Ανοιχτή πόρτα Πρόσωπα - Αφιερώματα

Η αυθαιρεσία των κανόνων και ο πρίγκιψ Κάρολος, του Νίκου Σταθόπουλου

Spread the love

  GREEK RESTAURANT – NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

Δεν ξέρω αν ο Βρετανός πρίγκιψ Κάρολος, που μίλησε κατά του καπιταλισμού πρόσφατα, έχει στο νου του ένα σύστημα καινούριο, καλύτερο, ή δοκιμάζει την ιδέα να επιστρέψουμε στην φεουδαρχία. Βλέποντας τα επιτυχημένα μοντέλα Τραμπ, Πούτιν, Ερντογάν, Σι κλπ, δεν είναι απίθανο να κηρύσσει την παλινόρθωση των δια βίου αρχόντων – μιας και την ακολουθεί και η εκκλησία μας, το δόγμα της οποίας, όπως λέγεται, ο γαλαζοαίματος ασπάζεται.

Αν, πάλι, συνδυαστεί αυτή η δήλωση, με το τραπέζι των συσκεπτομένων στο Νταβός σοφών κεφαλών, που διατύπωσαν την ρηξικέλευθη άποψη ότι δεν πάει ακόμα μακρυά η βαλίτσα της οικονομίας με μόνη επιδίωξη το κέρδος, ίσως κάτι πρωτότυπο να εκκολάπτεται.

Επί του παρόντος, γελοίοι και χαμερπείς Π-ροκ/ρ)ούστ/ηδες της ύπαρξής μας ξεφυτρώνουν από παντού. Βάζουν κανόνες αυθαίρετους, όρια και περιορισμούς κάθε είδους, με το έτσι θέλω, με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος. Από το πότε μπορείς να έχεις ανοιχτό το μαγαζί σου, μέχρι το μέγεθος της τσάντας που μπορείς να πάρεις στο αεροπλάνο. Από το ποιος μπορεί να πάρει δάνειο από την τράπεζα και με τι όρους, μέχρι την υποχρέωση να βάλεις τσιπάκι στο σκύλο σου.  Από τον παρκαδόρο που πρέπει να παραδώσεις το αυτοκίνητο σου, μέχρι το πού μπορείς να καπνίζεις. Τσουβαλιάζουν τους πάντες με μια απανταχούσα και μετά, σου πουλάνε ρουσφέτι, εξυπηρέτηση, για να σε εξαιρέσουν… Ή, αν είσαι τρανός, σαν τον Ιβάν, αλλάζουν και τον ίδιο τον νόμο, για να μην σε στεναχωρήσουν.

Ανώμαλα συστήματα, αυτά με τις οριζόντιες πολιτικές, όλα τους. Και όταν στελεχώνονται με γυμνασμένους στις κωλοτούμπες, όπως οι ποδοσφαιριστές, χείριστα.

Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Ένας χοντρός κόκκινος κύκλος με ένα μαύρο νούμερο μέσα, διατάζει τον σύννομο ρυθμό της πορείας σου με το αυτοκίνητο σε κάθε τμήμα του δρόμου. Με την απειλή ενός τσουχτερού προστίμου, υποχρεώνει τον 30άρη αθλητή, που οδηγεί ένα τελευταίας τεχνολογίας τζιπ 4.000 κυβικών, να πηγαίνει με την ίδια ταχύτητα που επιτρέπει και στον 85άρη με το αυτοκίνητο του 1979. Αυτό γίνεται, τάχατες, για την ασφάλειά σου.

Κάποιος υπαλληλίσκος το αποφάσισε, με το έτσι θέλω. Μα, με ποια λογική, έχουν την ίδια πιθανότητα  να κάνουν στραβοτιμονιά οι δύο αυτοί οδηγοί και τους υποχρεώνεις να έχουν την ίδια ταχύτητα, ισοπεδώνοντάς τους προς τα κάτω;

Όλα είναι προσχηματικά και γίνονται μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν κάποια πορτοφόλια: των ασφαλιστικών, των τραπεζών, των αεροπορικών εταιριών, των τηλεπικοινωνιακών γιγάντων, των φαρμακευτικών. Καγχάσατε με το τελευταίο;  Η χοληστερίνη, μέχρι πρόσφατα, πείραζε από τα 250 mg/dL και πάνω. Για να πουλήσουν κανένα φαρμακάκι παραπάνω, τώρα πειράζει από τα 150.

Δες πώς έχουν καθοριστεί τα όρια επικινδυνότητας από την ακτινοβολία των κεραιών των κινητών. Μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες έχουν από απόλυτη ασυδοσία, ως χαμηλότατα όρια, ανάλογα με τον ανταγωνισμό των εταιριών. Στην Ελλάδα είμαστε αρκετά λαρτζ. Πώς αλλιώς θα έχει σήμα καμπάνα ο γερμανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός μας;

Απλή λογική: Αν ενδιέφερε τους νομοθέτες το γενικό καλό, όλοι, παντού, θα θέσπιζαν τους ίδιους κανόνες και τα ίδια όρια, αφού αυτά θα προσδιορίζονταν με επιστημονικά-τεχνοκρατικά και όχι πολιτικά-ρουσφετολογικά κριτήρια. Ή, ακόμα καλύτερα, με τις δυνατότητες της σημερινής τεχνολογίας, θα εξατομίκευαν τις αντιμετωπίσεις, ανάλογα με τις ιδιομορφίες του καθενός μας.

Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις

PANE DI CAPO – AT RHODES – ΣΤΗ ΡΟΔΟ – ΤΗΛ: 22410-69007

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
fragma_gadoura_rodos.jpg
Νερό στη Ρόδο: η Δικαίωση του iPorta.gr
Ο χρόνος δεν επιστρέφει …, του Σπύρου Ντασιώτη
Τρία ερωτήματα περί Αλήθειας και Ζωής, του Δρ. Γρηγορίου Παπαθωμά, Μητροπολίτη Περιστερίου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.