Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πρόσωπα - Αφιερώματα

 Η Ελευθερία του Τύπου “κατοχυρώνεται” με τις συλλήψεις δημοσιογράφων – Τι απαντούν ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και η συλληφθείσα δημοσιογράφος Τζίνα Δαβιλά

Spread the love

Στις 19 Ιουλίου 2018 μετά από καταγγελία και μήνυση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου  Γιώργου Χατζημαρκου έγινε αυτόφωρη σύλληψη της δημοσιογράφου και υπεύθυνης του iPorta.gr Τζίνας Δαβιλά με την κατηγορία συκοφαντικής δυσφήμισης. Η συλληφθείσα αφέθηκε ελεύθερη με απόφαση του Εισαγγελέα Ρόδου κου Φερεντίνου.

Δήλωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

  Γιώργος Χατζημάρκος: « Η Δημοκρατία και η ελευθεροτυπία, αντιστέκονται στον πόλεμο της λάσπης»

Η ελευθερία του Τύπου κερδήθηκε με αγώνες. Με αγώνες κερδήθηκε και το δικαίωμα της ατομικής αξιοπρέπειας, που απετέλεσε και θεμελιώδη στόχο για την κατάκτηση της Δημοκρατίας.  Και όπως όλες οι ελευθερίες, έτσι και η ελευθερία του Τύπου, υπόκειται στον περιορισμό που θέτει ο σεβασμός στην ατομική αξιοπρέπεια.

Η αυστηρή δημοσιογραφική κριτική σε κάθε μορφή εξουσίας είναι επιβεβλημένη, υπό τις προϋποθέσεις της προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, της διερεύνησης, της τεκμηρίωσης και κυρίως της Αλήθειας. Όταν αυτά τα “συστατικά” απουσιάζουν, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του εκάστοτε θιγόμενου, να προστατεύσει με κάθε ενδεδειγμένο τρόπο την ατομική του αξιοπρέπεια, αλλά και την αξιοπρέπεια του θεσμού που υπηρετεί.

Ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειακή αρχή, επανειλημμένως και κατ’ εξακολούθηση έχουν βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιολόγου, Τζίνας Δαβιλά, με δημοσιεύματα που βρίθουν ανακριβειών, ψευδών, αυθαιρέτων συμπερασμάτων και υβριστικών προσωπικών χαρακτηρισμών. Η οφειλόμενη προάσπιση της αξιοπρέπειας ατόμων και θεσμών από τέτοιου είδους επαναλαμβανόμενα φαινόμενα, δεν συνιστούν φίμωση της ελευθερίας του Τύπου, ούτε ποινικοποιούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας. Απεναντίας, θωρακίζουν την ποιότητα της Δημοκρατίας, όταν αυτή καταπατείται και διαστρεβλώνεται από συμπεριφορές που ξεπερνούν και τα πλέον ακραία όρια της ελευθερίας του Τύπου.

Η διασφάλιση και νομική κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας, ως θεσμού και ως δικαιώματος, δεν συνεπάγεται την χωρίς όρια και συνείδηση κατάχρηση των προνομίων που αυτή παρέχει.

Σε όσους αναρωτώνται ή αδυνατούν να αντιληφθούν τα όρια της ελευθερίας του Τύπου, επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για την προάσπιση τόσο της Δημοκρατίας, όσο και του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας,  συνιστά η προσωπική αίσθηση της ηθικής.

Το Γραφείο Τύπου

Η απάντηση της συλληφθείσας δημοσιογράφου Τζίνας Δαβιλά στις δηλώσεις του κου Χατζημάρκου

Με τις παραπάνω δηλώσεις του ο κύριος Περιφερειάρχης Γ.Χατζημάρκος επί της ουσίας δεν απαντά. Με ευελιξία αποφεύγει να προσδιορίσει την πραγματικότητα που ακούει στον όρο «αυτόφωρη σύλληψη».

Ευχαριστώ θερμά τον κο Περιφερειάρχη που με τις ενέργειές του επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματά μου προς το πρόσωπό του. Η έξωθεν μαρτυρία του είναι η προσωπική μου δικαίωση τόσο ως πολίτη, όσο και ως δημοσιογράφου, που τα άρθρα μου εμφορούνται από δικαιολογημένο ενδιαφέρον ενημέρωσης της κοινής γνώμης επισημαίνοντας γεγονότα τα οποία αποδεικνύονται με στοιχεία αδιαμφισβήτητα. Ο κος Χατζημάρκος Είχε μια θαυμάσια ευκαιρία να ακουστεί η άποψή του, προβάλλοντας τα επιχειρήματά του, όμως προφανώς ελλείψει επιχειρημάτων κατέφυγε στην αυτόφωρη σύλληψή μου.

Τέλος, ευχαριστώ εγκάρδια τα στελέχη του Α.Τ. Ρόδου και τον Διοικητή του για την ευγένεια, την διακριτικότητα και τον σεβασμό που επέδειξαν προς το πρόσωπό μου έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του καθήκοντος που έπρεπε να φέρουν σε πέρας.

Τζίνα Δαβιλά

Διεύθυνση στο iPorta.gr

Εδώ το χρονικό

SHARE
RELATED POSTS
Νίκος Κοτζιάς: “Έχω δεχτεί απειλητικά μηνύματα από επώνυμους”. Αναλυτικός και αποκαλυπτικός ο τέως ΥΠΕΞ
Ο Νούσης με το ξινό χαμόγελο, του Μάνου Στεφανίδη
Αλλαγή πορείας, του Ευάγγελου Φραγκάκη (Δήμαρχος Χάλκης)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.