Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στην Πολιτική

Η “Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό” από τον Πανεπιστημιακό και Ευρωβουλευτή του ΠOTAMIOY κο Γιώργη Γραμματικάκη – video

Spread the love

Την έκθεσή του για τη Νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τον Πολιτισμό παρουσίασε ο Γιώργος Γραμματικάκης στην Επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ζέση και ευνοϊκά σχόλια από τους συναδέλφους του. Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή πολιτική για τον πολιτισμό».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ρόλος του Πολιτισμού στην καθημερινότητά μας είναι πολυδιάστατος. Αποτελεί «ίσως τον πιο σπουδαίο συνδετικό κρίκο για τους λαούς της Ευρώπης» αναδεικνύοντας τόσο τις κοινές αξίες όσο και τη διαφορετικότητά μας. Όπως υπογράμμισε επίσης ο ευρωβουλευτής, η αξία του πολιτισμού δεν είναι, όπως το θέλει μια κοινή πλάνη, μόνον άυλη. Το αντίθετο: οι δημιουργικοί τομείς, ακόμα και σε περιόδους κρίσης, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εργοδότης στην ΕΕ. Πάνω από 12 εκατομμύρια εργαζόμενοι απασχολούνται στο χώρο, ενώ «η προστιθέμενη αξία των δημιουργικών τομέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ανέρχεται περίπου σε 509 δισ. ευρώ».

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, ως εισηγητής, τόνισε ότι «είναι καιρός τα μεγάλα λόγια για την αξία του πολιτισμού, που ακούγονται συχνά από ηγέτες της Ευρώπης αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να έχουν και ένα ορατό αντίκρισμα». Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Νέα Ατζέντα θα στεφθεί με επιτυχία μόνο αν συνοδεύεται από αυξανόμενη οικονομική στήριξη για τον πολιτισμό, υπενθυμίζοντας τη ρήση του σπουδαίου ρήτορα και πολιτικού της αρχαίας Ελλάδας Δημοσθένη: «Δει δε χρημάτων και άνευ τούτων ουδέν έστι γενέσθαι των δεόντων». Ειδικότερα, ζήτησε «τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη» μετά το 2020».

Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού κάλεσε τα κράτη-μέλη να εντάξουν τις τέχνες και τη δημιουργική σκέψη σε όλα τα στάδια εκπαίδευσης και κατάρτισης, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης του Πολιτισμού.

Ανάμεσα στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιώργος Γραμματικάκης συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν δημιουργοί και καλλιτέχνες, αλλά και για τη διευκόλυνση της κινητικότητάς τους. Επιπλέον εισηγήθηκε τη δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής πλατφόρμας που θα συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα προγράμματα και τις ευκαιρίες επιχορηγήσεων για τους δημιουργούς σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο.

Ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο επίμαχο ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών στην ψηφιακή εποχή -ένα κρίσιμο θέμα που θα απασχολήσει την ερχόμενη εβδομάδα την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Κάλεσε για ακόμη μια φορά τα κράτη μέλη να δεσμευθούν ως προς «τη βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών των καλλιτεχνών, και την εξασφάλιση μιας δίκαιης αμοιβής για το έργο τους» αλλά επίσης να μεριμνήσουν «για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας».

Στάθηκε, επίσης, ιδιαίτερα στο ρόλο που διαδραματίζει ο πολιτισμός στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε, «αν η πολιτισμική διπλωματία αποκτήσει συνέπεια και όραμα, μεγάλα θα είναι τα ευεργετήματα της Ευρώπης, κερδίζοντας νέους φίλους και παράλληλα δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για τους ταλαντούχους Ευρωπαίους δημιουργούς».

Μια ακόμη πρόταση, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους του, είναι η θέσπιση ενός θεσμού που, σε αναλογία με την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα αναδεικνύει κάθε χρόνο μια προσωπικότητα που μέσα από το έργο και τη ζωή της εξέφρασε και επηρέασε τις ευρωπαϊκές αξίες. Ο Γιώργος Γραμματικάκης έδωσε, μάλιστα, συγκεκριμένα παραδείγματα όπως ο Μότσαρτ, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Σαίξπηρ, ο Πλάτωνας, ο Γκαίτε, η Σιμόν ντε Μποβουάρ αλλά και η Πίνα Μπάους. «Ο πολιτισμός εκφράζεται και ανθίζει από ανθρώπους» τόνισε, «και είναι καιρός η συμβολή τους να αναγνωρισθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

SHARE
RELATED POSTS
Giannis Sideris
«Χτύπημα» κατά διαφθοράς με… κοινοβουλευτικό σόου!, του Γιάννη Σιδέρη
Η Trudeau-μανία κατακτά τις ΗΠΑ, του Χρήστου Μαγγούτα
Ο πελάτης και η κοπέλα, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.