ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Ψυχολογία Υγεία

Η πειθαρχία δεν είναι συνώνυμη της τιμωρίας!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Οι γονείς αντιμετωπίζουμε συχνά ένα δίλημμα αναφορά με την ανατροφή του παιδιού μας. Θέλουμε από τη μία  να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά κι από την άλλη δεν θέλουμε να καταπιέσουμε τη δημιουργικότητά του. Κι όμως υπάρχει μέση οδός!

Ο γονιός δεν είναι τιμωρός αλλά καθοδηγητής. Με αγάπη και σταθερά όρια μαθαίνουμε στο παιδί να ελέγχει τον εαυτό του και να σέβεται τους γύρω του.

Όχι σε επιθετική συμπεριφορά, φωνές, τιμωρίες και νεύρα. Φερθείτε στα παιδιά όπως θέλετε να συμπεριφέρονται στους άλλους!

Συμπεριφερόμαστε στο παιδί ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξής του. Το ρωτάμε πάντα για τα αίτια της πράξης του.

Διαχειριζόμαστε την κατάσταση ανάλογα με το χαρακτήρα του. Ένα εσωστρεφές και ήσυχο παιδί μπορεί να πληγωθεί ευκολότερα.

Δώστε το καλό παράδειγμα: είτε το πρότυπο του. Μην αναιρείτε με τη συμπεριφορά σας όσα έχετε πει.

Άλλο η συνέπεια μιας πράξης κι άλλο η τιμωρία. Αποφύγετε την τιμωρία, όμως πρέπει εκ των προτέρων να γνωρίζει και να υφίσταται τις συνέπειες των πράξεων του.

Επιβραβεύουμε την καλή συμπεριφορά και θέτουμε κάθε φορά μικρούς στόχους.

Τα παιδιά έχουν κακή συμπεριφορά επειδή συχνά αισθάνονται ότι οι μεγάλοι δεν τα καταλαβαίνουν ή δεν τα αγαπούν. Αν έχουν καθημερινά δικό τους χρόνο με τον γονιό, νιώθουν ασφάλεια, εκφράζονται συναισθηματικά και «χτίζουν» καλή συμπεριφορά.

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Dr Despoina Katsoxi

SHARE
RELATED POSTS
9583_1162839327082507_3187305502354299165_n.jpg
Το μήνυμα της ημέρας!
Αιμοδοσία: Πολύτιμο δώρο ζωής, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Άγιε μου Βασίλη, μείνε ζωντανός!, της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.