Υγεία

Εύλογες απορίες ενός καρδιοπαθούς, του Δρ Δημήτρη Κρεμαστινού

Spread the love
  • 11
    Shares

Ο Δρ Δημήτρης Κρεμαστινός είναι Καθηγητής Καρδιολογίας και Βουλευτής Δωδ/σου με το ΠΑΣΟΚ

Στο e-mail της στήλης ήλθε ένα λογικό ερώτημα: «Γιατί εξαλείφετε με αγγειοπλαστική (μπαλονάκι) όλες τις σοβαρές στενώσεις και δεν εξαλείφετε και τις μικρότερες που θεωρούνται οι κύριες υπεύθυνες για τα εμφράγματα;»

Εύλογη η απορία. Μόνον που ο φίλος της στήλης πρέπει να ξέρει ότι ισοπεδώνονται οι μεγάλες στενώσεις με αγγειοπλαστική ή παρακάμπτονται με εγχείρηση bypass για να θεραπευθεί η ισχαιμία του μυοκαρδίου και όχι για να προληφθεί ένα πιθανόν έμφραγμα ή ο αιφνίδιος θάνατος. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε αποτελεί σοβαρό ιατρικό λάθος να επιχειρείται αγγειοπλαστική και να εμφυτεύονται πολλά stents όπου υπάρχει στένωση στη στεφανιογραφία χωρίς με ειδική μέθοδο (FFR) να προσδιορισθεί το μέγεθος της ισχαιμίας που προκαλεί αυτή η συγκεκριμένη στένωση.

Η ισχαιμία, δηλαδή η κακή αιμάτωση του μυοκαρδίου, είναι η κύρια αιτία που προκαλεί την καρδιακή ανεπάρκεια στους ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Το έμφραγμα δεν δημιουργείται από την στένωση της στεφανιαίας αρτηρίας και ιδιαίτερα από την μεγάλη χρόνια στένωση. Η στένωση δηλαδή το χρόνιο «βούλωμα», όπως λέει ο κόσμος, της αρτηρίας αποτελεί έναν από τους 6 συνολικά παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έμφραγμα. Η συγκόλληση των αιμοπεταλίων και η δημιουργία θρόμβου πάνω σε μια ανώμαλη επιφάνεια της στεφανιαίας αρτηρίας, ο παρατεταμένος σπασμός της αρτηρίας η κακή λειτουργία του ενδοθηλίου δηλαδή του εσωτερικού χιτώνα της αρτηρίας, η κακή μικροκυκλοφορία μέσα στις μικρές αρτηρίες της καρδιάς και η φλεγμονή του τοιχώματος της αρτηρίας αποτελούν τις συνιστώσες εκείνες που μπορεί να δημιουργήσουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Όχι η στένωση (το βούλωμα) αποκλειστικά.

Έτσι μετά την εμφύτευση του stent σε ένα εξελισσόμενο έμφραγμα, όπου είναι επιβεβλημένη και σωτήρια, με το να εμφυτευθούν για προληπτικούς λόγουςstents στις άλλες αρτηρίες το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να αυξάνουμε τις πιθανότητες και τους κινδύνους από την εμφύτευση των πολλών stents.

Κατά συνέπεια η εύλογη απορία των φίλων της στήλης απαντάται με παράθεση όλης της βιβλιογραφίας που επιμένει ότι δεν υφίσταται η έννοια της «προληπτικής επεμβατικής Καρδιολογίας» με απώτερο στόχο να αποφευχθεί στο μέλλον ένα πιθανόν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Για αυτόν, άλλωστε, τον λόγο δεν εμφυτεύουμε stents στις μικρές στενώσεις (βουλώματα) όπως θα ήθελε ο αναγνώστης αυτής της στήλης.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  Δημοσιεύεται και στα ΝΕΑ

The article expresses the views of the author

iPorta.gr


Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author iPorta.gr

Βιβλίο: ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

  • 11
    Shares
SHARE
RELATED POSTS
Μήπως ο οργανισμός απαιτεί ν’ αλλάξετε διατροφή;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι… παγίδες του κορωνοϊού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς θα αποφύγω το φούσκωμα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.