Ανοιχτή πόρτα Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Θυμάμαι/ Δεν θυμάμαι, του Γιάννη Πανούση

Spread the love

 

* Ο Γιάννης Πανούσης είναι Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παν/μιου Αθηνών και πρώην Υπουργός.

Θυμάμαι πιτσιρίκος στις αλάνες του Κολωνού παίζαμε κλοτσοσκούφι με κάτι πανιά δεμένα με σχοινί, ενώ ο χοντρός μπουνταλάς, γόνος ανερχόμενης οικογένειας εργολάβων, κρατούσε σφιχτά μια καινούργια πέτσινη μπάλα ποδοσφαίρου (χωρίς να μας καταδέχεται, αλλά κι’εμείς “να μην τον παίζουμε”).

Θυμάμαι ρομαντικοί αγωνιστές (σύντροφοι και συνάδελφοι) στις ατέρμονες συζητήσεις των αμφιθεάτρων παλεύαμε για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, ενώ ο κυριλέ γιάπι υποψήφιος για καθηγητοποίηση, γόνος πανεπιστημιακής οικογενειοκρατίας, ονειρευόταν την παλινόρθωση της έδρας και την υπεράνω κριτικής και αμφισβήτησης αναγνώριση της αυθεντίας του.

Δεν θυμάμαι την Αθήνα περισσότερο ντροπιασμένη από την ανειλικρίνεια όλων των κατοίκων της (αρχόντων και αρχομένων) να ομολογήσουν ότι απέτυχαν και να τολμήσουν να σχεδιάσουν και να προτείνουν δρόμους και τρόπους φυγής.

Αυτός ο χώρος σώρευσης κορμιών (και θανάτωσης ψυχών) δεν έχει ανάγκη από μάγους, αλλά από “οδοστρωτήρες”. Δε θυμάμαι τους πολίτες αυτής της χώρας περισσότερο φοβισμένους από καθετί μη παραδοσιακό (το καινούριο, το ξένο, το διάφορο).

Σε λίγο καιρό οι αντιδράσεις μας θα συμπυκνωθούν στην εγκατάσταση συστημάτων συναγερμού, στην αγορά όπλων και στην ποινικοποίηση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς. Θυμάμαι/ δε θυμάμαι, αλλά τώρα ξέρω.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Οι Χάριτες στη Σύμη, της Μαρίας Γεωργαλά
Ιστορίες μέσα στο studio: κι απέναντι η Γκιώνα…, του Γιάννη Παπαϊωάννου
Ο Τραμπ και το παρασκήνιο στις ΗΠΑ, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.