Ανοιχτή πόρτα ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Ιznik: η μαγική τέχνη των κεραμικών που υμνεί τη Φύση [Ρόδος-Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου], της Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, Ασγούρου

Πηγές Καλλιθέας Ρόδου

Αποτελούν την πιο αυθεντική έκφραση της οθωμανικής αισθητικής, επί τρεις αιώνες ήταν η βαριά διακοσμητική βιομηχανίας της αυτοκρατορίας της Τουρκίας.

Ξεκίνησαν από την Προύσσα και έφτασαν στη Νίκαια [Iznik] και μετά από χρόνια πέρασαν ως εφαρμογές και σε άλλες πόλεις, όπως στη Ρόδο. Εφαρμόζονταν σε πλάκες, μικρόσχημες συνήθως. Τα έντονα χρώματα και η ανάλαφρη κυματιστή γραμμή των σχεδίων έδωσε στα μικρά έργα τέχνης ένα μαγικό χαρακτήρα που παρέπεμπε μόνο στην ομορφιά και τη χαρά.

Τα ροδίτικα Iznik είναι αυθεντικά της τέχνης τους, χρονολογούνται από το 1500 μΧ, μεταφέρθηκαν στη Λίνδο και είναι πιο ανάλαφρα θεματικά, πιο ζωηρά, σαν να παίζουν εντονότερα με τα σχήματα και τα χρώματα και διακοσμητικά καλύπτουν τη βασική άποψη για τα φυτόσχημα θέματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η όποια αναπαράσταση.

Επιπροσθέτως, λειτουργούν ως τελετή που υμνεί την αστείρευτη δύναμη της Φύσης. Τα ροδίτικα Ισνικ αποτελούν ένα διάκοσμο στο κόσμο, δηλαδή στον κόσμο του Σύμπαντος .

Εξ ου και η ανάγκη των Συλλεκτών να βαστούν με ευλάβεια τα μικρά αυτά κομψοτεχνήματα.

Η μαγεία των κεραμικών Iznik [1570-1700] που ανήκουν στην Συλλογή του Παναγιώτη Ιωαννίδη και που αγοράστηκαν από τον Δήμο Ρόδου το 1973, και ανήκουν αποκλειστικά στο Δήμο Ρόδου για πρώτη φορά, προτού τοποθετηθούν στις υπό κατασκευήν μόνιμες  προθήκες της Πινακοθήκης του Δήμου Ρόδου, θα εκτίθενται παράλληλα με την Συλλογή ΙΚΑΡΟΣ [έτος 1928] του Γιάννου Ιωαννίδη στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο από τις 27 Ιουνίου 2018, στις 8μμ.

Μια πρωτοβουλία του Δημάρχου Ρόδου κου Φώτη Χατζηδιάκου που συμπίπτει με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής κληρονομιάς [ΕΕΠΚ].

ΥΓ 1ο: Ευχαριστώ θερμά τον Ιστορικό Τέχνης Μάνο Στεφανίδη  για την πάντα πρόθυμα απλόχερη μετάγγιση των γνώσεών του περί Iznik.

ΥΓ 2ο: Για την ιστορία των ροδίτικων Iznik και της Συλλογής ΙΚΑΡΟΣ διαβάστε εδώ

Τζίνα Δαβιλά

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.   

The article expresses the views of the author      

iPorta.gr 

SHARE
RELATED POSTS
Το κρασί πάνω από όλα είναι πολιτισμός, του Στράτου Καραγαβριηλίδη
Xristos Magoutas
Απίστευτο: τρίτη δύναμη οι άθεοι, του Χρήστου Μαγγούτα
Τίτσα Πιπίνου: ένας Άσσος στην περιουσία της Ρόδου, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.