Βιβλίο Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Η Ρόδος δεν γράφει Ιστορία, είναι η ίδια η Ιστορία-Ένα βιβλίο για την Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου από τον Δήμο Ρόδου & και την Μάγδα Μαριά

Spread the love

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, 

Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»

Τζίνα Δαβιλά

Φωτογραφικό υλικό: Βασίλης Καϋμενάκης

 

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στην Πλατεία Αργυροκάστρου στις 8-8-2019 και είναι το  “Ρόδος, ένας περίπατος στην Παλιά Πόλη”, της Μάγδας Μαριά. Ο τίτλος του βιβλίου είναι λάθος διότι ο περίπατος στην Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου δεν είναι περίπατος, είναι η ίδια η Ιστορία που σου μιλά μέσα από τα κτήρια, τα τείχη, τις εκκλησιές και τις πλατείες, τα σοκάκια και τις κεντρικές αρτηρίες, τα καταλύματα και τις αυλές. Η Ρόδος δεν είναι η καταγραφή της Ιστορίας, έχει η ίδια γράψει ανεξίτηλα την ιστορία των προηγούμενων 2.400 χρόνων και εξακολουθεί να γράφει και σήμερα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη και οι Ρόδιοι δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους, γεγονός που αποδεικνύεται από το πώς γίνεται η  τουριστική προώθηση του νησιού.

Το χορταστικό βιβλίο της Μάγδας Μαριά χρηματοδότησε ο Δήμος Ρόδου με πρωτοβουλία του Δημάρχου κου Φώτη Χατζηδιάκου με την συμβολή του Αντιδημάρχου Μεσαιωνικής Πόλης κου Τέρη Χατζηιωάννου ενώ αφιερώθηκε στον πρώην Δημαρχο Ρόδου και πρώην Νομάρχη κο Σάββα Καραγιάννη και στον αποθανόντα Αρχαιολόγο και Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Ηλία Κόλλια. Η αφιέρωση οφείλεται στο γεγονός ότι ο κος Σάββας Καραγιάννης ως Δήμαρχος Ροδίων είχε το πάθος και το πείσμα να υλοποιήσει το όραμά του η Παλιά Πόλη της Ρόδου να  ενταχθεί στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unessco ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς με σύμμαχο την τότε Υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Σύμμαχοί του τότε εκτός από τους στενούς του συνεργάτες όπου στελέχωσαν το μετέπειτα το Γραφείο Μεσαιωνικής Πόλης, και τον Ηλία Κόλλια ήταν και ο Βαγγέλης Παυλίδης . Εδώ περισσότερα.

Τον Νοέμβριο του 2018 [ΕΔΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ] υπεγράφη νέο μνημόνιο Συνεργασίας με την UNESCO. Εν τούτοις η Προγραμματική Σύμβαση όπου αναβαθμίζει ριζικά και μακροπρόθεσμα την Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου με εργασίες μελέτης από το επιτελείο του Δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου,  δεν υπεγράφη από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Κάπως έτσι ξεκίνησε τον λόγο του και ο Αντιδήμαρχος  Τέρης Χατζηιωάννου επισημαίνοντας  το εξής: “Η προγραμματική Σύμβαση υπάρχει αλλά είναι στην κατάψυξη. Η παρούσα όμως Δημοτική Αρχή αφού είχε τη δυνατότητα χωρίς  άλλες υπογραφές εξέδωσε το αριστουργηματικό βιβλίο της Μάγδας Μαριά για τα 30 χρόνια Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου. Υπάρχουν ακόμη πολλά βιβλία έτοιμα για να εκδοθούν που δυστυχώς δεν προφτάσαμε να κάνουμε εμείς. Ευχόμαστε οι επόμενοι να μην θάψουν αυτόν τον πλούτο. Γιατί αυτά τα πέντε χρόνια όσοι δουλεύαμε για την Μ.Π. ακούγαμε τον Δήμαρχο να μας λέει “Μάθετε την  Ιστορία του τόπου του οποίου έχετε την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης. Όσο πιο πολύ την γνωρίζετε τόσο περισσότερο θα σας συγκινεί και θα δακρύζετε”.

Το είδαμε άπαντες. Δηλαδή οι σαράντα- πενήντα που ήμασταν εκεί. Μεταξύ αυτών και ο Μητροπολίτης Ρόδου κκ Κύριλλος. Εκείνο το αυθόρμητο βούρκωμα στα μάτια του κυρίου Χατζηδιάκου.  Οι λοιποί έλαμψαν δια της απουσίας τους.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΖΗΤΗ. Υλικό φωτογραφικό έχει παραχωρηθεί από τα αρχεία των κκ Κώστα Κογιόπουλου, Μανώλη Βρατσάλη, Συμεών Δοντά και γίνεται καταγραφή των σημαντικότερων μνημειακών χώρων της Μεσαιωνικής Πόλης μέσα από τις μαρτυρίες περιηγητών, διανοουμένων, ιστορικών, αρχαιολόγων, ζωγράφων με προσωπικά σχέδια της Μάγδας. Την τεχνική επιμέλεια κειμένων έκανε η αρχαιολόγος Άννα – Μαρία Κάσδαγλη.

SHARE
RELATED POSTS
4 Αυγούστου: το Casino Rodos υποδέχεται τον Γιώργο Δασκουλίδη
Ολοκλήρωση έργων επί Γ.Λαμπράκη και Ηρ.Πολυτεχνείου από τον Δήμο Ρόδου
.jpg
Επιτέλους εγκρίθηκε το ξύλινο πεζοδρόμιο στα Παλιά Σφαγεία από το Κ.Α.Σ., του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.