Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Η στήριξη της Δημοκρατίας, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Οκ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

 

Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χ.Α. θυμήθηκα ένα αφιέρωμα του GUARDIAN τον Οκτώβρη του 2012   (THEGUARDIAN.COM)

Fear and loathing in Athens: the rise of Golden Dawn and the far right- Φόβος και μίσος στην Αθήνα: η άνοδος της Χρυσής Αυγής και η ακροδεξιά) για το πρόβλημα που είχε αρχίσει να φαίνεται, στο οποίο είχα εκφράσει τις απόψεις μου.

Παραθέτω  ένα μικρό απόσπασμα:

” Ο Βασίλης Μαστρογιάννης της Δημοκρατικής Αριστεράς, το περιγράφει ειλικρινά ως «εγκληματική οργάνωση»…… και πιστεύει ότι αυτό που συμβαίνει τώρα είναι πιο επικίνδυνο από ένα πραξικόπημα. «Με τη χούντα, ήξερες τον εχθρό», λέει. “Αλλά αυτοί οι άνθρωποι ενεργούν μέσα στην κοινωνία, υπονομεύοντας το σύστημα από μέσα. Οι άνθρωποι αμφιβάλλουν ότι η δημοκρατία είναι ζωντανή. Το βλέπουν ως κάτι που λειτουργεί μόνο για τους λίγους, που την εκμεταλλεύονται για να βγάλουν λεφτά. Και οι συνθήκες δεν είναι παροδικές. Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να συνεχιστεί για 15, 20 χρόνια. “

Και κάποιες σκέψεις:

Η ίδια η Πολιτεία, το Κράτος έδωσε και δίνει συνεχώς αφορμές με την αναποτελεσματικότητά του με την αναξιοκρατία τις υπόγειες διαδρομές και σχέσεις των φορέων εξουσίας με τους αφανείς μοχλούς της παραεξουσίας των κεφαλαιοκρατών και με παράνομες ενίοτε δράσεις και αλληλοεπιδράσεις.

Αυτό βέβαια δεν αποτελεί δικαιολογία για κανέναν που στήριξε ή ανέχτηκε αυτό το μόρφωμα, αλλά απλή αιτιολόγηση του φαινομένου.

Τα παραδείγματα πολλά αλλά ο δημοκρατικός κόσμος για ένα πρέπει να είναι βέβαιος . Για τις παθογένειες του Συστήματος δεν φταίει το ίδιο το σύστημα, για τις κακές λειτουργίες των θεσμών της Δημοκρατίας δεν φταίει η Δημοκρατία. Αν το συνειδητοποιήσουμε αυτό θα έχουμε κάνει ένα πρώτο βήμα.

Η σωστή λειτουργία της Δημοκρατίας, η διαφάνεια, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη λειτουργεί πάντα υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Η μη ορθή λειτουργία αυτών, οι παρεκτροπές οι καθυστερήσεις, οι διαπλοκές ευνοούν τις μικρές μειοψηφίες, τα λαμόγια και τους πολέμιους της Δημοκρατίας.

Κατά συνέπεια τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της οι Δημοκρατικοί πολίτες οφείλουν πρωτίστως να την προστατεύουν και να απομονώνουν σε κάθε περίπτωση όσους δεν πιστεύουν σ αυτή και την πολεμούν πολλές φορές με τα όπλα που τους δίνει η ίδια η Δημοκρατία. Η Δημοκρατία είναι ακριβό, πανάκριβο αλλά και μονάκριβο πολίτευμα γι αυτό οφείλουν όσοι λαμβάνουν οποιαδήποτε θεσμική θέση, αλλά και όλοι εμείς οι απλοί πολίτες να την υπερασπιζόμαστε και να μην αδιαφορούμε.

Όταν η πολιτεία και το κράτος δικαίου υποχωρεί το κενό καλύπτουν οι καθ΄ έξιν και κατ΄ επάγγελμα παραβιάζοντες τους νόμους

Η Δημοκρατία γενικά αλλά και ειδικά σήμερα κατά την εφαρμογή της έχει προβλήματα. Αυτά όμως τα προβλήματα δεν λύνονται με τη βία. Δεν λύνονται με ενίσχυση ( με κάθε τρόπο ακόμη και με ανοχή) των ομάδων πίεσης που θέλουν την ανατροπή της , των ομάδων που κατά τη δράση τους επικαλούνται και εκμεταλλεύονται τα καλά της Δημοκρατίας προκειμένου σε περίπτωση που αποκτήσουν κυρίαρχη θέση να την ανατρέψουν.

Η κακή χρήση των εξουσιών από όσους κατέχουν τέτοια θέση σε μια Δημοκρατία ( που άμεσα ή έμμεσα οι Πολίτες τους την έδωσαν) δεν σημαίνει ότι ευθύνεται το Πολίτευμα και πρέπει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να το πετροβολούμε.

Όπως λέει ένας φίλος  η προτεραιότητα των πολιτών και των ταγών της Πολιτείας ( θα πρέπει να) είναι η διασφάλιση και η υπεράσπιση της γνήσιας Δημοκρατίας της ευνομούμενης Πολιτείας και μετά αν την έχουμε εξασφαλισμένη της δίνουμε όποια απόχρωση θέλουμε.

Για να το κάνουμε αυτό όμως θα πρέπει να υπάρχει Δημοκρατία, θα πρέπει να υπάρχει χώρος όπου αυτή ασκείται και λαός που την χρειάζεται κι αυτό με μία λέξη λέγεται Πατρίδα. Η πατρίδα όχι των πατριδοκάπηλων και των κάθε λογής εκμεταλλευτών και διαστρεβλωτών αυτής της έννοιας( που αν ψάξει κανείς το παρελθόν τους θα τους βρει ανάμεσα σε αυτούς που την πρόδωσαν) αλλά η Πατρίδα που χωράει όλους τους Πολίτες ισότιμα, χωρίς αποκλεισμούς, περιχαρακώσεις, ολιγαρχικές λογικές των κλειστών ομάδων και των ημετέρων τους και κυρίως χωρίς βία από όπου κι αν προέρχεται.

Πατρίδα και Δημοκρατία της ελευθερίας, της αξιοκρατίας, της προόδου, της διαφάνειας, των ανθρωπίνων αλλά και των κοινωνικών δικαιωμάτων που πρέπει να συνυπάρχουν σε μια ισορροπία και εν τέλει πατρίδα που αξίζει στον σύγχρονο άνθρωπο να ζει και να μην αναγκάζεται αηδιασμένος και απηυδισμένος να την εγκαταλείπει.

& PANE DI CAPO ΣΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Απ.Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στ.Διαγόρας)-Ρόδου-Λίνδου (ΙΚΑ)-Λεωφ.Κρεμαστής-Πηγές Καλλιθέας (Μάϊος-Οκτώβριος)

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
Τέλος Εποχής. Ξανά ( Καληνύχτα Κεμάλ), του Μάνου Στεφανίδη
“Τα Χριστουγεννιάτικα – 2012! (Christmas Collection-2012), του Γιώργου Σαράφογλου
… Ένα δύσμορφο μωρό …, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.