις γυναίκες, μετά τον καρκίνο του μαστού.  Δυο στις εκατό Έλληνιδες θα προσβληθούν από καρκίνο τράχηλου μήτρας στη διάρκεια της ζωής τους. Κι όμως προλαμβάνεται και θεραπεύεται αρκεί να διαγνωστεί εγκαίρως.

Ο τράχηλος της μήτρας, το κατώτερο τμήμα της γυναικείας μήτρας, συνδέει το σώμα της μήτρας με τον κόλπο και είναι εύκολα προσπελάσιμος. Η γυναίκα δεν έχει τη δυνατότητα αυτοεξέτασης, όπως στον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο η γυναικολογική εξέταση, επισκόπηση και ψηλάφηση παρέχει εύκολα διάγνωση με τη λήψη επιχρίσματος από την περιοχή. Πρόκειται για το γνωστό σε όλους Pap-test (τεστ Παπανικολάου) το οποίο εξετάζεται στο μικροσκόπιο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα.

Οι περισσότερες αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας οφείλονται σε καλοήθεις παθήσεις, όπως φλεγμονές (τραχηλίτιδες), φυματίωση ή κονδυλώματα. Όλες οι γυναίκες, με την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής, πρέπει κάθε χρόνο να κάνουν Pap-test, εξέταση απλή και χαμηλού κόστους.

Αν διαγνωστεί έγκαιρα δυσπλασία ή προκαρκινική αλλοίωση τότε επεμβαίνουμε πρόωρα και αποτελεσματικά καθώς η εξέλιξή τους σε διηθητικό καρκίνο απαιτεί χρόνια. Η θεραπεία προκαρκινικών σταδίων είναι απλή, ασφαλής, συχνά μη ακρωτηριαστή και συνήθως οδηγεί σε πλήρη ίαση. Δυστυχώς όμως υπολογίζεται ότι μόνο 20% των Ελληνίδων υποβάλλεται κάθε χρόνο σε προληπτικό έλεγχο.

Τι να προσέχω;

Στο 95 % των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας ανιχνεύεται η λοίμωξη HPV που μεταδίδεται σεξουαλικά. Τα καλοήθη στελέχη του δημιουργούν τα κονδυλώματα, ενώ τα ογκογόνα μεταλλάσσουν το τραχηλικό κύτταρο σε καρκινικό δε δομένο που καθιστά αυτονόητη και ανελαστική τη χρήση προφυλακτικού.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου καρκίνου είναι το κάπνισμα, η μακροχρόνια χρήση αντισυλληπτικών και ο μεγάλος αριθμός κυήσεων και τοκετών.

Τα προγράμματα εμβολιασμού που έχουν εφαρμοστεί σε πολλές χώρες, είτε σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) 7 – 15 ετών, είτε σε γυναίκες 16 – 26 ετών είναι ελπιδοφόρα για τη μείωση της συχνότητας μετάδοσης του ιού.

Η στοχευμένη όμως πρόληψη που προσφέρει το εμβόλιο πρέπει να συνοδεύεται και από «υγιή» σεξουαλική συμπεριφορά και τακτικό προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, καθώς τα πρώιμα στάδια της νόσου δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαθέτουμε πολλές θεραπευτικές μεθόδους, χειρουργικές- ακτινοθεραπευτικές- χημειοθεραπευτικές, ανάλογα το στάδιο της νόσου με όλο και υψηλότερα ποσοστά ίασης. Η πρόληψη όμως είναι η καλύτερη θεραπεία.

SHARE
RELATED POSTS
Η ΑΚΟΣ αποχαιρετά σήμερα τον Αλέκο Φασιανός, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Αντιμετωπίστε τον πονόλαιμο!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ποιο αλλεργιογόνο με ταλαιπωρεί;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.