Ανοιχτή πόρτα

Ηλίθιος ή κακοποιός;, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Η Ωραιοζήλη Τζίνα Δαβιλά είναι Θεολόγος (Msc “Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο”), αρθρογράφος/ραδιοφωνική παραγωγός/εκδότρια του iPorta.gr

Εικόνα: Αλέκος Φασιανός-Χαρούμενος Ποδηλάτης (1935-2022)

GREEK RESTAURANT-THE BEST IN THE CITY- NEW YORK 253-17 NORTHERN BLVD

1. Οι νεκροί δεδικαίωνται. Ελάχιστοι θα συμπληρώσουν την λίστα που ακολούθησε τον θάνατο του Γιώργου Τράγκα, να μην γραφεί ούτε ένας εγκωμιαστικός λόγος για την παρουσία του. Η ΕΣΗΕΑ που όλο ήθελε να τον καταδικάσει και όλο της ξεγλιστρούσε, τον αποχαιρέτησε με ένα αμφιλεγόμενο ευγενικό έως και ανόητο σημείωμα που μίλησε για πορεία δυναμική. Ε, ναι, δυναμική τουλάχιστον χαρακτηρίζεται η πορεία του δημοσιογράφου και πολιτικού που δημιουργεί σχολή από την οποία υιοθετείται η πασίγνωστη φράση του “καλύτερα νά σε φοβούνται παρά να σε σέβονται”. Από τον κόσμο και κυρίως τους πολιτικούς. Το αποτύπωμα, όμως, του καθενός είναι αποτύπωμα και δεν σβήνει . Αφού, λοιπόν, ο ανίκητος Τράγκας νικήθηκε από την “κορόνα”, η στέψη του μετά θάνατον ήταν σαν του γυμνού βασιλιά. Ακεραιότητα, ήθος, εντιμότητα, εμπιστοσύνη, ένα σωρό διαχρονικές αξίες πάνε περίπατο στην ζωή πολλών ανθρώπων. Η πτώση – η ζωή αυτό δείχνει – μπορεί να έλθει και μεταθανάτια. “Και τι με μέλλει;” θα πει κάποιος. Είναι και αυτή μια άποψη. Το ζύγι του καθείς το φτιάχνει εν ζωή, αναλόγως του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς του. Συνεπώς, άλλοι μετά θάνατον μνημονεύουν τους τεθνεώτες με αγάπη και σεβασμό, άλλοι μουντζώνουν και λένε “ξεβρώμισε ο τόπος”.  Καλή απολογία στον Γιώργο Τράγκα.

2. Ο καλλιτέχνης του οποίου το έργο αναγνωρίζεται ακόμη και από απλούς παρατηρητές της τέχνης του, έχει πετύχει τα μέγιστα: η ιδιαιτερότητα του έργου είναι διακριτή ανάμεσα σε πάμπολλους. Αυτό πέτυχε ο Αλέκος Φασιανός, ο γενναιόδωρος των χρωμάτων, όπως τον χαρακτήρισε ο ιστορικός Τέχνης και Καθηγητής ΕΚΠΑ Μάνος Στεφανίδης. Αχόρταγος και πληθωρικός, υμνωδός της φύσης και του Θείου, της ελληνικότητας και της χαράς, της αμεσότητας των αισθήσεων, με μια παιδική αθωότητα που δεν χορταίνει να αποτυπώνει την παραδοσιακή καθημερινότητα και την ελληνικότητα, ήταν μια πολυσχιδής και λαμπερή προσωπικότητα που εις τους αιώνες των αιώνων θα αποτελέσει ο ίδιος το δώρο της πατρίδας μας και των Ελλήνων. Ο Αλέκος Φασιανός είναι η Ωραία Ελλάδα, ο σύγχρονος εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Ελληνισμού, με μια οικουμενικότητα που λίγοι έχουν και λίγοι στο μέλλον θα δικαιωθούν να χαρακτηρισθούν και να αποκτήσουν. Καλή του απολογία!

3. Έρμε Κάρλο Τσίπολα! Πού να ήξερες ότι το βιβλίο σου “Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας” (Κέδρος) θα αποτελούσε παγκόσμιο αλφαβητάρι. “Ο ηλίθιος άνθρωπος δεν είναι απλά το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου. Ο ηλίθιος άνθρωπος είναι πιο επικίνδυνος και από τον κακοποιό”.

Καλό Σαββατοκύριακο, εκλεκτές και εκλεκτοί.

Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά

22 Ιανουαρίου 2022

SHARE
RELATED POSTS
Πού βρίσκονται άραγε Μίχος και Καρούλιας;, του Γιώργου Αρκουλή
Μονοκονδυλιές και γιορτινά μπότοξ, της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Οι Φαρμακοποιοί του Κόσμου, του Πάνου Καπώνη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.