Το σχόλιο της ημέρας

Η στηλίτευση της κοροϊδίας, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Δεν συνηθίζεται -όπως είχα γράψει παλαιότερα- πρέσβης μιας χώρας να κατατροπώνει δημόσια, σχεδόν να εξευτελίζει, έναν πρώην πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας. Ακριβώς αυτό δηλαδή που έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, στον Αλέξη Τσίπρα.

Οφείλουμε ωστόσο να δεχτούμε ότι υπάρχουν και όρια ανοχής στην κοροϊδία. Ορια ανοχής, ακόμα και για διπλωμάτες του αναστήματος του Τζέφρι Πάιατ

να σιωπούν μπροστά στην καταφανή προσπάθεια ενός πολιτικού να διαστρεβλώνει την αλήθεια, σπέρνοντας τον σπόρο της μελλοντικής αμφισβήτησης ενός μείζονος σημασίας θέματος, με κίνδυνο τη δημιουργία μιας μελλοντικής αντι-αμερικανικής πλατφόρμας, στον βωμό της εξυπηρέτησης της προσωπικής του ατζέντας.

Είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι ο Τσίπρας ήταν αυτός ο οποίος συμφώνησε κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, στην ακόμα πιο στενή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με την Αμερική, με την προσθήκη νέων βάσεων, πέρα από αυτή της Σούδας, ανά την Ελλάδα.

Και όπως πρόσφατα σημείωσα στο σχόλιό μου με τίτλο «Η άλλη πλευρά της συμφωνίας ΗΠΑ-Ελλάδας» (16-17 Οκτωβρίου), αυτό αποτελεί μία από τις πιο θετικές προσφορές του, καθότι η νομιμοποίηση και η πλήρης εξομάλυνση των συμμαχικών σχέσεων Ελλάδας-Αμερικής μόνο από την Αριστερά μπορεί να προέλθει.

Προκάλεσε λοιπόν κατάπληξη σε όλους μας η απόφασή του να ψηφίσει ενάντια στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας Αμερικής στηριζόμενος σε ορισμένες προφάσεις.

Ελπίζαμε ότι ο πρώην Πρωθυπουργός είχε κάπως αλλάξει υπό το βάρος της ευθύνης από τη θέση που κατέχει. Ότι η θέση αυτή τον δίδαξε πως δεν παίζει κανείς με τα θέματα της ασφάλειας της χώρας που μάλιστα απειλείται έντονα στις μέρες μας.

Οτι θα είχε καταλάβει πως η χρησιμοποίηση των εθνικών θεμάτων στην πολιτική αντιπαράθεση ποτέ δεν είναι καλός σύμβουλος.

Ο απερχόμενος λοιπόν Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα είπε αυτό που όλοι μας αισθανθήκαμε. «Μένω έκπληκτος, γιατί έχω πει στο παρελθόν πως αυτή η αναγέννηση των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ ξεκίνησε πραγματικά κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τέσσερα μέρη που συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε ως μέρος της αμυντικής συμφωνίας, είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Επίσης, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε «εξελικτική παρά επαναστατική» την συμφωνία. Και πως αποτελεί «μια επιβεβαίωση και από τις δύο πλευρές στη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία της αμυντικής μας σχέσης. Προσθέτει επιπλέον διευκολύνσεις και στην ουσία ευθυγραμμίζει την ελληνοαμερικανική συμφωνία με τις συμφωνίες μας με τους στενότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Και δήλωσε, ακόμη -ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει- ότι η συμφωνία συμβάλλει «στη συνέχιση της ανάπτυξης και διεύρυνσης της παρουσίας μας στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών νησιών».

Μάλιστα, των ελληνικών νησιών!

Πρόκειται για ασυνήθιστα σημαντικές δηλώσεις για τα εθνικά μας θέματα. Και ήταν καιρός κάποιος αρμόδιος να στηλιτεύσει την υποκρισία, την κοροϊδία δηλαδή σε τελική ανάλυση του ελληνικού λαού.

Η πρεσβευτική θητεία του κ. Πάιατ στην Αθήνα θα μείνει στην Ιστορία ως μία από τις πιο θετικές. Και δεν έχω αμφιβολία ότι θεωρείται πια ως ένας από τους πιο ικανούς Αμερικανούς πρέσβεις που πέρασε από την Αθήνα.

SHARE
RELATED POSTS
Σήμερα είμαι Παριζιάνος, του Κωστή Α.Μακρή
Kostis A. Makris
Προνόμιο, του Κωστή Α. Μακρή
Χώρα – τανγκράμ, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.