Editorial

Η ζωή κυλά ερήμην μας και …, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Catering-Συνέδρια-Γάμοι-Βαπτίσεις-Εκδηλώσεις

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες  με παιδικό καρκίνο.

…λειτουργεί πότε εναντίον μας και πότε υπέρ μας. Αθόρυβα. Ούτε το ένα γνωρίζουμε πότε συμβαίνει, ούτε το άλλο. Απλώς ο χρόνος κυλά και, αργά ή νωρίς, φανερώνει τα καμώματά του.

Ακούστε και το ηχητικό αρχείο:

 

Αφού καταφέραμε και διαβήκαμε την πόρτα του 2021, ας πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ στον Μεγαλοδύναμο για το δώρο της ζωής που μας χάρισε και φέτος και πολλά μπράβο στους εαυτούς μας που τα καταφέραμε στη μάχη, κάθε μορφής μάχη, με το σκληρό ’20.

Η επίθεση του κορονοϊού σε πλανητικό επίπεδο διέψευσε όλες τις βεβαιότητες του σύγχρονου Πολιτισμού περί παντοδυναμίας του και ανθρώπινης υπεροχής απέναντι στη Φύση και σε κάθε “παρελκόμενό” της. Κι όμως  κάτι αόρατο έκανε φρικτές  τις ζωές μας και μετέτρεψε σε εφιάλτη.

Και δεδομένου ότι κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, ας θυμηθούμε λίγα, ελάχιστα, από αυτά που συνέβησαν την προηγούμενη χρονιά και νοιώσαμε υπερήφανοι και περισσότερο ασφαλείς ως άνθρωποι και ως πολίτες:

1. Καταδικάστηκε ομόφωνα η Χρυσή Αυγή δικαιώνοντας τον αγώνα της μητέρας Μάγδας Φύσσα για την δολοφονία του Παύλου. Πράξη πολιτική και ηθική.

2. Καταδικάστηκαν ομόφωνα και χωρίς ελαφρυντικά οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη δικαιώνοντας τον αγώνα της οικογένειάς της, των δικηγόρων της και όσων συναισθανθήκαμε σε βάθος τη φρικτή, αποτρόπαια πράξη τους σε ένα αφελές και αθώο κορίτσι ματαιώνοντας δια παντός όσους συνέπραξαν ανήθικα στην αμαύρωση της μνήμης της.  Πράξη δίκαιη ηθικά και κοινωνικά.

3. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν προέβαλλε τα σκίτσα του Μωάμεθ στο δημόσια κτήρια της Γαλλίας για τον αποκεφαλισμό του ανυποψίαστου καθηγητή από τζιχαντιστή. Ήταν μια πολιτισμική, θαρραλέα και επιθετική πράξη κουλτούρας και αξιακών πεποιθήσεων με ξεκάθαρο το μήνυμα του κ. Μακρόν χωρίς να αφήνει αμφιλεγόμενα περιθώρια.

4. Έπεσε ο Ντόναλντ Τραμπ. Ένας τσαρλατάνος με άριστες επικοινωνιακές ικανότητες που έμαθε όλον τον πλανήτη να λαμβάνει ως ειδησεογραφικό πεδίο το twitter, έχασε οριακά. Ευτυχώς! Ο χειρότερος Πρόεδρος των ΗΠΑ όλων των εποχών.

5. Είδαμε “Τα καλύτερά μας χρόνια” της ΕΡΤ 1. Μακράν η ποιοτικότερη σειρά, ουσιαστική με πολυσχιδή μηνύματα. Και ωραίο χιούμορ. Φρέσκια με εξαιρετικές ερμηνείες. Είχαμε πολλά χρόνια να παρακολουθήσουμε κάτι τόσο καλό στην ελληνική και δη την κρατική τηλεόραση. Ψυχαγωγικό θέμα και απολύτως απαραίτητο για μια σκληρή χρονιά που απήλθε οριστικά.

Θα αρκεστώ σε αυτά τα πέντε, γιατί και το 2021 μας δίνει τον αριθμό πέντε αθροίζοντας τα ψηφία του. Είναι λίγα αλλά πολύ σημαντικά, εκτιμώ, με βαθύτατα νοήματα.

Γιατί:

1. Ο Έλληνας είναι εκρηκτικός και θυμωμένος, αλλά συνειδητά ναζιστής δεν είναι.

2. Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα μπορεί να είναι δίκαιη και αμείλικτη με κάθε λογής ανθρωπόμορφα τέρατα.

3. Οι αρχές και αξίες της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Ισότητας δεν εκβιάζονται και αποτελούν διαχρονικά και διαπλανητικά αυτονόητα δικαιώματα των ανθρώπων, υπεράνω πολιτικών τοποθετήσεων.

4. Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει πολλούς ή λίγους για πολύ ή λίγο χρόνο.

5. Η ελληνική τηλεόραση μπορεί να είναι μαγική.

Στις παραπάνω πέντε περιπτώσεις, ο αντίποδας είναι ελεεινός ίσως και φαιδρός. Το 2021 ζητεί ξεκάθαρα την καθάρια σκέψη μας, το καθαρό βλέμμα μας, την οριστική απελευθέρωση από τις φυλακές μας. Δηλαδή τον κακό μας εαυτό. Το δυνατότερο και χειρότερο εχθρό μας. Επομένως, θέλουμε πολλή δουλειά.

Όσο κοπιαστικό κι αν είναι, αξίζει τον κόπο.

Διότι “ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο…”.

Διότι στο τέλος ο καθένας θα πάρει αυτό που του αξίζει.

Το δίκαιο που του πρέπει και του αναλογεί.

Φωτεινό, γλυκό, γαλήνιο, υγιές, καλότυχο, χαρούμενο, δημιουργικό, αγαπησιάρικο, δίκαιο, απελευθερωτικό 2021, εκλεκτές αναγνώστριες και εκλεκτοί αναγνώστες. Είναι καιρός να ξαναπιστέψουμε στον Άγιο Βασίλη. Ούτως ή άλλως όταν επιθυμήσουμε πολύ κάτι καλό, μπορεί και να έρθει στ’αλήθεια.

1 Ιανουαρίου 2021

ΥΓ: Αφιερωμένο σε όσους μου άνοιξαν τον δρόμο με την φροντίδα και την αγάπη τους για να υπάρχω και το 2021. 

 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Από πρόβατο λύκος και από λύκος πρόβατο, της Τζίνας Δαβιλά
Ελλάδα, η χώρα που στηρίζεται στις εξαιρέσεις, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά
Τα “δηλητήρια” του Αυγούστου, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.