Υγεία

Η αιφνίδια απώλεια της γεύσης και της όσφρησης πρέπει να βάζουν την υποψία για Covid-19, του Βάιου Παπαδημητρίου

Spread the love
  • 135
    Shares

 Ο κ.Βάιος Παπαδημητρίου είναι Ουρολόγος  και  διαβιεί στη Λαμία

Καθημερινά νέα δεδομένα δημοσιεύονται σχετικά με τη λοίμωξη Covid-19 που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας Ιατρικής Κοινότητας. Σημαντική κρίνεται η αναγνώριση ύποπτων συμπτωμάτων που βάζουν την υπόνοια της νόσου, ώστε να γίνεται εργαστηριακός έλεγχος με PCR.

Μία σειρά νέων δημοσιεύσεων καταδεικνύουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών με Covid-19 αναφέρει απώλεια όσφρησης και/ή γεύσης. Υπάρχει πλέον η πεποίθηση ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν σε αρκετούς με σχεδόν ασυμπτωματική νόσο και αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έγκυρο αρχικό έλεγχο και στον αυτοπεριορισμό τους, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα.

Ως σήμερα η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας δεν αναφέρει την ανοσμία και την απώλεια γεύσης στα πιθανά συμπτώματα του SARS-CoV-2, ενώ ήδη το US Center for Disease Control and Prevention (CDC) το πρόσθεσε σαν πιθανό σύμπτωμα. Σημαντικοί Αμερικανοί επιστήμονες θεωρούν ότι αυτά τα συμπτώματα μπορούν να είναι πρόδρομα προειδοποιητικά μηνύματα για τη νόσο. Και θα πρέπει οι άνθρωποι που τα αναφέρουν να ελέγχονται για Covid-19, ειδικά αν δεν υπάρχει μπούκωμα στη μύτη ή ρινόρροια (συνάχι).

Σε μία αναφορά από το Πανεπιστήμιο του San Diego φαίνεται ότι το 68% των θετικών στον κορονοϊό ασθενών ανέφεραν επηρεασμό της όσφρησης και το 71% επηρεασμό της γεύσης. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα control (αρνητικοί στον κορονοϊό) ήταν 16% και 17% αντίστοιχα.

Ο C. Yan, ωτορινολαρυγγολόγος στο San Diego και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, αναφέρει ότι σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα, αν κάποιος έχει αιφνίδια ανοσμία ή απώλεια γεύσης, έχει 10 φορές υψηλότερη πιθανότητα να έχει μολυνθεί από κορονοϊό, ακόμα και αν δεν αναφέρει άλλα συμπτώματα.

 

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

  • 135
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Στις γιορτές τρώμε υγιεινά και νόστιμα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πότε οι βιταμίνες κάνουν κακό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Χρόνιο σύνδρομο: δυσκοιλιότητα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.