ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Η “προίκα” της Ρόδου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στις 27 Ιουνίου – Τα Iznik [ροδίτικα] και η Συλλογή ICARO

Spread the love
Μετά από 55 ολόκληρα χρόνια ο Δήμαρχος Ρόδου κος Φώτης Χατζηδιάκος, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για να υλοποιηθεί μια από τις σημαντικότερες παγκοσμίως εκθέσεις που αποτελούν περιουσία του ροδιακού λαού.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 27 Ιουνίου στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στις 8μμ και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2018.

Η ιστορία και η έκθεση:

Ο Δήμος Ρόδου, στις 27 Ιουνίου 2018, στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου θα παραδώσει στον Ροδιακό Λαό, την ιστορία της ανεκτίμητης αξίας «Συλλογή Κεραμικών Παναγιώτη Ιωαννίδη».  Μια ιστορία, που έχει ακολουθήσει την δική της πορεία στο χρόνο και αποδεικνύει το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας, την ιδιαίτερη ιστορική του ταυτότητα, την υψηλή αίσθηση του ωραίου και την από αρχαιοτάτων χρόνων αγάπη των Ροδίων στις τέχνες.

Ιστορικά η συλλογή «Παναγιώτη Ιωαννίδη», ιδιοκτησίας του Δήμου Ρόδου, αγοράστηκε το έτος 1973 από τον Δήμο Ροδίων, επί δημαρχίας Γεωργίου Βρούχου και παραδόθηκε προς φύλαξη στην Υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Τα πιάτα αυτά, της Λίνδου, προέρχονται από τη Μικρά Ασία, κατασκευασμένα στη Νίκαια (Iznik) και έγιναν γνωστά, με την ονομασία «ροδίτικα». Ο ροδίτικος ρυθμός απαντάται σε πιάτα μεταξύ των ετών 1570-1700. Από τις αρχές του 20ου αιώνα η συλλογή «Παναγιώτη Ιωαννίδη» ήταν γνωστή διεθνώς σε συλλέκτες, ιστορικούς και ερευνητές. Ροδίτικα πιάτα βρίσκονται σε επιφανή μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές.

Επιρροές στην τεχνοτροπία και κυρίως στους συνδυασμούς των χρωμάτων απαντώνται μεταγενέστερα στα κεραμικά, του εργοστασίου ICARO, το οποίο λειτουργούσε στη Ρόδο την δεκαετία 1930-1940 και μετέπειτα μετά την ενσωμάτωση αγοράστηκε και λειτουργούσε από τον επιχειρηματία Κωνσταντίνο Δ. Χατζηκωνσταντή. Τα κεραμικά ICARO κοσμούν τα σπίτια των κατοίκων της Δωδεκανήσου, προσφέρθηκαν ως πολύτιμα δώρα, συνδέθηκαν με τη Ρόδο, αγαπήθηκαν και έγιναν αντικείμενο συλλογής πολλών.

Ο κ. Γιάννος Ιωαννίδης, είναι ένας από τους συλλέκτες κεραμικών ICARO, μεγάλο μέρος της συλλογής, αυτής,  θα εκτίθεται παράλληλα με την συλλογή του «Παναγιώτη Ιωαννίδη» του Δήμου Ρόδου στον τόπο, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και των δύο επιρροών, τη Ρόδο, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου από 27-6 μέχρι 31-12-2018.

Οι συλλογές κεραμικών του Δήμου Ρόδου και του ιδιώτη συλλέκτη αποτελούν μια ενδιαφέρουσα καταγραφή, που φέρνει το ευρύ κοινό σε επαφή με την κληρονομιά του τόπου μας.

Η συλλογή «των ροδίτικων πιάτων» καθώς επίσης και όλων των άλλων εκθεμάτων της συλλογής «Παναγιώτη Ιωαννίδη», ιδιοκτησίας του Ροδιακού Λαού, μοναδικής αξίας και ξεχωριστής ποιότητας συλλογής μετά από πολλά χρόνια, έρχεται στο φως για πάντα, προκειμένου να αποτελέσει αντικείμενο μόνιμης έκθεσης, σε μουσειακό χώρο, στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης, που παραχωρήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στον Δήμο μας και ήδη βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας, με ίδιους πόρους, διευρύνοντας μέσω της πολιτιστικής αυτής παρέμβασης, ο Δήμος Ρόδου, τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό προορισμό των έργων τέχνης.

Ο κος Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δήμαρχος Ρόδου και Δικηγόρος

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. 

  The article expresses the views of the author  

 iPorta.gr 

 

Εργαζόμενοι μπροστά από το εργοστάσιο του ΙΚΑΡΟΥ το 1949

 

 

Η Ελένη Κουτούνη χρωματίζει ένα μεγάλο πιάτο (υπογραφή ΙΚΑΡΟΣ ΡΟΔΟΣ – μέσα δεκαετίας 1950).

 

 

Μέρος υλικού και φωτογραφικό υλικό αντλήθηκε από την ιστοσελίδα του Μουσείου Μπενάκη. 

SHARE
RELATED POSTS
The Parthenon at the Met*, του Γιώργου Σαράφογλου
Βάλιας Σεμερτζίδης: η καρδιά της Τέχνης “χτυπά” στη Ρόδο – Δωρεά 103 έργων στο Δήμο Ρόδου του σπουδαίου εικαστικού & χαράκτη
“Η Πόρτα” προτείνει: «Δύναμη ψυχής» στην ΕΡΤ3 με τον Αντόνιο Μπαντέρας και Έμα Τόμσον

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.