Ανοιχτή πόρτα Βιβλίο

Η Τήλος της Ήριννας, του Πάνου Βενέρη

Spread the love

Η ΤΗΛΟΣ ΤΗΣ ΗΡΙΝΝΑΣ

Το κουκούλι, δημιουργείται από μονοκόμματο μεταξόνημα, υφαινόμενο  από έξω προς τα μέσα, προκειμένου να «στεγάσει» το μεταξοσκώληκα, το δημιουργό του, έτσι ώστε μέσα του, σε ασφαλές περιβάλλον, αυτός να μετατραπεί σε πεταλούδα που στη συνέχεια ξετρυπώντας το μεταξωτό περίβλημα, απελευθερώνεται, ζευγαρώνει, γεννά και χάνεται!..

Ο κύκλος μιας σύντομης – ούτε δυο μηνών – ζωής, που όμως αφήνει πίσω μια ολόκληρη περιουσία! Αν ξετυλίξεις το μεταξόνημα ενός μόνο κουκουλιού, θα εκπλαγείς. Μπορεί να φτάσει και το χιλιόμετρο!.. Αρκεί να βρεις την άκρη και να μην το καταστρέψεις! Γι’ αυτό και η πεταλουδίτσα, θανατώνεται πριν «ξεπορτίσει» και το θρυμματίσει!

Ο θρύλος, είναι σαν το κουκούλι πριν αυτό μετατραπεί σε μετάξι. Το βλέπεις, νιώθεις ότι μπορεί να ενέχει ή να εξελιχθεί σε κάτι εξαίσιο, ωστόσο δεν μπορείς να το προσδιορίσεις επακριβώς. Και αυτή η αίσθηση περνά από γενιά σε γενιά, διογκώνεται, μεταλλάσσεται, χρωματίζεται και αιωρείται στην ατμόσφαιρα. Αν κάποια στιγμή με κάποιο τρόπο μαγικό, μετατραπεί σε απόσταγμα παίρνοντας «σάρκα και οστά», τότε βρήκες την άκρη του μεταξονήματος και της «δαντέλας» που αυτό μπορεί να υφάνει. Αν όχι, υπερίπταται παρεισφρέοντας στο χώρο του …συνειδητού υποσυνείδητου!..

Η Τήλος, είναι ένα νησί των Δωδεκανήσων, μια πέρλα που αναβλύζει από τη θάλασσα όπως και τα υπόλοιπα του αρχιπελάγους. Με ιστορία χιλιάδων ετών, μένει εκεί για να μας θυμίζει ότι το Αιγαίο είναι κοιτίδα πολισμού. Είναι η Ελλάδα.

Η Ήριννα, ήταν ποιήτρια της Τήλου τον 4ο αιώνα π.Χ. Μια μορφή, που στο σύντομο βίο της και παρότι τα ίχνη του έργου της είναι λιγοστά,  άφησε τεράστιο αποτύπωμα. 300 στίχοι συνθέτουν το μοναδικό, εν μέρει σωζόμενο ποίημά της σε πάπυρο, εκ των οποίων αναγνώσιμοι μόνο οι 20 και κάπως οι 60! Και όμως το έργο αυτό παραλληλίζεται με του Ομήρου και της Σαπφούς. Τέτοια δύναμη!

19 μόλις Μαϊων, η Ήριννα αναδύθηκε στους ουρανούς και έκτοτε κινείται στα όρια του θρύλου. Φαντάζομαι τι θα σημάνει αν και όποτε το μεταξόνημα του έργου της ξετυλιχτεί!…

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, ποιητής και συγγραφέας με εξαίρετη γραφή κινούμενη μεταξύ επιστήμης και στοχασμού, είχε την ευαισθησία, μέσα από την Ήριννα να αναδείξει το νησί της Τήλου (ή και το αντίστροφο) παραθέτοντας ιστορικά στοιχεία που εμπλουτίζουν την ιστοριογραφία του και παράλληλα  προσθέτοντας μερικά μέτρα στο μεταξόνημα που άφησε πίσω της η Ήριννα, συγγράφοντας ένα βιβλίο που εκδόθηκε από το Δήμο Τήλου το 2016 και τιτλοφορείται «Η Τήλος της Ήριννας». Δυο σε ένα!

Χθες βράδυ, παρουσιάστηκε στο Νεστορίδειο της Ρόδου με κεντρική ομιλήτρια τη φιλόλογο κα Στέλλα Βουτσά, που απέδωσε με λόγο εναργή το περιεχόμενο του έργου. Μια εκδήλωση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδ/σου και του Συνδέσμου Παροικιακών Σωματείων Δωδ/σου.

Η Τήλος λοιπόν της Ήριννας, μιας ποιήτριας στα όρια του θρύλου. Αργότερα, ίσως προστεθεί  στο πάνθεον των (σύγχρονων) θρύλων του νησιού και ο Δήμαρχος Τάσος Αλιφέρης που και αυτός αναδύθηκε πρόωρα στους ουρανούς, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο, βάζοντας το νησί στο χάρτη, αναδεικνύοντάς το ως «πράσινο νησί» και εισάγοντας την έννοια του «μεταφορικού ισοδύναμου», την απαρχή των νησιωτικών πολιτικών στις μεταφορές, που αν αφήσουμε κατά μέρος τις «προχειροδουλειές» ίσως κάποια στιγμή υλοποιηθεί όπως πρέπει και ξεδιπλωθεί για τους νησιώτες αυτό το μεταξόνημα…

Στο φίλο Κώστα Σκανδαλίδη, εύχομαι πάντα τέτοια!

* Ο Πάνος Βενέρης είναι Αρχιτέκτων Μηχ. Msc.,

Δντης Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδ/σου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

341370_339431566072596_1342004445_o.jpg

 

SHARE
RELATED POSTS
Κι άλλη γενιά του ’30!, του Μάνου Στεφανίδη
Το ψυχογράφημα ενός Ηγέτη, της Σοφίας Παυλίδη
Αϊτέ μου γεννήθηκες για να πετάξεις …πολύ ψηλά, του Σπύρου Ντασιώτη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.