Πόρτα στην Πολιτική

Η κρίση είναι ευκαιρία ν’αλλάξουμε την Ελλάδα, του Σπύρου Ταλιαδούρου

Spread the love

 

Ο κος Σπύρος Ταλιαδούρος είναι Δικηγόρος, πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής από το Μάιο έως τον Ιούνιο του 2012, καθώς και υφυπουργός Παιδείας από το 2004 έως το 2009.  

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΠΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑΔΟΥΡΟΥ

   Η Ελλάδα βγαίνει ισχυρότερη από αυτή την κρίση. Πολλές μεταρρυθμίσεις προχώρησαν. Είναι αξιοσημείωτο το πόσο γρήγορα έγινε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. Οι Έλληνες εμπιστεύονται το κράτος ξανά. Αλλά και η διεθνής εικόνα της χώρας ενισχύθηκε. Οι αγορές εμπιστεύονται την Κυβέρνηση. Κύριος στόχος στην οικονομία είναι η στήριξη της απασχόλησης. Πρέπει να γίνουν μεγάλες κρατικές επενδύσεις, ώστε να προστατευθούν θέσεις εργασίας.

   Όπως επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χρειαζόμαστε καλή εικόνα της χώρας, απλούστευση νομοθεσίας, χαμηλούς φόρους, απλούστευση περιβαλλοντικής νομοθεσίας με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

   Το πράσινο φως  για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ύψους 748 εκ. ευρώ έδωσε το Eurogroup τονίζοντας ότι: «η Ελλάδα προχώρησε στις απαραίτητες δράσεις για να πετύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις». Βεβαίως, είναι απαραίτητη η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να αλλάξουμε συνολικά την Ελλάδα.

   Ειδικότερα θεωρώ ότι προτεραιότητες προς αυτήν την κατεύθυνση είναι;

   Πρώτον: Η σταθεροποίηση της οικονομίας με στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους.

   Δεύτερον: Η μείωση των φόρων με προτεραιότητα τις ασφαλιστικές εισφορές.

   Τρίτον: Η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, όπως η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, οι συμβάσεις παραχώρησης των περιφερειακών λιμένων και μαρίνων και φυσικά η ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

   Τέταρτον: Η ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα.

   Πέμπτον: Λήψη και άλλων μέτρων για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της Υγείας, της Παιδείας και της Δικαιοσύνης.

   Είναι ιδιαίτερα θετικό πάντως ότι η Ελλάδα έλαβε μια ακόμα ψήφο εμπιστοσύνης από την διεθνή επενδυτική κοινότητα. Άντλησε με έκδοση δεκαετούς ομολόγου, 3 δις ευρώ με επιτόκιο  1,57%. Είναι σαφές ότι οι διεθνείς αγορές αναγνωρίζουν την αποτελεσματικότητα του συνεκτικού σχεδίου της Κυβέρνησης καθώς και την αξιοπιστία της, για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών συνεπειών της.

   Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η δημιουργία νέων καινοτόμων σχημάτων κυρίως με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» που δίνει την δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολούν τους εργαζομένους τους για λιγότερο χρόνο από την πλήρη απασχόληση και οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν σχεδόν πλήρεις απολαβές και την διαφορά αυτή να την πληρώνει το Δημόσιο. Διευρύνεται η χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.

   Σημαντικό βήμα για την στήριξη και την ανάπτυξη της Οικονομίας αποτελεί και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα στηρίζει με χρηματοδότηση κεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Είναι λεφτά που θα πέσουν στην ελληνική οικονομία από το 2021. Θα στηρίζουν βασικές πολιτικές όπως: η μείωση φόρων και εργοδοτικών εισφορών, η υποστήριξη εργασίας, η κατάρτιση των εργαζομένων, η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. Είναι ευκαιρία η κρίση να αξιοποιηθεί για να αλλάξουμε την Ελλάδα και να επιτευχθεί η ανάπτυξη της χώρας.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με αποφασιστικότητα και τόλμη τις μεταρρυθμιστικές τομές για την δημιουργία γόνιμου επενδυτικού εδάφους που θα φέρει πιο γρήγορα, δυναμική αλλά και βιώσιμη ανάπτυξη. Να εφαρμόσει ένα συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό σχέδιο.

   Είναι μία μεγάλη ευκαιρία να μεταμορφώσουμε την πατρίδα μας και να ανασχηματίσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο χρησιμοποιώντας τους υψηλούς ευρωπαϊκούς πόρους, που αναμένεται να λάβει η χώρα μας.

   Είναι η ευκαιρία για ένα μελετημένο άλμα. Να πετύχουμε το ακατόρθωτο και να ξαναβρεθεί η πατρίδα μας μπροστά. Η πρόκληση είναι ιστορική. Η κρίση είναι ευκαιρία να αλλάξουμε την Ελλάδα.

 

Pane di capo στις ΠηγέςΚαλλιθέας-Άνοιξε & μας περιμένει με ευχάριστες εκπλήξεις

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Εντυπωσιακή η προσέλευση στα εγκαίνια του πολιτικού γραφείου του Ι. Παππά στην Κω
Η αξία της ζωής και η «θνητότητα», του Πάνου Μπιτσαξή
Οι μόνιμες εστίες αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη, του Ηλία Καραβόλια

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.