Πόρτα στον Κόσμο

Η δίκη στην Γερουσία αρχίζει, του Αντώνη H. Διαματάρη

Spread the love

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, τέως Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Ο Τζον Ρόμπερτ (John Roberts), πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ορκίστηκε προχθές στην επιβλητική αίθουσα των συνεδριάσεων της Γερουσίας να ενεργεί ως προεδρεύων της δίκης για την καθαίρεση ή όχι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο».

Μετά από αυτόν, τον 222 ετών όρκο, όρκισε τους 100 γερουσιαστές, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία της δίκης.

Είναι η τρίτη φορά στην Ιστορία της Αμερικής (Νίξον, Κλίντον) που συμβαίνει αυτό.

Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική στιγμή, άσχετα από το αποτέλεσμα της δίκης.

Κι όμως, ο Πρόεδρος από την άλλη πλευρά της Λεωφόρου Πενσιλβάνιας, συμπεριφέρεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

«Υπέγραψα την μεγαλύτερη συμφωνία στην Ιστορία της χώρας μας σχετικά με το εμπόριο και αυτό ήταν η δεύτερη είδηση, είναι μια απάτη (hoax)», είπε.

Και πρόσθεσε αργότερα σε ένα tweet: «Αυτή την στιγμή με καθαίρεσαν γιατί έκανα ένα απόλυτα σωστό τηλεφώνημα».

Ο Πρόεδρος ακολουθεί πιστά την στρατηγική της επίθεσης στους αντιπάλους του, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία βάση για τον διωγμό του που στηρίζεται, όπως επιμένει, σε αυστηρά κομματικά κριτήρια.

Πρόκειται για μια μάχη τεραστίων επιπτώσεων. Πολιτικών, αλλά και εθνικών. Με την πλειοψηφία στα χέρια των Ρεπουμπλικανών (53-47) το αποτέλεσμα -εκτός απροόπτου- φαίνεται προτετελεσμένο.

Και ο Τραμπ αναμένεται να διεξάγει την προεκλογική του εκστρατεία στη βάση της αθώωσής του από την Γερουσία.

Πάντως οι κατηγορίες για κατάχρηση της προεδρικής εξουσίας δεν φαίνονται να είναι αμελητέες. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες, από διάφορες πηγές, που μαρτυρούν ότι όντως ο Πρόεδρος -και συνεργάτες του, κυρίως ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι- άσκησε πίεση στον Ουκρανό Πρόεδρο για να ερευνήσει την ανάμειξη του γιου του Τζο Μπάιντεν σε μια πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας.

Και όταν αυτό δεν έγινε, τότε σταμάτησε την στρατιωτική βοήθεια, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, κάτι που ακόμα και μια κυβερνητική υπηρεσία (Government Accounting Office), μια ανεξάρτητη Αρχή, απεφάνθη ότι η απόφαση αυτή του Προέδρου ήταν ενάντια στον νόμο.

Και τα στοιχεία εναντίον του όλο και ενισχύονται.

Πρόσφατα ο Λεβ Πάρνας, ένας συνεργάτης του Τζουλιάνι, ενέπλεξε περισσότερο τον Πρόεδρο και τους στενούς συνεργάτες του στην πίεση που ασκούσε στην Ουκρανία για τον Μπάιντεν. Βέβαια, δεν είναι ούτε ευχάριστα, ούτε και εθνικά χρήσιμα τα πράγματα αυτά.

Και σε έναν Κόσμο ταραγμένο και αβέβαιο το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται είναι μια επιπλέον κρίση στο πολιτικό σύστημα της Αμερικής και στη λειτουργία της κυβέρνησης.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του. Δημοσιεύεται και στον έντυπο “Ε.Κ.”

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
a6988835324d6263d4c9a4f8f9eda2ba_L.jpg
Η Κούβα δεν ηττήθηκε, του Γιάννη Σιδέρη
Kostis A. Makris
Ντόναλντ και Ντόναλντ, του Κωστή Α. Μακρή
Τα σενάρια για παραίτηση της Βασίλισσας μετά τον θάνατο του Φιλίππου, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.