Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Η Ένωση Αστυνομικών Ν/Α Αττικής και το Ημερολόγιο 2021, του Δρ Βασίλη Μαστρογιάννη

Spread the love

Οκ. Βασίλειος Μαστρογιάννης είναι Διδάκτωρ Δημοσίου- Διοικητικού Δικαίου.

210 65 40 170 – [email protected]

Το παρόν κείμενο συνοδεύει το Ημερολόγιο 2021 της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν/Α Αττικής. 

Ο συμβολισμός στο θέμα του φετινού Ημερολογίου της Ένωσης Ν/Α Αττικής είναι εμφανής και συμβατός με την συμπλήρωση των 200 χρόνων από το μεγάλο ιστορικό γεγονός της Επανάστασης του 1821.

Η Φιλελληνική Συλλογή που απεικονίζεται στο ημερολόγιο, εμπνευσμένη από τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων το 1821 αποτελεί εκτός των άλλων και ένα ιστορικό ντοκουμέντο.

Αυτές όπως και όλες οι σχετικές με αντίστοιχα θέματα ζωγραφικές παραστάσεις, ουσιαστικά συνεχίζουν μια αρχαία παράδοση απεικόνισης αγώνων, κυρίως για την ελευθερία. Θυμίζω ότι στις μετώπες του Παρθενώνα ( στην ιερότερη πλευρά, την Ανατολική) αναπαρίσταται με ανάγλυφα η Γιγαντομαχία, ενώ στις άλλες πλευρές η Αμαζονομαχία, ο Τρωικός πόλεμος, η Κενταυρομαχία κ.α.

Οι αγώνες για την Ελευθερία δεν είναι διάφορες από τους αγώνες που έδιναν από εκείνη ακόμη την εποχή όσοι είχαν την ευθύνη να τηρούν το αγαθό αυτό εντός της Πόλεως, προκειμένου η Πολιτεία και η κοινωνία να στραφεί απερίσπαστη προς τον πολιτισμό, την ανάπτυξη και την πνευματική, ηθική και υλική πρόοδο.

Η Αστυνομία ταυτίζονταν με την ύπαρξη της «Πόλεως», γι’ αυτό, ακόμη και σήμερα στις ξένες γλώσσες, η Αστυνομία ονομάζεται police, policia, polizei.

Δεν είναι τυχαίο πως, ότι είχε σχέση με την ειρηνική συμβίωση, η παράδοση σημειολογικά το είχε θεοποιήσει με αντίστοιχα ονόματα όπως: Θέμις, Αίσα, Νέμεσις, Δίκη, Ερινύες, Ευνομία, Αιδώς, Ύβρις, ενώ πολλοί που ασκούσαν αστυνομικά καθήκοντα  ήταν άρχοντες ( Οι Ένδεκα, Οι Εννέα άρχοντες κ.α.)

Η κυρίαρχη θέση σήμερα ότι μόνο το Κράτος – φόβητρο μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των ανθρώπων και την κοινωνική ειρήνη, θέτει δυστυχώς αυτόματα τους θεσμούς της διακυβέρνησης της Πολιτείας, απέναντι από την κοινωνία.

   Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι όσοι έχουν να φέρουν εις πέρας αυτό το τεράστιο έργο της διασφάλισης της ειρηνικής συμβίωσης των πολιτών, πρέπει να επαινούνται και να τους αγκαλιάζει ευγνωμονούσα η πολιτεία και η κοινωνία και όχι να τους λοιδορεί και να προσπαθεί να απομονώσει κοινωνικά αυτούς και τις οικογένειές τους.

Η Ένωση Ν/Α Αττικής έχει αποδείξει ότι αγωνίζεται να ξεφύγει από τα στερεότυπα, που έχουν δημιουργήσει ατυχώς κάποιοι, για έναν από τους βασικούς πυλώνες της Δημοκρατίας που είναι ο θεσμός της Αστυνομίας. Όλοι οι καλοί φίλοι στο Συμβούλιο της Ένωσης αλλά και ο Πρόεδρος Γιώργος Καλλιακμάνης, φροντίζουν με τη δράση και τις εκδηλώσεις τους, να απο-δείξουν ότι υπάρχει κι αυτή η Αστυνομία και το καταφέρνουν.

Ευχαριστώ πολύ την Ένωση για την Τιμή που μου έκανε και Εύχομαι ολόψυχα σε όλους υγεία και καλή τύχη

Βασίλης Μαστρογιάννης

Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου

Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στην Αστυνομική Ακαδημία

SHARE
RELATED POSTS
Παύλος Γερουλάνος: “Θέλουμε τις γειτονιές μας ασφαλείς και φροντισμένες”
Ανάγκη για Μόνιμο Συμβούλιο Δημοσίων Επενδύσεων, του Ηλία Καραβόλια
Μια υπογραφή σαν τσιρότο, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.