Πόρτα σε ιστορίες/χρονογραφήματα/διηγήματα

Η απρόσμενη θεατρικότητα…, του Μάνου Στεφανίδη

Spread the love

Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Στοά Νικολούδη, ιστορική, σιωπηλή, άδεια, σχεδόν μεταφυσική. Δεν είναι μόνο το ότι ως στοά θεωρείται κάποιος διάδρομος που ενώνει έναν κεντρικό δρόμο με έναν άλλο. Μοιάζει επίσης η στοά να οδηγεί από την μία πραγματικότητα σε μιαν άλλη, διαφορετική. Τελευταία επισκέπτομαι τις ξεχασμένες στοές αυτής της πόλης. Μικροί κόσμοι ασφαλείς μέσα στο ημίφως τους, με τα παλιά μαγαζιά, κλειστά ή ημίκλειστα πια, κυρίως ουζερί για τα γύρω γραφεία. Ένα μυστικό, ένα αίνιγμα από το παρελθόν πλανιέται. Χώροι σαν ασπρόμαυρες, παλαιικές φωτογραφίες.

Σκέφτομαι πως τα όντως ατμοσφαιρικά αρχιτεκτονήματα – κι όχι τα σκηνογραφημένα – πρέπει να κρίνονται από το εάν μπορεί να ανέβει μια θεατρική παράσταση, ένα αυθόρμητο ” δράμα ” σε αυτά. Εδώ ο χώρος μοιάζει ιδανικός. Ιδανικά φωτισμένος, ιδανικά σιωπηλός.

Προσέξτε τις τρεις φιγούρες στο βάθος του πλάνου : Είναι ερινύες ή εξάγγελοι; Σίγουρα έρχονται από πολύ μακριά και ασφαλώς κομίζουν ειδήσεις. Καλές ή δυσοίωνες; Ένα κυανό φως μπλεδίζει πάντως εκεί κάτω. Ελπίδα; Καθίστε αναπαυτικά όπου η φαντασία σας ορίζει και συγκεντρωθείτε. Σε λίγο αρχίζει το έργο!

ΥΓ. Με την έκπληξη πάντα να καραδοκεί: Εν προκειμένω από το σπίτι – μουσείο και σπηλιά των θησαυρών – η καθόλου απρόσμενη θεατρικότητα – του Διονύση Φωτόπουλου το, μοναδικό, πορτραίτο του νεαρού Μάνου Χατζιδάκι από τον Διαμαντή Διαμαντόπουλο (περισσότερα προσεχώς στο υπό έκδοση βιβλίο μου).

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι on line, με μειλ ή τηλεφωνικά

210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες  με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
Πέντε τρόποι για να λέει κανείς την αλήθεια*, του Άρη Μαραγκόπουλου
Καλώς την τη θλίψη, του Δημήτρη Κατσούλα
Ακρίβυναν τα καύσιμα,  ξεμείναμε κι από… κυβέρνηση, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.