ΕΥ ΖΗΝ Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Η μεγαλοπρέπεια της Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου στους θησαυρούς της Unesco από τη Γαλλική tv – Η Ρόδος παντού!

Spread the love

“Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου ταξιδεύει με το Γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ευρώπη. Η διεύθυνση τουρισμού του δήμου μας, αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες για την προβολή της Ρόδου και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”.

Φώτης Χατζηδιάκος

Δήμαρχος Ρόδου

Αναλυτικά: 

Το μεγαλείο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου έζησαν Γάλλοι κινηματογραφιστές

 Αφιέρωμα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco, από το κανάλι “Voyage TV” της Γαλλίας.

 «Σας καλωσορίζουμε στη Ρόδο, στη Μεσαιωνική Πόλη μας. Σε μία πόλη-μνημείο της Ιστορίας των πολιτισμών, που φέρει τη σύντηξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του βυζαντινού, του μεσαιωνικού και του αναγεννησιακού πολιτισμού και η οποία αποτελεί κληρονομιά της ανθρωπότητας. Είναι μία από τις ωραιότερες μεσαιωνικές πόλεις της Μεσογείου, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1988.

Η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που διατηρείται μέχρι σήμερα ζωντανή και λειτουργική, αποδεικνύει και αναδεικνύει το ιδιαίτερο βάρος και βάθος της ιστορικής αναφοράς αυτού του τόπου. Κάθε σπιθαμή της μαρτυρεί πολιτισμό, που τροφοδοτείται από την παρουσία των μνημείων της στην καθημερινότητα μας. Τα μνημεία αυτά, αποτελούν παράγοντες ακτινοβολίας του τόπου μας. Είναι πηγή κύρους, υπερηφάνειας για το νησί μας, που μας διδάσκουν την πολιτιστική πολυμορφία, την αλληλοπροσέγγιση των πολιτισμών και τη δημοκρατία. Σας προσκαλώ να την γνωρίσετε και να ζήσετε τη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου».

Με τα λόγια αυτά του πρώτου πολίτη του νησιού του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, αρχίζει το  ντοκιμαντέρ – αφιέρωμα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, του ιδιωτικού ταξιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού “Voyage TV” της Γαλλίας, τα γυρίσματα του οποίου πραγματοποιήθηκαν το διάστημα 14-16 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο σειράς ντοκιμαντέρ με τίτλο “Οι θησαυροί της Unesco”, όπου περιλαμβάνονται Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς που έχουν ενταχθεί στην Unesco και η οποία θα προβληθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Γαλλία.

Ανάλογα επεισόδια της σειράς ολοκληρώθηκαν ήδη σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, ενώ στην Ελλάδα περιλαμβάνουν αφιερώματα σε Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Ρόδο (Μεσαιωνική Πόλη), τους Δελφούς, τα Μετέωρα, την Τήνο και την Αθήνα.

Έχοντας ως στόχο αφενός την προβολή της ομορφιάς και του πλούτου της ελληνικής κληρονομιάς και αφετέρου να γίνουν οι πολίτες κοινωνοί του έργου και της ευθύνης της Unesco που συνδέονται με την προστασία αυτών των τόπων, οι συντελεστές των ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης κ. M. Luca Bergamaschi και ο κάμεραμαν κ. M. Jean – Philippe Belleudi σε συνεργασία με τη Γαλλίδα δημοσιογράφο κα Noëmie Beillon, συνομίλησαν, εκτός από το δήμαρχο κ. Χατζηδιάκο, με την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου, τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Τέρη Χατζηιωάννου και φυσικά με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια  Μιχαηλίδου, η οποία και παρουσίασε αναλυτικά την ιστορική διαδρομή της Ρόδου και την ιστορία της Μεσαιωνικής Πόλης.

Οι Γάλλοι επισκέπτες έζησαν επί τρεις ημέρες τη μαγεία της Μεσαιωνικής Πόλης, επισκέφθηκαν το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου που κληροδότησαν στη Ρόδο οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, περπάτησαν γύρω από τα Τείχη, εντυπωσιάσθηκαν από τα αριστουργήματα τέχνης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου, θαύμασαν την Παναγιά του Κάστρου, την Παναγιά του Μπούργκου, ενδιαφέρθηκαν για τη Συναγωγή και το τζαμί του Σουλεϊμάν.

Όπου κι αν πήγαν ο φακός της κάμερας αποτύπωνε την ομορφιά του τοπίου, κατέγραφε με εικόνες την ιστορία, τον πολιτισμό, τη ζωή της Μεσαιωνικής Πόλης. Σκηνοθέτης, κάμεραμαν και δημοσιογράφος, εντυπωσιασμένοι δεν σταματούσαν να τραβούν πλάνα, φωτογραφίες, να κρατούν σημειώσεις. Παλάτια, μουσεία, αψίδες, λιθόστρωτα δρομάκια γοήτευσαν τους Γάλλους κινηματογραφιστές.

Τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, εν προκειμένω του πολιτιστικού, ανέπτυξε στους Γάλλους συντελεστές του ντοκιμαντέρ η αντιδήμαρχος κα Χατζηλαζάρου υπογραμμίζοντας: «Η Ρόδος είναι ένα νησί που, έχοντας κατακτήσει περίοπτη θέση στον κατάλογο των δημοφιλέστερων τουριστικών προορισμών, τείνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια να γίνει μόνιμος πόλος έλξης και άλλων μορφών τουρισμού, του εναλλακτικού τουρισμού και όλων των μορφών που αυτός περιλαμβάνει, με βασικό αυτόν του πολιτισμού».

Στη μοναδική πολιτιστική ταυτότητα της Ρόδου, ένα σημαντικό κεφάλαιο συνδεδεμένο με την πλούσια ιστορική της διαδρομή και τις παραδόσεις αιώνων, αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου.

Οι συντελεστές του γαλλικού καναλιού Voyage TV”, εξέφρασαν τις θερμές τους ευχαριστίες για την επιτυχή ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ – αφιερώματος στη Μεσαιωνική Πόλη σε δήμαρχο και αντιδήμαρχο Τουρισμού.

Ευχαρίστησαν επίσης τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Τουρισμού Δήμου Ρόδου κα Βεατρίκη Σέρβου για τη σημαντική συνεισφορά της ιδίας όσο και των προϊσταμένων του Τμήματος Προβολής, Προώθησης και Πληροφόρησης κ. Κώστα Χατζίκου και του Τμήματος Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Τουρισμού κας Ειρήνης Χατζηνικολάου, στην όλη διοργάνωση του ταξιδιού,  αλλά και για το πλούσιο πληροφοριακό έντυπο υλικό που τους διανεμήθηκε στη γλώσσα τους.

Τους Γάλλους συνόδευε όλες τις ημέρες παραμονής τους στη Ρόδο και ο ξεναγός κ. Adrien Bordez, μέλος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου, που προσέφερε τις υπηρεσίες του εθελοντικά.

Στο ταξίδι των Γάλλων κινηματογραφιστών συνέβαλαν καθοριστικά και ντόπιοι επιχειρηματίες όπως: το 10GR Boutique Hotel – Wine bar – Ζαράνης Εμμανουήλ, το εστιατόριο Café Auverne και το εστιατόριο Κον-τίκι, όπως επίσης και το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ανασχηματισμός puzzle, του Γιώργου Σαράφογλου
Συγχαρητήρια επιστολή “Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου” προς Υπουργούς-Υφυπουργούς & εκλεγμένους των Κυκλάδων και Δωδ/σου
341370_339431566072596_1342004445_o.jpg
CIRCUIT: Τι Montecarlo, τι Ρόδος, του Πάνου Βενέρη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.