Υγεία

Η διατροφή… ασπίδα του ανδρικού προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Ο Σεπτέμβρης είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του προστάτη. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο εκδήλωσης του πρώτου σε συχνότητα καρκίνου στους άνδρες και δεύτερου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο.

Ο προστάτης έχει ρόλο  στη σεξουαλική λειτουργία, την οποία επηρεάζουν οι παθήσεις του, που είναι η προστατίτιδα, η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και ο καρκίνος.   Αυτός ο σημαντικός αδένας,  βρίσκεται  ανάμεσα στην ουρήθρα και στην ουροδόχο κύστη και παρέχει μέρος του υγρού, το οποίο συμβάλει στην εκσπερμάτιση και εμπλουτίζει το σπέρμα με  θρεπτικές ουσίες.

Διατροφή και τρόπος ζωής

Προληπτικές εξετάσεις και υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος ζωής και διατροφής, διασφαλίζουν πολλά και ποιοτικά χρόνια ζωής. Η διατροφή πρωταγωνιστεί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του προστάτη.

Φρούτα και λαχανικά.  Προσφέρουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και άλλες  θρεπτικές ουσίες. Ταυτόχρονα περιορίζουν στο στομάχι το χώρο για λιπαρά.

Ελάχιστο αλκοόλ. Η αλκοόλη προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο και για καρδιαγγειακή νόσο, εγκεφαλικά επεισόδια, υψηλή αρτηριακή πίεση, έλκος του στομάχου, παγκρεατίτιδα και όχι μόνο!

Μειώστε το κόκκινο κρέας. Χοιρινό,  αρνί και μοσχάρι. Το μαγείρεμα επεξεργασμένων κρεάτων όπως τα λουκάνικα, μπορεί να δημιουργήσει καρκινογόνες ενώσεις, τις ετεροκυκλικές αμίνες.

Μειώστε καφεΐνη, καυτερά και πικάντικα τρόφιμα. Καυτερά και πικάντικα ερεθίζουν τη βλεννογόνο του στομάχου και αυξάνουν την παραγωγή οξέων. Οι μεγάλες ποσότητες καφεΐνης αυξάνουν τις ελεύθερες ρίζες και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του σπέρματος.

Ελάχιστα λιπαρά. Ιδίως τα trans λιπαρά οξέα, συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους σε διάφορα σημεία του σώματος, ανάμεσά τους  και η περιοχή των όρχεων, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της λειτουργίας των σπερματοζωαρίων Προτιμήστε το φυτικό λίπος αντί το ζωικό. Μαγειρέψτε με ελαιόλαδο  αντί για βούτυρο και προσθέστε ξηρούς καρπούς ή σπόρους στη σαλάτα σας αντί για τυρί ή κρέμες γάλακτος.

Ναι στα λιπαρά ψάρια. Σολομός, σαρδέλες, τόνος, πέστροφα κ.α περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο  καρκίνου του προστάτη. Καταναλώστε λιπαρά ψάρια, μία με δύο φορές την εβδομάδα.

Ναι στον ψευδάργυρο. Συμβάλει στη δημιουργία εκκρίσεων  που βοηθούν το σώμα ν’ απορροφήσει την τεστοστερόνη. Ορμονικές ανισορροπίες μπορούν  να προκαλέσουν φλεγμονή και ερεθισμό με αποτέλεσμα τη διόγκωση του προστάτη. Ψευδάργυρο περιέχουν αυγά, σιτηρά, σκόρδο, κρέας, σουσάμι κ.α

Ντομάτα. Περιέχει  λυκοπένιο, το οποίο είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι μαγειρεμένες ντομάτες συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφησή του: σάλτσα σπαγγέτι, ντοματοχυμός, πάστα ντομάτας ή κέτσαπ.

Μπρόκολο. Εμπλουτίζει τον οργανισμό με σουλφοραφάνη, η οποία δρα ενάντια στα καρκινικά κύτταρα.

Φασόλια, ρεβίθια, φακές και  φιστίκια. Τα όσπρια περιέχουν βιολογικά ενεργές φυτικές ουσίες, τα φυτοοιστρογόνα, με έντονη αντιμυκητοκτόνο και αντιμικροβιακή δράση.

Πράσινο τσάι. Εμποδίζει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες και βοηθά στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Ρόδι. Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, υπερτροφή που συμβάλει στην πρόληψη χρόνιων νόσων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες. Έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός ροδιού εμποδίζει την παραγωγή καρκινικών κυττάρων

Άφθονο νερό. Ενυδατώνει και προστατεύει τον οργανισμό.

Μειώστε τη χοληστερόλη.

Ασκηθείτε!  Διατηρήσετε το βάρος σας, ανάλογα με την ηλικία και τον σωματότυπό σας.

Στόχος η έγκαιρη ανίχνευση και τη ριζική αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη, καθώς στα πρώτα στάδια δεν εκδηλώνει ιδιαίτερα συμπτώματα. Αν διαγνωσθεί σε αρχικά στάδια, η επιβίωση του ασθενούς στην πενταετία πλησιάζει το 100%.  Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος στους άνδρες άνω των 50 ετών είναι απαραίτητος.  Το PSA είναι πλέον εξέταση ρουτίνας. Σε συνδυασμό με τη δακτυλική εξέταση, το διορθικό υπερηχογράφημα και τη βιοψία προστάτη βοηθά  στη σταδιοποίηση της νόσου αλλά και στο να ληφθούν σωστές θεραπευτικές αποφάσεις.

Προστατίτιδες και καλοήθης υπερπλασία προστάτη

Καθοριστικό ρόλο στην υγεία του άνδρα, παίζει και η έγκαιρη αντιμετώπιση δύο παθήσεων του προστάτη.

Προστατίτιδες.  Είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο άνδρες, κάτω των 50 ετών, επισκέπτονται τον ουρολόγο. Εκδηλώνονται όταν μικρόβια ή άλλοι μικροοργανισμοί προκαλέσουν φλεγμονή στον αδένα. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας μπορεί να είναι «ηχηρά», όπως υψηλός πυρετός και δυσκολία κατά την ούρηση ή ήπια (χρόνια προστατίτιδα) με τη μορφή πόνου και ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, δυσκολία κατά την ούρηση αλλά και  σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως διαταραχές της ερωτικής επιθυμίας, της στύσης και της εκσπερμάτισης. Η έγκυρη διάγνωση και θεραπεία είναι καθοριστικές για τη διατήρηση της καλής υγείας του άνδρα.

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.  Από τις συχνότερες παθήσεις που προσβάλλουν τους άνδρες μέσης ηλικίας και άνω. Η διόγκωση του προστάτη αδένα αυξάνεται με την ηλικία. Ο διογκωμένος προστάτης φράζει την ουρήθρα με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται κατά την ούρηση  με συμπτώματα πολύ ενοχλητικά που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής του. Οι άνδρες που πάσχουν από καλοήθη υπερπλασία του προστάτη είναι επιρρεπείς και σε στυτική δυσλειτουργία αλλά και σε διαταραχές  της εκσπερμάτισης.

Μόνο στη Ρόδο

Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων (έναντι Σταδίου ΔΙΑΓΟΡΑΣ), «Πηγές Καλλιθέας»

Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής

SHARE
RELATED POSTS
Η ΑΚΟΣ γιόρτασε τον Movember και λέει ΝΑΙ στην πρόληψη των ανδρών – Φωτογραφίες
Τα “μυστικά” του αντηλιακού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: ενθαρρυντικά βήματα για την πρόγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.