Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Η γυφτιά στα «καλύτερά της» , του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

‘ Όπου γάμος και χαρά, η Βασίλω πρώτη’, δεν λέει μια λαϊκή μας παροιμία; Μόνο που στην προκείμενη περίπτωση δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνο ‘γύφτοι’ – ή Ρομά για να είμαι κόσμιος – η σύναξη αυτή συμπεριελάμβανε και λαϊκούς οι οποίοι προσέτρεξαν με κάθε είδους μεταφορικό μέσον όπως τρακτέρ, ‘γουρούνες’, αποσυναρμολογημένα Lada αλλά και απαστράπτουσες λιμουζίνες προκειμένου να παραβρεθούν σ’ ένα τρικούβερτο γλέντι (food festival το ονόμασαν) στο οποίο θα λάμβανε χώρα στο Κατάκολο Ηλείας συνοδεία λαϊκής ορχήστρας με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τον Δήμο Πύργου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, και μάλιστα με δωρεάν την είσοδο. 

Αύτη θα ελάμβανε χώρα πέριξ των χώρων του λιμένος και επί τριήμερον 18, 19 & 20/8/2023 στην οποία γαστρονομική πανδαισία θα εξετίθεντο και μια σειρά από προϊόντα της Ηλειακής γης υπό την επιμέλεια ειδικών γευσιγνωστών και μετρ περιωπής, η οποία εκδήλωση τελούσε υπό την στήριξη της Αγροτοδιατροφικής σύμπραξης του Επιμελητηρίου του νομού Ηλείας. Τόσον η είσοδος στις εκδηλώσεις όσον και στα τραγουδιστικά δρώμενα, στο ποτό και στα φαγητά – όπως επισήμως είχε από ημέρες ανακοινωθεί – όλα αυτά θα παρέχονταν δωρεάν. Από κάποιο σημείο όμως και μετά το οποίο τίθεται στην αρχή και έξω από τον χώρο όπου θα ελάμβαναν μέρος οι εκδηλώσεις, για να εισέλθει κάποιος θα έπρεπε να καταβάλει εισιτήριο. Υπόψη ότι ο χώρος των εκδηλώσεων ήταν μαντρωμένος αλλού με κάγκελα κι αλλού με συρματόπλεγμα για τον καλύτερο έλεγχο των εισερχομένων. 

Αποτέλεσμα; Μη ανεχόμενοι οι Πυργιώτες τα ‘Αστυνομικά μέτρα’ έκαναν μανούβρες επιτόπου με τα οχήματά τους και με τη φρασεολογία που τους διακρίνει, αγρίεψαν κι άρχισαν να καταγγέλλουν το ‘παιχνίδι’ που κάποιοι πήγαν να στήσουν σε βάρος τους, και όπου φύγει-φύγει. Αυτά συνέβησαν την Παρασκευή, 1η ημέρα της εκδήλωσης, όπου με νέα τους απόφαση οι Τοπικοί Παράγοντες – και εν όψει βλέπετε Αυτοδιοικητικών εκλογών – απεφάσισαν κατά τις δυο εναπομείνασες ημέρες (19/8 & 20/8) να παρέχεται δωρεάν η είσοδος καθώς και η ‘γαστρονομική πανδαισία’. 

Εν κατακλείδι, μέσα σ’ αυτή την ανοργανωσιά, το αλαλούμ, τη σύγχυση και το ξαφνικό black oυt με την ψυχρολουσία ολοφάνερη, καταστάσεις στις οποίες περιήλθαν τόσο οι ντόπιοι όσον και οι επισκέπτες με τις λάθος επιλογές των τοπικών Αρχόντων, υπάρχει όμως και μια αχτίνα φωτός όπως τελικώς μάθαμε: Τα ωδεία, οι Καλλιτεχνικές ανησυχίες και εν γένει ο πολιτισμός στον εν λόγω νομό έρχεται να ΄περισώσει’ αυτές (και άλλες εάν στο μέλλον υπάρξουν) χοντροκοπιές των υπευθύνων. Μπορείς να την πεις – μέσα στο αλαλούμ και την νοοτροπία που επικρατεί – το μόνο παρήγορο κι ελπιδοφόρο μήνυμα.

Όσον αφορά στα δικά μας θεατρικά δρώμενα, όχι μόνο επηρεάστηκαν αρνητικώς για την μια ημέρα που συνέπεσε με το festival – την 18/8/2023 – αλλά από καρδιάς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες για την θέρμη με την οποία μας αγκάλιασαν. Αμέτρητα τα ‘ευχαριστώ’ και ‘φουντωμένη’ έτι περισσότερο η αγάπη μου για την σύντροφό μου Μάριον. 

Ακολουθεί το δελτίο τύπου με βάση το οποίο ενημερωνόταν ο κόσμος καθώς και η αφίσα των Καλλιτεχνών προς τέρψιν του κοινού:

PYRGOS FOOD FESTIVAL 2023

Έρχεται η μεγάλη γιορτή στο λιμάνι του Κατακόλου!
* 18-19 &20 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό 
* Ώρες λειτουργίας: 10:00-14:30 & 17:30 – 23:30 – 
Φαγητό, ποτό, μουσική, live εμφανίσεις, και φυσικά, οι πιο εκλεκτοί γαστρονομικοί θησαυροί του τόπου μας.

 

Αύγουστος 21, 2023 Κατάκολο Ηλείας

  

SHARE
RELATED POSTS
Δημήτρης Κατσούλας
Νόρα, η φίλη μου η ξεχωριστή, του Δημήτρη Κατσούλα
Καλλιτέχνης… στον ύπνο μου, του Δημήτρη Κατσούλα
Δημήτρης Κατσούλας
Αμπαρωμένα πορτοπαράθυρα, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.